Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το κοστούμι του Λένιν

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στις 13 Απριλίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο το τραίνο του Λένιν έφτασε στην Στοκχόλμη. 

Στο ξενοδοχείο Ρεγκίνα που τους είχαν οι Σουηδοί κλείσει δωμάτια ο πορτιέρης δεν ήθελε να τους αφήσει να μπουν γιατί τα ρούχα τους ήταν φτωχικά και παλιά. 

Ήταν σύνολο 32 Ρώσοι επαναστάτες που βιαζόταν να φτάσουν στην Πετρούπολη. Η Επανάσταση τους περίμενε. 

Οι Σουηδοί σύντροφοι του Λένιν σκέφτηκαν πως έπρεπε ο Λένιν να έχει καινούργια ρούχα για να παρουσιαστεί στην Ρωσία κομψός και καλοντυμένος. 

Το μετέφεραν στον Λένιν αλλά ήταν αδύνατο να αφήσει τις συναντήσεις με τους Ρώσους επαναστάτες της διασποράς. 

Τότε επιλέχθηκε ο Σουηδός βιβλιοθηκάριος Νίλς Μπιόρκμαν που είχε τον ίδιο σωματότυπο με τον Λένιν να του ψωνίσει τα ρούχα. Διάλεξε ένα κουστούμι και ένα παλτό στο κατάστημα  PUB, αυτά που βλέπουμε στην φωτογραφία τραβηγμένη το απόγευμα στις 13 Απριλίου του 1917 όταν όλοι πήγαιναν να πάρουν το τραίνο για την Φιλανδία. 

Ο σταθμός ήταν γεμάτος εργάτες με κόκκινες σημαίες και ένας επαναστάτης Αρμένης έβγαλε ένα πύρινο λόγο. 

Τραγούδησαν όλοι μαζί την Διεθνή και ο Λένιν χαιρετούσε χαμογελαστός από το ανοιχτό παράθυρο. Οι Ρώσοι που ήταν μαζί του αποχαιρέτησαν τους Σουηδούς με συνθήματα. 

Την ώρα που έφευγε το τραίνο ο σοσιαλδημοκράτης Έρικ Παλμστιέρνα έπαιρνε τηλέφωνο στον άλλο Σοσιαλδημοκράτη Μπράντινγκ που ήταν υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Του ζήτησε να ειδοποιήσει τον στρατηγό Κερένσκι στην Ρωσία πως έρχεται ο Λένιν κιαυτός να τον συλλάβει ή να τον εκτελέσει. 

20191024 194006

Ο Μπράντινγκ γέλασε, το πήρε για αστείο και του είπε πως ” δεν γίνονται αυτά τα πράγματα”. Την άλλη μέρα το πρωί έφτασαν στην πόλη Χαπαράντα σημερινά σύνορα Σουηδίας- Φιλανδίας. Τότε η Φιλανδία ήταν επαρχία της Τσαρικής Ρωσίας. 

Εκεί ανέβηκαν σε έλκηθρα που τα τραβούσαν άλογα πόνυ και πέρασαν στην άλλη πλευρά πάνω στον πάγο. Μετα από κάποια διαδικαστικά στα σύνορα ο Λένιν υποδυόμενος ένα δημοσιογράφο κατάφερε να περάσει τον έλεγχο να έχει συνάντηση με άλλους Ρώσους επαναστάτες και την άλλη μέρα το πρωί να φτάσει στην Πετρούπολη. 

Τα γράφουν όλα αυτά ο Φρέντριγκ Στρόμ υπεύθυνος για την υποδοχή του Λένιν στην Σουηδία από τους Σουηδούς επαναστάτες  και ο Έρικ Παλμστιέρνα που ο Μπράντινγκ τον έκανε σε λίγα χρόνια υπουργό Εξωτερικών όταν οι Σοσιαλδημοκράτες σχημάτισαν κυβέρνηση με τον Μπράντιγκ έναν από τους ηγέτες της Β. Διεθνής πρωθυπουργό. 

Στις 25 του Οκτώβρη με το παλιό ο Λένιν ηγήθηκε της Επανάστασης αφού ξεπέρασε τον έλεγχο των συνόρων και την απειλή της εκτέλεσης. 

Ο Νιλς Μπγιόρκμαν διηγόταν στους συντρόφους του ότι σε όλες τις φωτογραφίες μέχρι το 1924 που έβλεπε στις εφημερίδες ο Λένιν φορούσε σχεδόν πάντα το ίδιο κουστούμι που του είχε αγοράσει.