Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει στην Νορβηγία να μειώσει τον Στρατό της

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Το ΝΑΤΟ πιέζει την Νορβηγία να αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις για να αποκτήσει μεγαλύτερη αμυντική ικανότητα και να υπερασπίσει μόνη της την εδαφική της ακεραιότητα.

Το ΝΑΤΟ δεν έμεινε ικανοποιημένο από την αμυντική ικανότητα της Νορβηγίας κατά την άσκηση Trident Juncture, την μεγαλύτερη των τελευταίων 20 χρόνων και την πιέζει να εξοπλιστεί καλύτερα με Στρατό και αεροπλάνα, δηλώνει ο Νορβηγός Υποναύαρχος Ketil Olsen στην εφημερίδα Aftonposten. Ο Olsen είναι εκπρόσωπος της Νορβηγίας στο ΝΑΤΟ.

-Θέλουμε να μειώσουμε την δύναμη του στρατού μας καταργώντας ένα τάγμα πεζικού με ελαφρύ οπλισμό και το ΝΑΤΟ δεν μας αφήνει. Θέλει αντίθετα να δημιουργήσουμε περισσότερες μονάδες και περισσότερο στρατό, για να αμυνθούμε αλλά και να μπορούμε να πάρουμε μέρος και σε διεθνείς αποστολές.

-Μας ζητούν ακόμη με δικά μας έξοδα να ανασύρουμε την φρεγάτα που βούλιαξε μετά την σύγκρουση με εμπορικό φορτηγό πλοίο κατά την διάρκεια της άσκησης και να εφοδιαστούμε με αεροπλάνα ανεφοδιασμού καυσίμων για τα F-35.

Η άσκηση Trident Juncture όπου 50.000 στρατιώτες, αεροπλάνα, μεταξύ των άλλων και Ελληνικά, πλοία, άρματα και άλλα μέσα πήραν μέρος, έγινε στην Νορβηγία το φθινόπωρο που μας πέρασε.

Κατά τον Olsen η συμμετοχή της Νορβηγίας στην άσκηση ήταν να την προετοιμάσει και να δημιουργήσει τις υποδομές για την διεξαγωγή της.

-Δεν μας έμειναν μάχιμες δυνάμεις για να συμμετάσχουμε. Πρέπει βέβαια να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο, να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του πληθυσμού μας και να του δώσουμε το αίσθημα της ασφάλειας.

Φαίνεται πεντακάθαρα ο ρόλος του ΝΑΤΟ. Ακόμη και τους πιστούς του συμμάχους τους υποβάλλει σε νέους εξοπλισμούς, απαιτεί την συμμετοχή τους στις επιδρομές του ενάντια στους λαούς, καταπατά κατάφορα την ανεξαρτησία των χωρών μελών. Δεν νοείται εθνική κυριαρχία και ειρηνική πορεία μιας χώρας με συμμετοχή στο ΝΑΤΟ.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία