Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το μερτικό του Κ. Μαραγκουδάκη στην 80χρονη πορεία για Λευτεριά και Κοινωνική Απελευθέρωση

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Ήταν κατάμεστο το αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών – της πρώην ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων 76- το βράδι της 12ης Ιούνη 2019. Η συγκέντρωση θύμιζε εποχές της μεταπολιτευτικής περιόδου στα Πανεπιστήμια.

maragkoudakis5

Όμως η σύνθεση του ακροατηρίου ήταν ετερόκλητη: Στα έδρανα κάθονταν, κυρίως, ασπρομάλληδες ηλικιωμένοι και ηλικιωμένες με εμβληματική την παρουσία του Μακρονησιώτη Λάζαρου Κυρίτση, εκατό χρονών πιa. Και στα σκαλάκια κάθονταν νέα παιδιά, σαν κι αυτά που, όπως έγραψε κάποτε ο ποιητής, τους έλεγαν αλήτες… Ήταν παρόντες δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και αντιστασιακών οργανώσεων. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του κόμματος. Παρόντες και πολλοί σύντροφοί του.

PROSKLHSH ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΑντίγραφοΗ εκδήλωση ήταν για την παρουσίαση βιβλίου του Κώστα Μαραγκουδάκη «80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΕΣ για Λευτεριά – Κοινωνική Απελευθέρωση» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εντός». Είναι ένα βιβλίο «ιστορική συμβολή και –ίσως από εμένα- η ολοκλήρωση μιας μακράς πορείας στις γραμμές του Ελληνικού λαού, της εργατικής μας τάξης, και του κόμματός μας: Του ηρωικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας», όπως είπε ο ίδιος ο συγγραφέας όταν μίλησε στην εκδήλωση. Εννενήντα τέσσερα χρόνια ζωής και ογδόντα από αυτά αφιερωμένα απ’ τον Κώστα Μαραγκουδάκη στην αταλάντευτη στράτευση για την απελευθέρωση του ανθρώπου απ’ τη σκλαβιά της ταξικής εκμετάλλευσης…

Υπήρχε και ένας άλλος ιστορικός συμβολισμός για την εκδήλωση. Ο Κώστας Μαραγκουδάκης αποφοίτησε απ’ την ΑΣΟΕΕ το 1955, αφού όμως πρώτα έβγαλε τα «πανεπιστήμια» των εξοριών στην Ικαρία, τη Γιούρα, τις Φυλακές Αβέρωφ και το Μακρονήσι. Θυμήθηκε τις δύσκολες συνθήκες «των ανώτατων σπουδών» και αναφέρθηκε στους αντιδραστικούς και χαφιέδες καθηγητές του, που σε έκοβαν για τις «πολιτικές σου πεποιθήσεις».

maragkoudakis1 1

Η εκδήλωση άνοιξε με αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών» του Ξενοφώντα Βαρδαρού και του Γιάννη Ξύδα και «Τόποι πολιτικής εξορίας – Γυάρος» του Λεωνίδα Βαρδαρού, τα οποία περιλαμβάνουν και μαρτυρίες του Κ. Μαραγκουδάκη.

Για τον «ακούραστο αγωνιστή» και το βιβλίο του πρώτος μίλησε ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και αντιπρόεδρος FIR υπογραμμίζοντας: «Αποτυπώνει ολοκληρωμένα την αγωνιστική πορεία του Κώστα Μαραγκουδάκη, που είναι συνυφασμένη με την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας μας». Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) με στοχευμένες επ+ιλογές απ’ τις 648 σελίδες του βιβλίου ανέδειξε πλευρές των κοινωνικοπολιτικών αγώνων τον περασμένο αιώνα (Θα δημοσίευσουμε ολόκληρη την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή).

maragkoudakis7

Ο Χάρης Παπαμάργαρης, οικονομολόγος, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τζανετάκη, μίλησε για τους κοινούς αγώνες με το συγγραφέα, αλλά και όταν ο Κ. Μαραγκουδάκης ήταν, εκείνη την περίοδο, πρόεδρος της Εργατικής Εστίας. Πολλές οι αναμνήσεις του Χ. Παπαμάργαρη απ’ τις κοινές δράσεις και τις παρουσίες, όπως στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας στη Γενεύη, όπου πήγαιναν για να καταγγείλουν τόσο τις αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων, όσο και τις πρακτικές της «συνδικαλιστικής αλητείας» στη χώρα μας.

Με έναν ιδιαίτερα ευφυή τρόπο ο Χ. Παπαμάργαρης αναφέρθηκε στην έκδοση απ’ τα ΕΛΤΑ Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων για τα 75 χρόνια απ’ την ίδρυση του ΕΑΜ το 2016. Η σειρά ήταν αφιερωμένη στους Βαρδή Β. Βαρδιονογιάννη, Μανώλη Γλέζο, Στέλιο Ζαμιάνο, Κώστα Μαραγκουδάκη και Απόστολο (Λάκη) Σιάντα.

maragkoudakis6

Είπε, καταχειροκροτούμενος, ο Χ. Παπαμάργαρης: «Αγαπητέ Κώστα, έγινες γραμματόσημο. Μεγάλη ικανοποίηση! Για σκέψου να σε …γλείφουν, όλοι εκείνοι που σε λοιδωρούσαν, σε κυνηγούσαν και σε έσπαγαν στο ξύλο. Και μόνο για αυτό άξιζε!!».

Και ο Χ. Παπαμάργαρης κατέληξε: «Έμεινες όρθιος και αυτό είναι το σημαντικό. Κοιτάζοντας 80 χρόνια πίσω –όπως και εγώ με λιγότερη και μικρότερη προσφορά- είμαι σίγουρος ότι θα απάγγελνες τους στίχους του ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Μπλόκ, που τάχτηκε με την Οχτωριανή επανάσταση: “Δοξάζω όλα όσα έγιναν. Μερτικό καλύτερο δεν γίνεται να πάρω”. Να ’σαι καλά Κώστα μου».

maragkoudakis2

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Ψωμιάδης. Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή Κ. Ψωμιάδης πρόσφερε χάρισε στον Κώστα Μαραγκουδάκη, επιστολή του ίδιου πρός τον πατέρα του, Τάκη Ψωμιάδη. Με την επιστολή του ο Κ. Μαραγκουδάκης ευχαριστούσε την Τ. Ψωμιάδη για την προσφορά του στο «Σπίτι του Αγωνιστή», ψυχή του οποίου υπήρξε για μια δεκαετία απ’ τη θέση του προέδρου ο συγγραφέας του βιβλίου.