Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον ζωγράφο Περικλή Δουραμάνη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Περικλή Δουραμάνη.

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον ζωγράφο Περικλή Δουραμάνη, που με τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες και τις γνώσεις του στη ζωγραφική μεγάλων επιφανειών, δημιούργησε μνημειώδη εικαστικά έργα και αφίσες για το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα και οργάνωσε τα συνεργεία ζωγραφικής γιγαντοπανό στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “ΟΔΗΓΗΤΗ” για περίπου μια εικοσαετία.

Ο Περικλής Δουραμάνης μετείχε ενεργά στο συνδικαλιστικό κίνημα των εικαστικών, στο κίνημα Ειρήνης με την ΕΕΔΥΕ, εφάρμοσε τις σκηνογραφικές του γνώσεις σχεδιάζοντας συχνά αντιπολεμικά άρματα, αφίσες, την εικαστική εικόνα γραφείων του Κόμματός μας σε συνέδρια και εκλογικές αναμετρήσεις παλιότερα. Έχοντας μαθητεύσει τόσο στην ΑΣΚΤ, όσο και κοντά στους μεγάλους δασκάλους Στέφανο Αλμαλιώτη και Γιώργο Κουζούνη, εργάσθηκε για πολλά χρόνια στη δημιουργία γιγαντοαφισών για τους κινηματογράφους, ενώ παράλληλα εργάσθηκε στην κατασκευή σκηνικών σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Σημαντική ήταν η συμβολή του σε εικαστικές κατασκευές στον εορτασμό των 100χρονων του Κόμματός μας. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν πιστός στην κομμουνιστική ιδεολογία και συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του Κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

***

Ο Περικλής Δουραμάνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1948.

Απόφοιτος της ΑΣΚΤ (1969-1974, εργαστήριο Γ. Μόραλη, Δ. Μυταρά) φοίτησε κατόπιν στο τμήμα σκηνογραφίας-ενδυματολογίας με τον Β. Βασιλειάδη.

Εργάστηκε από το 1968 στον ζωγράφο-αγιογράφο Στέφανο Αλμανιώτη και σπούδασε την τέχνη της γιγαντοαφίσας του κινηματογράφου δίπλα στον Γιώργο Κουζούνη. Εργάσθηκε ζωγραφίζοντας γιγαντοπανό για τους κινηματογράφους.

Φιλοτέχνησε πολλές αντιπολεμικές αφίσες για την επιτροπή ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), οι οποίες διακρίθηκαν διεθνώς, αφίσες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και για το ΚΚΕ. Για 20 και πλέον χρόνια αναλάμβανε το σύνολο των ζωγραφισμένων στο χέρι γιγαντοπανό στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σχεδίαζε με εξαιρετική γνώση γράμματα και επιγραφές και πάντα συμμετείχε φιλοτεχνώντας πανό και πικέτες του ΕΕΤΕ στις κινητοποιήσεις.

Διετέλεσε συνεργάτης του δασκάλου στην ΑΣΚΤ, Βασίλη Βασιλειάδη στο τμήμα σκηνογραφίας της ΑΣΚΤ στην ειδικότητα αφίσας και πλαστικής μακέτας. Συνεργάστηκε με τους Ν. Πετρόπουλο, Β. Φωτόπουλο, Γ. Μετζικώφ, Ν. Πέρδικα, καθώς και το Θέατρο Τέχνης στην Επίδαυρο για την εκτέλεση σκηνικών, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Eργάστηκε επίσης στη διακοσμητική ανακαίνιση μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις, καθώς και σε συμπόσια στο εξωτερικό. Το 1976 συμμετείχε με την Επιτροπή Ειρήνης στο συμπόσιο τέχνης στην Αττάλεια στην Τουρκία. Στην έκθεση γιγαντοαφίσας για τα «100 χρόνια Κινηματογράφου» στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη το 1994 έλαβε τιμητική διάκριση.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Τουρκία, Αμερική, Αυστραλία. Ο Περικλής Δουραμάνης ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1980. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ καθώς και σε αρκετές θητείες μέλος των Επιτροπών Κατάταξης και Κρίσης, συμμετείχε σε ομάδες εργασίας του ΕΕΤΕ, ενώ έλαβε ενεργό μέρος σε όλες τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις του κλάδου μας.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων