Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Κίεβο δηλώνει αδυναμία να σώσει τους Αζόφ και μισθοφόρους από το Azovstal

Η ουκρα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία υπο­βάθ­μι­σε τις προσ­δο­κί­ες ότι θα γίνει επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης των στρα­τιω­τι­κών και των αμά­χων που είναι παγι­δευ­μέ­νοι στο εργο­στά­σιο Αζοφ­στάλ της Μαριού­πο­λης, περι­κυ­κλω­μέ­νοι από ρωσι­κά στρατεύματα.

Οποια­δή­πο­τε «τέτοια επι­χεί­ρη­ση θα απαι­τού­σε μεγά­λο αριθ­μό στρα­τιω­τών, διό­τι οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις βρί­σκο­νται σε από­στα­ση 150 ως 200 χιλιο­μέ­τρων», δήλω­σε χθες Τετάρ­τη ο υπαρ­χη­γός του Γενι­κού Επι­τε­λεί­ου Ολε­ξίι Χρό­μοφ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι θα είχε μεγά­λο κόστος σε απώ­λειες, καθώς ο ρωσι­κός στρα­τός έχει εγκα­τα­στή­σει ισχυ­ρές άμυ­νες στη Μαριούπολη.

Το λιμά­νι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας στην Αζο­φι­κή Θάλασ­σα, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία, τελού­σε υπό ρωσι­κή πολιορ­κία για πάνω από δύο μήνες.

Σύμ­φω­να με την αντι­πρό­ε­δρο της κυβέρ­νη­σης της Ουκρα­νί­ας, την Ιρί­να Βέρε­στσουκ, περί­που 1.000 ουκρα­νοί στρα­τιω­τι­κοί, από τους οποί­ους περί­που οι μισοί είναι τραυ­μα­τί­ες, βρί­σκο­νται ακό­μη στις εγκα­τα­στά­σεις της Αζοφ­στάλ. Ρωσι­κές πηγές κάνουν λόγο για 2.500 ουκρα­νούς μαχη­τές και ξένους μισθο­φό­ρους στο αχα­νές εργο­στά­σιο.

Η Ρωσία καλεί να εκκενωθούν οι πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ

Η ρωσι­κή στρα­τιω­τι­κή ηγε­σία κάλε­σε διε­θνείς οργα­νι­σμούς και οργα­νώ­σεις αρω­γής να ανα­λά­βουν πρω­το­βου­λία για να απο­μα­κρυν­θούν οι άμα­χοι από δυο πόλεις της ανα­το­λι­κής Ουκρανίας.

«Ενό­ψει της δια­γρα­φό­με­νης κατα­στρο­φι­κής ανθρω­πι­στι­κής κατά­στα­σης για τους περισ­σό­τε­ρους πολί­τες στην Κρα­μα­τόρσκ και τη Σλο­βιάνσκ, καλού­με τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα, τον ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ και τη ΔΕΕΣ να λάβουν άμε­σα όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την ταχεία και ασφα­λή απο­μά­κρυν­ση όλων των αμά­χων από τις πόλεις αυτές υπό τον έλεγ­χο των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων», είπε ο ρώσος υπο­στρά­τη­γος Μιχα­ήλ Μιζίν­τσεφ χθες Τετάρ­τη το από­γευ­μα, κατά το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Interfax.

Ο υπο­στρά­τη­γος Μιζίν­τσεφ τόνι­σε πως τα ουκρα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, οχυ­ρω­μέ­να στην Κρα­μα­τόρσκ και στη Σλο­βιάνσκ, χρη­σι­μο­ποιούν τους άμα­χους σαν ανθρώ­πι­νες ασπίδες.

Ο ανώ­τε­ρος Ρώσος αξιω­μα­τι­κός υπο­στή­ρι­ξε ακό­μη ότι στις δύο πόλεις εξα­κο­λου­θούν να βρί­σκο­νται κάπου 90.000 άμαχοι.

Αυτά τα δύο αστι­κά κέντρα απο­τε­λούν ακρο­γω­νιαί­ους λίθους των γραμ­μών άμυ­νας του ουκρα­νι­κού στρα­τού στο Ντον­μπάς, όπως απο­κα­λεί­ται η ανα­το­λι­κή Ουκρανία.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο