Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, 1917 – 2017, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά μεγάλων πολιτικών – πολιτιστικών εκδηλώσεων. Πολλές ακόμα εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πλούσια εκδοτική δραστηριότητα, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών κ.ά.

Οι εκδηλώσεις της Κεντρικής Επιτροπής θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, την Κυριακή 26 Νοέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσει μουσικοθεατρική παράσταση.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν και οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Διεθνιστική εκδήλωση

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, διεθνιστική εκδήλωση με θέμα: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο καπιταλισμός είναι το χθες, ο σοσιαλισμός είναι το αύριο». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών Κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης». Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με διεθνιστικά επαναστατικά τραγούδια.

Έκθεση σοβιετικών γραμματόσημων

Την Τρίτη 17 Οκτώβρη θα εγκαινιασθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά πρωτότυπη έκθεση με θέμα: «100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ταξίδι στην Ιστορία, με το βλέμμα στο μέλλον. Έκθεση γραμματόσημων και ντοκουμέντων». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 18.00 και θα λειτουργήσει έως τις 28 Οκτώβρη 2017.

Μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης, τα πρώτα σοβιετικά γραμματόσημα τυπώθηκαν το 1918 στην πρώτη επέτειο της προλεταριακής επανάστασης. Νωρίτερα, η σοβιετική εξουσία χρησιμοποιούσε γραμματόσημα της τσαρικής περιόδου, τα οποία είχαν σφραγιστεί με σφραγίδες της νέας εξουσίας.

Η νεαρή Σοβιετική Ρωσία έκανε έμβλημά της τα σύμβολα της δουλειάς, το σφυρί και το δρεπάνι. Έτσι, και στα πρώτα γραμματόσημα πρωταγωνιστεί ο εργαζόμενος άνθρωπος καθώς και ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού. Στα γραμματόσημα αποτυπώθηκαν κεντρικά θέματα της πολιτικής του σοβιετικού κράτους, επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, καθώς και Σοβιετικών που διακρίθηκαν για τις ηρωικές τους πράξεις και έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στην υπεράσπιση της Σοβιετικής Ένωσης.

Στα σοβιετικά γραμματόσημα αποτυπώνεται η προσπάθεια της εργατικής εξουσίας να αντιμετωπίσει αρχικά τη λυσσασμένη αντίδραση της εγχώριας και διεθνούς αστικής τάξης που είχε χάσει τα προνόμιά της. Η προσπάθεια να βάλει τις πρώτες βάσεις των σοσιαλιστικών – κομμουνιστικών σχέσεων παραγωγής σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, όπου βάρυνε η σημαντική ανισομετρία και καθυστέρηση της προεπαναστατικής Ρωσίας.

Συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Την Τετάρτη 18 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης διευθυντή ορχήστρας, Αλέξανδρου Μυράτ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα τριών κορυφαίων Σοβιετικών συνθετών με θέμα την Οκτωβριανή Επανάσταση: Του Αράμ Χατσατουριάν, του Σεργκέι Προκόφιεφ και του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

A’ Μέρος:

Αράμ Χατσατουριάν – Βαλς από το έργο «Μεταμφίεση» (Masquerade Valse).

Σεργκέι Προκόφιεφ – Επιλογή μερών από το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα».

1. Μονταίγοι και Καπουλέτοι 2. Μάσκες 3. Ο Ρωμαίος στον τάφο της Ιουλιέτας.

Αράμ Χατσατουριάν – «Χορός των σπαθιών».

Β’ Μέρος:

Ντμίτρι Σοστακόβιτς – Συμφωνία Νο 12, «Το Ετος 1917».

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που θα διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, καθώς και στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.