Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το «μαύρο κουτί» της Γης… και όποιος αντέξει

Η είδηση:

Κάθε φορά που θα δημοσιεύεται μια νέα έρευνα ή tweets κλπ ΜΚΔ για το κλίμα, ένα γιγάντιο ατσάλινο κουτί στην Τασμανία, θα τα καταγράφει όλα.

Με τους χοντρούς χαλύβδινους τοίχους, τις αποθήκες μπαταριών και τους ηλιακούς συλλέκτες, οι δημιουργοί του «Μαύρου Κουτιού της Γης» λένε πως «η δομή του κουτιού αυτού – στο μέγεθος ενός λεωφορείου – θα παραμένει άφθαρτη στην ίδια την κλιματική κρίση και προορίζεται να επιβιώσει περισσότερο από τους ανθρώπους».

Ουσιαστικά, οι δημιουργοί του ελπίζουν πως το μαύρο αυτό κουτί θα μπορεί να πει στους μελλοντικούς πολιτισμούς πώς η ανθρωπότητα δημιούργησε την κλιματική κρίση και πώς αποτύχαμε ή καταφέραμε να την αντιμετωπίσουμε. «Το κουτί θα λειτουργήσει ως ένα άφθαρτο και ανεξάρτητο βιβλίο της «υγείας» του πλανήτη μας» δήλωσε στο CNN ο Τζόναθαν Νίμπον, καλλιτέχνης και διευθυντής του Glue Society, που συμμετέχει στο έργο. «Και ελπίζουμε πως θα ζητήσει από τους ηγέτες να λογοδοτήσουν ενώ θα εμπνεύσει δράση και αντίδραση στον ευρύτερο πληθυσμό».

Κι ενώ η κατασκευή του κουτιού θα ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο 2022, οι σκληροί δίσκοι έχουν αρχίσει ήδη να καταγράφουν ευρήματα και συνομιλίες που βασίζονται σε αλγόριθμους από τη διάσκεψη Κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκόβη της Σκωτίας, τον Νοέμβριο.

«Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτή την καταστροφή» γράφουν οι υπεύθυνοι του έργου, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας και μιας εταιρείες επικοινωνιών μάρκετινγκ Clemenger BBDO. «Εκατοντάδες σύνολα δεδομένων, μετρήσεις και αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συλλέγονται συνεχώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές».

Ο ατσάλινος αυτός μονόλιθος θα καταγράψει όλες τις συνομιλίες και τα τεχνουργήματα που σχετίζονται με το κλίμα από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών της θερμοκρασίας της γης και της θάλασσας, της ποσότητας αεριών του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, του ανθρώπινου πληθυσμού, της κατανάλωσης ενέργειας, των στρατιωτικών δαπανών, των αλλαγών πολιτικής και ακόμη περισσότερα (κλπ. κλπ).

«Πρώτα και κύρια, είναι ένα εργαλείο»

Έχει σχεδιαστεί για να μας καταγράφει

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει

Το χειρότερο έχει συμβεί. Και τώρα τι;

Αποκάλυψη ΟΚ!, τι με ωφελεί τώρα;

Μόλις τεθεί σε λειτουργία το μαύρο κουτί η βιβλιοθήκη δεδομένων για το κλίμα θα γίνει προσβάσιμη μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με το μαύρο κουτί

«Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς» γράφουν οι δημιουργοί του.

Και άλλα «ωραία»
Όλα τα σφυριά του διεθνούς κεφαλαίου συντονισμένα
Η ατομική ευθύνη σε όλο της το μεγαλείο

θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal» Βιβλιοπαρουσίαση Ατέχνως

Μετάβαση στο περιεχόμενο