Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά! -|Video

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Μαζική κινητοποίηση και χτες
Κοινό κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Ελλάδας και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας

Ηχηρό, καθαρό μήνυμα ότι ο αγώνας για να μείνει το νομοσχέδιο – έκτρωμα στα χαρτιά συνεχίζεται, έστειλαν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι που συμμετείχαν χτες το απόγευμα στο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε από 166 βουλευτές (ΝΔ, Ελληνική Λύση) και καταψηφίστηκε από 132 βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων.
Το ΚΚΕ κατέθεσε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας για το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
Επίσης, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ που φαινομενικά βγήκαν στα κεραμίδια.
Ωστόσο, όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν την ουσία του σχεδίου νόμου το οποίο θέλει να υπηρετήσει την ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των Πανεπιστημίων, αλλά με διαφορετικούς τόνους το καθένα μίλησαν για τις μορφές που μπορεί να πάρει ένα εκπαιδευμένο σώμα καταστολής μέσα στα ιδρύματα.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε γύρω στις 5 το απόγευμα, ωστόσο τον «τόνο» έδωσαν νωρίτερα δεκάδες φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, οι οποίοι ξεδίπλωσαν πανό μπροστά από το κτίριο της Βουλής, με το σύνθημα «Δεν θα εφαρμοστεί», στέλνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα ότι θα φροντίσουν με τον αγώνα τους το απαράδεκτο νομοσχέδιο των ταξικών φραγμών και της καταστολής να μείνει στα χαρτιά.

Λίγο μετά τις 4.30 μ.μ. ξεκίνησε η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία καλούσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Με τα πανό τους οι σύλλογοι πρόβαλαν τη διεκδίκηση «να ξαναγίνουμε φοιτητές» και απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Στη συνέχεια, με μία δυναμική πορεία, στην οποία ξεχώρισαν τα συνθήματα «Απ’ τα Ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία – Δώστε λεφτά, καθηγητές, βιβλία» και «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω οι κάμερες απ’ όλες τις σχολές», κατευθύνθηκαν συγκροτημένα μέχρι το Σύνταγμα, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Έξω από τη Βουλή, η πορεία των φοιτητών ενώθηκε με τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους. Εκεί βρίσκονταν ήδη εκπαιδευτικοί μετά από κάλεσμα των σωματείων τους (ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλία Αναπληρωτών), μαθητές που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή της Αθήνας, σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και σε άλλους κλάδους. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών.

Φωνάζοντας δυνατά συνθήματα, ώστε να ακουστούν και μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα πως ακόμα κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και γίνει νόμος, οι απαράδεκτες προβλέψεις του θα μείνουν στα χαρτιά. Ταυτόχρονα, οι φοιτητές ανέδειξαν την ανάγκη οι σχολές, που παραμένουν κλειστές εδώ και έναν χρόνο, να ανοίξουν με όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

Ξεχωριστή στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν όταν διαβάστηκε κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων της Ελλάδας και 26 φοιτητικών συλλόγων της Τουρκίας για κοινό αγώνα, αποδεικνύοντας ότι τους λαούς δεν τους χωρίζει τίποτα. Αντίθετα, τους ενώνουν τα κοινά προβλήματα!

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους διαδηλωτές να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τους δρόμους και τα αμφιθέατρα. Οπως είπε εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, «ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ, αλλά τώρα ξεκινά. Για να μείνει το νομοσχέδιο στα χαρτιά, για να ανοίξουν οι σχολές μας». Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι οι χιλιάδες φοιτητές που βρίσκονται στους δρόμους αυτές τις βδομάδες, διαδηλώνοντας μαζικά, είναι ήδη νικητές!

Θεσσαλονίκη

Παρά την έντονη βροχή που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Αγαλμα Βενιζέλου, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καταδίκασαν και εκεί με μια φωνή το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, στέλνοντας μαχητικό μήνυμα στην κυβέρνηση πως το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Μαζί με τους δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ, την Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, τα εργατικά σωματεία, την Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους του ΑΠΘ που συμμετείχαν μετά από απόφαση της ΟΔΠΤΕ, στη χτεσινή πορεία συμμετείχαν με τα πανό τους πρωτοβουλίες φοιτητών από το ΔΙΠΑΕ και το ΠΑΜΑΚ, όπως και η Πρωτοβουλία Φοιτητών στις Σχολές Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Με το σύνθημα: «Στους δρόμους, στους δρόμους είναι οι φοιτητές δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές» να κυριαρχεί, η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, και περνώντας από το αμερικανικό προξενείο και το ΥΜΑΘ, κατέληξε στη συνέχεια και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους. Εξω από το αμερικάνικο Προξενείο, οι φοιτητές καταδίκασαν δυναμικά την πολιτική που δαπανά δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, παραγκωνίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών στο περιθώριο, φωνάζοντας το σύνθημα «Ούτε Γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Το δικό τους μαχητικό μήνυμα έστειλαν και οι μαθητές, από το μπλοκ της Συντονιστικής που φώναζαν: «Σε καραντίνα έβαλαν τα δικαιώματά μας, οργάνωση και αγώνας τα όπλα τα δικά μας».

Οι φοιτητές δεν άφησαν ούτε στιγμή το μαχητικό πνεύμα που κυριαρχούσε στην πορεία, και ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ξεκαθάρισαν πως ακόμα και στην περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, ο αγώνας για μόρφωση και υγεία δεν σταματά.

Περίπου μισή ώρα μετά τη λήξη της πορείας στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο ύψος της Καμάρας στην Εγνατία, η αστυνομία απώθησε όπως αναφέρει το δελτίο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης ομάδα ατόμων κάνοντας χρήση χημικών. Ακολούθησε κλίμα καταστολής, με προσαγωγές στον σωρό, ακόμα και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Καταγγέλλοντας το κλίμα καταστολής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, πραγματοποίησε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την απελευθέρωση όλων όσοι σύρθηκαν χωρίς καμία αιτιολογία στο τμήμα.

Πορείες και σε άλλες πόλεις

Μαζική κινητοποίηση φοιτητών, αλλά και μαθητών και εκπαιδευτικών, έγινε χτες το μεσημέρι και στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί η προκλητική παρουσία κλούβας των ΜΑΤ, 10 μέτρα από την είσοδο της Ιατρικής Σχολής, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών.
Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν το γεγονός, σημειώνοντας πως, η κυβέρνηση, αντί να επιλέγει τον αυταρχισμό και την καταστολή, έστω και τώρα να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ιδρύματα με επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να ανοίξουν ξανά.
Μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα χτες σε Πάτρα και Ηράκλειο, Κατερίνη και Ξάνθη.