Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ΚΚΕ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο “οδικός χάρτης” της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα χαράσσεται με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Γι’ αυτό ανακοινώνει άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και χώρους εκπαίδευσης. Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι “βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας” καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας.

Γι’ αυτό ακόμα και τώρα, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να είναι η τελειωτική απάντηση στην πανδημία, αρνείται την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, η οποία σκοντάφτει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση, ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, αρνείται να πάρει μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική ανακούφιση. Αρνείται να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος, να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο, να προχωρήσει σε γενναία διαγραφή των χρεών. Τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά βάση ωφελούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τους οποίους παρέχεται νέα, μόνιμη μείωση της φορολογίας, αλλά και του λεγόμενου “μη μισθολογικού κόστους”.

Γι’ αυτό από την μία η κυβέρνηση αναφέρεται στην “δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας” αλλά από την άλλη αποκρύπτει, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, ότι το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι μία νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό, που θα την πληρώσει με σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα όπως η επιβολή της 10ωρης δουλειάς» προσθέτει το σχόλιο.

«Τέλος», σημειώνει ακόμα, «η ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών, οι οποίοι θα πληρώνουν το μάρμαρο των διευθετήσεων που δρομολογούνται στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την εποπτεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

«Ο λαός χρειάζεται να διαμορφώσει τον δικό του οδικό χάρτη για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών ενάντια στην στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου» τονίζει καταλήγοντας στο σχόλιό του το ΚΚΕ.

***

Επικίνδυνος εφησυχασμός και αποθέωση της «ατομικής ευθύνης», αντί για μέτρα προστασίας

Tο παραπλανητικό και επικίνδυνο επιχείρημα ότι με τα εμβόλια και τα self tests «τελειώνει» η πανδημία επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αlpha». Προκειμένου να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει ως περιττό «κόστος» τα μέτρα προστασίας, και ενόψει της επανάληψης του περσινού εγκλήματος όπου ο τουρισμός άνοιξε με τα πρωτόκολλα του κεφαλαίου, θέλησε να καλλιεργήσει έναν απαράδεκτο εφησυχασμό.

Αναφερόμενος στην απόφαση να απαγορευτούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, μίλησε για ένα μέτρο που ήταν απαραίτητο «για να προστατεύσουμε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση» και το αντιστάθμισμα του θα είναι «η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».

Μετατοπίζοντας σκόπιμα την συζήτηση από το «τώρα», που η πανδημία θερίζει και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ εξακολουθούν να είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ με δεδομένο πως οι εμβολιασμοί αποδυκνύονται μια μακρόχρονη διαδικασία, εμφανίστηκε «απολύτως» βέβαιος πως «είμαστε στο τέλος της περιπέτειας». Αιτιολόγησε δε αυτή του την «αισιοδοξία» με το επιχείρημα πως πέρσι δεν γνωρίζαμε πώς θα τελειώσει η περιπέτεια, ενώ «τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορονοϊού».

Πλάι στους εμβολιασμούς, πρόσθεσε και τα self tests που θα είναι το μοναδικό μέτρο προστασίας για το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μάη και του τουρισμού στις 15 Μάη, για να υποστηρίξει πως αυτά τα δύο συνιστούν «ατομική πράξη υπευθυνότητας».

Το ίδιο έωλες ήταν οι υποσχέσεις του για δυναμική ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας και ακόμη πιο κάλπικες αυτές για ανάκαμψη από την οποία «θα ωφεληθούν όλοι» «Αυτό το οποίο θα συμβεί θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Τα τραύματα στον παραγωγικό ιστό δεν θα είναι τόσο βαθιά όσο εκτιμούμε», είπε, την ώρα που όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα ίδια τα αστικά επιτελεία προβλέπουν το ακριβώς αντίθετο.

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο πως «χτίζουμε μεθοδικά την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία», με μέτρα όπως το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης ή τη νέα μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων γιατί «έχουμε όπλο το Ταμείο Ανάκαμψης». Την ίδια ώρα, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε κουβέντα για διαγραφή χρεών που θα έδινε μια κάποια ανάσα σε αυτοαπασχολούμενους και υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για τα ελληνοτουρκικά δήλωσε πως «ο χειρισμός από πλευράς του κ. Δενδία υπήρξε άψογος» στο πρόσφατο ταξίδι του στην Άγκυρα, ωστόσο, επιβεβαιώνοντας πως παρά την ρητορική τα παζάρια επισπεύδονται εμφάνισε ως θέμα χρόνου να συναντηθεί με τον Ερντογάν. «Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα», είπε.

Πηγή: 902.gr

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής