Με την κακοκαιρία “EVA” να έρχεται και να παρέχεται και το κράτος –όπως πάντα “στο ύψος του” να στέλνει μηνύματα, σπάζοντάς μας τα νεύρα μαζί με ‑το χειρότερο … τα κωμικοτραγικά με τις μισές αλήθειες “βγάλτε τις συσκευές από την πρίζα, μην αγγίζετε σωληνώσεις”!
θα ασχοληθούμε με ένα πρακτικό θέμα, χρήσιμο ειδικά φθινόπωρο — χειμώνα, αλλά όχι μόνο: με το θόλωμα του παρμπρίζ (τοπικά ή και συνολικά) ένα εξαιρετικά σύνηθες φαινόμενο που προκαλείται –θυμηθείτε τη φυσική, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από την εξωτερική και τα επίπεδα υγρασίας εσωτερικά είναι αυξημένα.
Και αν στο σπίτι, που συμβαίνει ακριβώς το ίδιο –ειδικά στα παλιά που δεν έχουν διπλά τζάμια τα πράγματα είναι απλά, στο αυτοκίνητο –ειδικά στις υψηλές ταχύτητες δεν υπάρχει η πολυτέλεια για λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένες μεθόδους, με κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή –τη δική μας, των συνεπιβατών και των άλλων οδηγών.
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι κανονικά την κρύα περίοδο γύρω στους 20οC –για όσες-ους κρυουλιάρισσες-ηδες και φουλάρουν τη θέρμανση, τα πράγματα χειροτερεύουν δραματικά- και η εξωτερική συνήθως γύρω στους 8–10οC, για τη Βόρεια Ελλάδα κάτω από 5οC και κοντά στο μηδέν και για την Ευρώπη …»Σιβηρία» δηλαδή συχνά κάτω από το μηδέν.
Η λύση είναι βασικά μονοσήμαντη και έχει να κάνει με επικεντρωμένη παροχή του θερμού αέρα (που προέρχεται από το σύστημα του κλιματισμού –καταρχήν χωρίς να είναι στη θέση AC) στο παρμπρίζ, με διάφορες επιλογές που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία, αποκαθιστώντας την ορατότητα και τις οποίες ο οδηγός πρέπει να γνωρίζει προκαταβολικά για την κακή στιγμή.
Από κει και πέρα ανάλογα με το είδος της θέρμανσης \ κλιματισμού (άλλα τα μάτια του λαγού …λέει ο λαός) που έχει να κάνει βασικά με την τεχνολογία –και το κόστος, του οχήματος μπορεί να γίνουν τα παρακάτω που έχουν να κάνουν τόσο με καθαρό παρμπρίζ ‑βέλτιστο αποτέλεσμα (και όχι μόνο, γιατί συχνά η θολούρα «αγκαλιάζει» το αυτοκίνητο –πλαϊνά τζάμια κλπ) όσο και με την έκτακτη ανάγκη
Επιλογή εισροή αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον και όχι την ανακύκλωση (ή 50|50 –δοκιμάστε)
Ενεργοποίηση του air condition, καθώς η χρήση του θα μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της υγρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ‑κατευθύνοντας τον αέρα σε εκείνα στα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα –εφ όσον το αυτοκίνητο διαθέτει αυτά τα καλούδια (100% αποτελεσματικό αν έχει τζιπ Μερσεντέ με εξόδους κλιματισμού 25 σημείων…) και «παίζοντας» με τη θερμοκρασία του συστήματος κλιματισμού, αλλά και εδώ… υπάρχουν δύο σχολές.
Εκείνη που υποστηρίζει ότι ο ψυχρός αέρας είναι ο πιο αποτελεσματικός, καθώς εξισορροπεί τη θερμοκρασία στην εξωτερική πλευρά του παρμπρίζ με την εσωτερική και αυτή που ποντάρει στο γεγονός ότι ο θερμός αέρας έχει –μεταξύ άλλων- την ιδιότητα να μειώνει ταχύτερα τις συμπυκνώσεις-υγρασία.
Στην πραγματικότητα –εκτός από τα χαρακτηριστικά του κάθε αυτοκινήτου, θεωρία και πράξη δείχνουν ότι ο θερμός αέρας είναι αποτελεσματικότερος στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ακόμα και σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες όπου το χιόνι και ο πάγος αποτελούν μια μόνιμη απειλή για την ορατότητα του οδηγού.
