• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Το «Ντα» για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το «Ντα» του Χιου Λέοναρντ, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου. Το γνωστό έργο του Ιρλανδού θεατρικού συγγραφέα, το οποίο έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και θεατρικές διακρίσεις, παρουσιάζεται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. To «Ντα» ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ. Η παράσταση παρουσιάζεται με αγγλικούς υπέρτιτλους κάθε Σάββατο και Κυριακή.

Ενας γιος επιστρέφει στην πόλη όπου γεννήθηκε για την κηδεία του πατέρα του και βιώνει ξανά όλη την προηγούμενη ζωή του. Ενα έργο με πολύ χιούμορ και βαθιά συγκίνηση, που ξεδιπλώνει τις σχέσεις γιου – πατέρα και μάνας μέσα από αλλεπάλληλα άλματα μέσα στο χρόνο. Ο χρόνος είναι στην ουσία ο πρωταγωνιστής στο έργο. Ο υποκειμενικός και αντικειμενικός χρόνος, καθώς και η υποκειμενική κρίση που αλλάζει μέσα σε αυτόν. Ο Ντα (υποκοριστικό από το Daddy) μεταμορφώνεται στα μάτια του γιου του πότε σε μία τρυφερή και στοργική φιγούρα και πότε σε έναν πραγματικό τύραννο. Ενα έργο που παρουσιάζει με πολύ μοντέρνο τρόπο το μικροαστικό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον του 20ού αιώνα στην Ιρλανδία, μέσα στο οποίο μεγάλωσε ένα παιδί που τώρα ως ενήλικας το ζει σχεδόν ψυχαναλυτικά και λυτρωτικά, από την αρχή. Το έργο έγινε γνωστό στη χώρα μας τη δεκαετία του ’80 από το θίασο του Μάνου Κατράκη.

Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας.Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου. Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Χρυσάνθη Τσολάκη.Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου.

Στο ρόλο του Ντα ο Κώστας Σαντάς. Παίζουν: Νίκος Καπέλιος(Ολιβερ μεγάλος), Δημήτρης Κοτζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα(Μάνα), Αναστάσης Ροϊλός (Τσάρλι νέος), Χριστίνα – Αρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη), Δημήτρης Σιακάρας (Τσάρλι μεγάλος), Ορέστης Χαλκιάς (Ολιβερ μικρός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (Κα Πρυν). Συμμετέχει επίσης η Ναντέζντα Λεωνίδου (Καθαρίστρια).