Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη υπόθεση

 Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

Ε… Ναι! Τελικά λοιπόν το ποδόσφαιρο είναι μια μεγάλη, μια σπουδαία υπόθεση.

-Όταν ακόμα κι αυτοί που μας εξουσιάζουν κι αυτοί που μας κυβερνούν, γίνονται μικρές ασπρόμαυρες κουκίδες ανάμεσα σ’ ένα τεράστιο αλαλάζων πλήθος. Ένα έξαλλο πλήθος που εκφράζει χίλια δυο συναισθήματα . Από αλαλαγμούς χαράς και πανηγυρισμούς, από αλλαγή αμφίεσης και μασκαράτας, μέχρι κλάμα, ύβρη, κατάθλιψη. Μέχρι αναθεματισμούς και χρήση βίας.

Ένα γκολ είναι η πανδαισία της εκδήλωσης αυτών των συναισθημάτων.

-Ένα ποικίλο αντιμαχόμενο πλήθος που έχει προσωπικές προτιμήσεις και τις εκφράζει με τον δικό του διαφορετικό τρόπο.

-Το ποδόσφαιρο εκτός από ένα συναρπαστικό σχεδόν άγριο θέαμα που το κάνει ένα πρωτοπόρο πολιτικό και πολιτισμικό προϊόν, έχει και την ικανότητα της επικοινωνίας, να συνενώσει ευκαιριακά με μια αγκαλιά, ή ένα φιλί ανθρώπινες υπάρξεις και να δημιουργεί κοιτίδες συνεργασίας, συνεννόησης και φιλίας ή ακριβώς και το αντίθετο.

Υπάρχει σαν έκφραση της ανθρώπινης διαφορετικότητας.
……….
Αυτό λοιπόν το σύνθετο προσφερόμενο θέαμα, που κάνει τον πρόεδρο ή τον ηγέτη μιας χώρα να είναι σχεδόν τίποτα, μπροστά σ’ ένα ποδοσφαιριστή βεντέτα, ένα ποδοσφαιριστή φίρμα όπως Ρονάλδο, Μέσι, Νεϋμάρ, Μόλντικ κ.ά. Μπορεί να γίνουν και να είναι σύμβολα μιας παγκόσμιας αναγνώρισης και αξίας.
……….
Γι’ αυτό λοιπόν μακρυά τα χέρια σας από το ποδόσφαιρο. Εσείς που το χρησιμοποιείτε, εσείς που το εκμεταλλεύεστε, εσείς που το διευθύνετε. Εσείς που μέσα από αυτό βγάζετε τα απωθημένα σας, που πλουτίζετε και το χρησιμοποιείτε για προσωπική σας προβολή. Εσείς οι μεγαλοεπιχειρηματίες (Ανιέλι) που στερείτε τον εργαζόμενο ένα πιάτο παραπανίσιο φαγητό, για να εξοικονομήσετε εκατομμύρια εξαγοράζοντας έναν ποδοσφαιριστή!

Μην το μολύνετε, μην το εξευτελίζετε, μη δωροδοκείτε… μη, μη, μη!

Αφήστε το στην απλότητα, την λαϊκότητα και την ομορφιά του!

Το ποδόσφαιρο συνετάραξε όλον τον κόσμο.

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.