Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ του Άρθρου 24Α για την προστασία των ζώων – Απορρίφθηκε από τη Βουλή

Υπέρ του Άρθρου 24Α, που προέβλεπε αυτοτελή αναφορά στην προστασία των ζώων, ψήφισε το ΚΚΕ κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αναφορά στην προστασία των ζώων απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής. Κατά του Άρθρου 24Α ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, η ναζιστική Χρυσή Αυγή και 84 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι όποιες προστατευτικές διατάξεις στο Σύνταγμα καταλήγουν μια υποκρισία όταν δεν υπάρχουν οι κοινωνικές συνθήκες που να κατοχυρώνουν μια σειρά από δικαιώματα. Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με την πρόταση να υπάρξει προσθήκη στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία πέρα από το Περιβάλλον και των ζώων προσθέτοντας ωστόσο ότι το κύριο ζήτημα είναι η κυριαρχία της  λογικής της εμπορευματοποίησης και του κέρδους. 

«Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα. Το άρθρο 24 του Συντάγματος όλα αυτά τα χρόνια προστάτευσε το περιβάλλον; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι και δεν νομίζω ότι χωράει δεύτερη σκέψη σε αυτό. Και δεν το προστάτευσε γιατί ακριβώς η εμπορευματοποίηση της γης, η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, η υποταγή του στην επιδίωξη του κέρδους είναι αυτή που τελικά κυριαρχεί, με τις γνωστές συνέπειες. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύσει και με την προστασία των ζώων, κατά τη γνώμη μας, ακόμη κι αν υπάρξει μια προσθήκη στο άρθρο 24 ή ακόμη και αν υπάρχει ένα αυτοτελές άρθρο που θα είναι το 24Α, παραδείγματος χάριν» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρέπει να γίνει επομένως κατανοητό ότι το κύριο ζήτημα δεν βρίσκεται τόσο στην ύπαρξη ή μη σχετικής νομοθετικής διάταξης που θα προστατεύει τα δικαιώματα του ανθρώπου και των ζώων, αλλά στην ίδια την ταξική φύση του αστικού Συντάγματος που προωθεί τη λογική του κέρδους και της εμπορευματοποίησης, θύματα της οποίας άλλωστε είναι τόσο ο άνθρωπος όσο και το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ζει.