Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα! (Με αφορμή την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Β. Μακεδονία)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Δεκάδες εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, εταιριών και φορέων του επιχειρείν συμμετείχαν στην πρώτη ελληνική αποστολή κορυφαίου επιπέδου στα Σκόπια, λαμβάνοντας μέρος στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Φόρουμ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που καταγράφεται, προσθέτοντας ότι αυτό επιβεβαιώνει τη δίψα που υπήρχε στις δύο χώρες «να έρθουμε πιο κοντά, η μια να βοηθήσει την άλλη, να αξιοποιήσει η μια τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της άλλης». Οι Έλληνες επιχειρηματίες (πολλοί και από την Β. Ελλάδα) είχαν την δυνατότητα, κατά τις επαφές τους στο πλαίσιο του Φόρουμ να διαμορφώσουν μια πρώτη εικόνα για τις επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγει η νέα εποχή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και κοντά σ’όλα αυτά και η προώθηση των γενικότερων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή

Φυσικά δεν είδαμε και μεγάλες αντιδράσεις π.χ από φορείς που είχαν χαρακτηρίσει ως ανεπιθύμητους» όσους ψήφισαν την «Συμφωνία των Πρεσπών». Ούτε ακούσαμε να  χαρακτηρίζουν ως «μη πατριώτες» τους επιχειρηματίες που πήραν μέρος στην «ευκαιρία» για επενδύσεις εκεί.

Πάντως για εμάς καμία έκπληξη. Διαχρονικά επιβεβαιώνεται ότι «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα»!

Με απλά λόγια δηλαδή, το κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται για το όνομα, αλλά για …τη χάρη. Δηλαδή για τις δυνατότητες που υπάρχουν (π.χ χαμηλό «εργασιακό κόστος»,φορολογικό κ.α) για αυξημένη κερδοφορία. Αυτό φυσικά με τη σειρά «απαιτούσε» και «ασφάλεια». Δηλαδή ένταξη της χώρας αυτής στις «αγκαλιές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε», αν και εδώ άλλοι μεγάλοι «παίκτες» π.χ Ρωσία έχουν τις διαφωνίες τους. Από αυτή την άποψη και τα γενικότερα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας (που επενδύει εκεί και επιδιώκει την «γεωστρατηγική της αναβάθμιση» ) αλλά και της αντίστοιχης της Β. Μακεδονίας εκεί συγκλίνουν.

 Φυσικά απέναντι στο ότι «το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα», οι Μαρξ, Ενγκελς, αντέτασσαν το «προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Που πρακτικά σημαίνει   κοινή πάλη των λαών των δύο χωρών, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, μακριά από κάθε είδους εθνικισμούς!