Τα καινούργια ηλεκτρικά έχουν το πλεονέκτημα του θερμαινόμενο παρμπρίζ (μέσω αόρατων αντιστάσεων), που είναι η λύση δεδομένου ότι η συνεχής χρήση του κλιματισμού οδηγεί στον περιορισμό της αυτονομίας και αν «μείνεις» με «ψόφο» έξω την έβαψες!
Τέλος: Μη δοκιμάσετε ποτέ τρέχοντας με 150 στην εθνική, να «χαράξετε» το τζάμι για να μπει φρέσκος αέρας γιατί …απλά μην το δοκιμάσετε!
Όπως ακριβώς το “θόλωμα” εν κινήσει προκύπτει από τη συμπύκνωση υγρασίας έτσι ακριβώς οι υδρατμοί στον αέρα προσκολλώνται στην κρύα επιφάνεια του αμαξώματος σε στάση (ειδικά αν το αφήσουμε εκτεθειμένο την παγωμένη νύχτα σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν) με αποτέλεσμα μια σκληρή “ομίχλη πάγου” πάχους 1–5mm.
Τι να ΜΗΝ κάνεις
Μη ρίξεις ζεστό καυτό νερό στο παρμπρίζ
Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από το παγωμένο παρμπρίζ στο καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σπάσιμο. Επιπλέον, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, το ζεστό νερό που ρίχνεται στον αέρα μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε ψιλά παγάκια όταν έρθει σε επαφή με τον παγωμένο αέρα.
Μην αφαιρέσεις τον πάγο με μεταλλικό αντικείμενο
Εάν δεν έχεις πλαστική ξύστρα πάγου, θα πρέπει να αποφύγεις οποιαδήποτε μεταλλική εναλλακτική, όπως σπάτουλα, ή άλλο μεταλλικό μεταλλικό αντικείμενο, που μπορεί εύκολα να χαράξει το παρμπρίζ να καταστρέψεις τη βαφή του αυτοκινήτου κλπ.
Μη χρησιμοποιείς πιστολάκι για μαλλιά ή θερμάστρα
Γενικότερα ο κανόνας είναι ο εξής: Οποιαδήποτε αλλαγή της θερμοκρασίας του παγωμένου παρμπρίζ, θα πρέπει να γίνεται μόνο με τα μέσα του ίδιου του αυτοκινήτου (κλιματισμός). Οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική, όπως πιστολάκι για τα μαλλιά, θερμάστρα, ή ακόμα και το καυτό νερό μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Μη χρησιμοποιείς τους υαλοκαθαριστήρες
Το να τους ανοίξεις θα χειροτερέψει την κατάσταση, καθώς, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να απλώσουν τον πάγο σε ολόκληρο το τζάμι, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ορατότητα.
Γι αυτό και είναι σημαντικό προτού ξεκινήσεις κι ενεργοποιήσεις τους υαλοκαθαριστήρες να σιγουρευτείς ότι το θάμπωμα στο τζάμι δεν έχει προκληθεί από πάγο.
Τι πρέπει να κάνεις
Άναψε τη θέρμανση για το παρμπρίζ
Πρόκειται για το πιο εύκολο και κοινό βήμα. Όμως θέλει χρόνο γιατί όταν το αυτοκίνητο είναι κρύο και οι περιβάλλουσες θερμοκρασίες χαμηλές, το να ανάψεις τη θέρμανση για το παρμπρίζ – χωρίς γκαζάρισμα θέλεις πάνω από 15 λεπτά, πέρα από την κατανάλωση…
Χρησιμοποίησε αντιπαγωτικό σπρέι –αν δεν έχεις, μπορείς με λίγο αλατόνερο, ή νερό (το σπρέι με φειδώ, καθώς το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει ζημιά) ή οινόπνευμα (⅓ του μπουκαλιού με νερό βρύσης + ίση ποσότητα –ποτέ πάνω από 70% αλκοόλης ) και μετά μία ξύστρα πάγου για ό,τι έχει απομείνει στο παρμπρίζ.
Αφαίρεσε τον πάγο απευθείας με πλαστική ξύστρα (ξεκινώντας με μαλακή βούρτσα)
Άνοιξε το σύστημα απόψυξης για τα πίσω τζάμια
Μέχρι να τελειώσουμε το σημείωμα … άφαντη και η “EVA”
Με πληροφορίες από
carandmotor.gr & spotawheel.gr