Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ΚΚΕ θα ζητήσει να υπάρξει ρητή διαβεβαίωση στον προϋπολογισμό της Βουλής ώστε να μην αποδοθούν τα αναδρομικά σε βουλευτές

Το ΚΚΕ θα ζητήσει να υπάρξει «ρητή δέσμευση να μην αποδοθούν τα αναδρομικά» σε βουλευτές, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τα αναδρομικά των βουλευτών.

Όπως είπε, σε συνέντευξή του στον ρ/σ “24/7”, το ΚΚΕ θα προτείνει να υπάρξει αυτή η διαβεβαίωση στον προϋπολογισμό της Βουλής, ο οποίος θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή.

«Κανένα μέλος του Κόμματος, πρώην βουλευτής δεν έχει κάνει τέτοιου είδους αιτήσεις. Κανείς βουλευτής σήμερα του ΚΚΕ δεν πρόκειται να διεκδικήσει τα αναδρομικά αυτά», πρόσθεσε.

Με αφορμή τα πορίσματα στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, υπογράμμισε πως θέση του ΚΚΕ είναι να αποδίδονται ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές, αλλά και ενδεχόμενες ποινικές, όπου υπάρχουν και σε πολιτικά πρόσωπα.

Τόνισε ταυτόχρονα ότι αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να συγκαλύψει το βασικό ζήτημα που είναι ότι η Υγεία «εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο και αυτό αποτελεί το φυτώριο των σκανδάλων».

Ο κ Καραθανασόπουλος είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι το κύριο ζήτημα ενώ από εκεί και μετά οι εκτελεστικοί νόμοι στο πλαίσιο αυτού του διαχωρισμού είναι προς συζήτηση και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα.

“Με την προτεινόμενη αναθεώρηση (του Συντάγματος) αλλά και με αυτό το προσύμφωνο πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου πολύ φοβόμαστε ότι όλη αυτή η διαδικασία μεταφέρεται στις καλένδες. Και από την άποψη αυτή δεν έχουμε μόνο μια συνταγματική σύμφυση Κράτους-Εκκλησίας, αλλά πάμε και σε επιχειρηματική σύμφυση”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση είπε ότι από τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ “προκύπτει η αγωνία για να μπορέσει να αποκρυσταλλωθεί μια πιο αντιδραστική κατεύθυνση στη θωράκιση του πολιτικού συστήματος, τόσο της αναπαλαίωσης, όσο και της αναστήλωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Επισήμανε ότι “κάθε αλλαγή στο Σύνταγμα είναι προσαρμογή στις νέες ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας και των επιχειρηματικών ομίλων, άρα πρόκειται για περαιτέρω αντιδραστικοποίηση του συστήματος και της νομιμότητας που αυτό πρεσβεύει”.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε οτι το κόμμα του θα θέσει μια σειρά ζητήματα που “φωτίζουν τον αντιδραστικό αυτό χαρακτήρα, πχ τα ζητήματα συμμετοχής της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, εκείνα της υπερίσχυσης του ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του ελληνικού, ζητήματα που αφορούν τη δράση ξένων στρατευμάτων στη χώρα μας και την ύπαρξη των ξένων βάσεων, καθώς και ζητήματα που αφορούν την ασύδοτη δράση του ξένου κεφαλαίου, ζητήματα, δηλαδή, τα οποία συνταγματικά έχουν θωρακιστεί ως τώρα και τα οποία δεν μπαίνουν κάν προς συζήτηση στην αναθεώρηση”.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ συμφώνησε με την πρόταση του προεδρεύοντος της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη για τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη του Κ. Κατσίφα και αν θεωρεί ότι το όλο κλίμα προωθεί φαινόμενα “όπως αυτά που είδαμε το σαββατοκύριακο με δύο εμφανίσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Μοναστηράκι και στην Καλλιθέα” απάντησε “θεωρούμε ότι ήταν μια άκαιρη πρωτοβουλία του κ. Κακλαμάνη, γιατί δεν έχει διελευκανθεί η υπόθεση και από αυτή την άποψη μόνο σκεπτικισμό μπορεί να δημιουργήσει.’Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα αλλά και το επόμενο αξιοποιώντας το συγκεκριμένο φόνο θα έχουμε κλιμάκωση του εθνικισμού και από τη μία και απο την άλλη πλευρά. Αυτός είναι και ο κίνδυνος να αξιοποιηθούν τέτοια περιστατικά από ακραία εθνικιστικά στοιχεία στην κατεύθυνση δημιουργία σοβαρότερων προβλημάτων και στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και πολύ περισσότερο ανάμεσα στους δύο λαούς. Αυτή η κλιμάκωση του εθνικισμού τροφοδοτεί την εγκληματική δραστηριότητα της ΧΑ” κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.