Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το πρώτο -ρωσικής τεχνολογίας αστρονομικό παρατηρητήριο στην Κούβα, για τη διεξαγωγή παρατηρήσεων στο διάστημα

Η Ρωσία θα εγκαταστήσει ένα ισχυρό τηλεσκόπιο στην Κούβα -το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο για να ενισχύσει το σύστημα επιτήρησης του νησιού με τη διεξαγωγή μεγάλης ποικιλίας παρατηρήσεων στο διάστημα.
Σε δηλώσεις στον ρωσικό ψηφιακό τύπο Sputnik, ο Rudy Montero, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Αστρονομίας (IGA) της Κούβας, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει την εγκατάσταση, μαζί με Κουβανούς επαγγελματίες, ενός σύγχρονου τηλεσκοπίου ευρείας εμβέλειας που θα χρησιμεύει για τη διεξαγωγή μιας μεγάλης ποικιλίας παρατηρήσεων στο διάστημα και επίσης για την ενίσχυση του συστήματος παρακολούθησης και άμυνας του νησιού της Καραϊβικής.

Ministerio de Ciencia, Tecnología y Medio Ambiente
@citmacuba
#Cuba instalará un #ObservatorioAstronómico con tecnología rusa.
Profesionales de Cuba y Rusia instalarán un telescopio de gran alcance para realizar una amplia gama de observaciones hacia el espacio y…
🌠redciencia.cu

Tweeter

Ο Montero ανέφερε ότι αυτή η μεταφορά ρωσικής τεχνολογίας στο θέμα είναι μέρος του προηγούμενου άλλου εργαλείου που θα φτάσει από τη Ρωσία για να πραγματοποιήσει τη συλλογή, ανάλυση και χρήση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την ανταλλαγή και σύνδεση με άλλους σταθμούς στο τη διεθνή περιοχή.

“Αυτό το πρώτο αστρονομικό παρατηρητήριο αποτελεί μέρος της συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών, με ένα τηλεσκόπιο μεγαλύτερης εμβέλειας και ακρίβειας για την παρακολούθηση των λεγόμενων διαστημικών συντριμμάτων, του κλίματος και των αντικειμένων κοντά στην ατμόσφαιρα”, τόνισε ο ειδικός της Κούβας
.

Με τη σειρά του, ο διευθυντής του κουβανικού IGA είπε ότι αυτό το πλήρως αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο θα συμβάλει στην καλύτερη απόδοση θέσεων, φωτομετρικών και φασματοσκοπικών παρατηρήσεων για ένα ευρύ φάσμα αστρονομικών αντικειμένων από την Κούβα.

“Είμαστε υπεύθυνοι για την παρακολούθηση, την επιτήρηση και την προειδοποίηση στη χώρα και με την υποστήριξη της Ρωσίας θα βελτιώσουμε τις συσκευές για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα”, δήλωσε ο ειδικός, ο οποίος επεσήμανε επίσης ότι ο εξοπλισμός που αναμένεται να φτάσει σύντομα στο χώρα, θα επιτρέψει την πρόληψη κινδύνων γεωλογικής προέλευσης, όπως η πτώση των μετεωριτών ή άλλων οργανισμών, όπως οι επίγειοι βράχοι.

Από την άλλη πλευρά, ο Montero τόνισε ότι η μελλοντική εκκίνηση της εγκατάστασης με ρωσική τεχνολογία θα βοηθήσει σημαντικά στην έρευνα σχετικά με την περιβαλλοντική γεωλογία και εκείνες που σχετίζονται με καρστ πετρώματα (σσ. Τα καρστ -Karst είναι σχηματισμοί ιζηματικών διαλυτών πετρωμάτων, όπως ο ασβεστόλιθος, ο δολομίτης, ο χαλαζίτης κλπ συνήθως ανθεκτικά σε καιρικές συνθήκες πετρώματα, τα οποία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταλαμβάνουν περίπου το 65% της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Κούβας).

«Η μελέτη της είναι ζωτικής σημασίας και, ως εκ τούτου, από το 2011 το IGA την ενσωμάτωσε ως μια γραμμή εργασίας, με στόχο τη χαρτογράφηση των τοποθεσιών με κινδύνους για μελλοντικές κατασκευές λόγω της παρουσίας καρστ σε επιφανειακή ή υπόγεια διαστρωμάτωση, που μπορεί να ενσωματώσει επικίνδυνα σπήλαια σε κατασκευή έργων και κατοικίες με περισσότερους από τρεις ορόφους», τόνισε ο κουβανός γεωλόγος.

Το αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο θα συμβάλει σε παρατηρήσεις θέσης, φωτομετρίας και φασματοσκοπίας για ένα ευρύ φάσμα αστρονομικών αντικειμένων.
«Είμαστε υπεύθυνοι για την παρακολούθηση, την επιτήρηση και την επαναστατική εγρήγορση στη χώρα και με την υποστήριξη της Ρωσίας θα βελτιώσουμε τις συσκευές για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», είπε ο Montero.
Ο εξοπλισμός θα καταστήσει επίσης δυνατή την πρόβλεψη κινδύνων γεωλογικής προέλευσης, όπως η πτώση των μετεωριτών ή άλλων σωμάτων, μεταξύ αυτών, των χερσαίων πετρωμάτων.

Σχέσεις Ρωσίας Κούβας

Κούβα και Ρωσία έχουν δώσει ώθηση τα τελευταία χρόνια στη διμερή τους σχέση, απέχοντας όμως από την εποχή της πάλαι ποτέ πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει διάφορες συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως οι μεταφορές και η βαριά και μεταλλουργική βιομηχανία.
Η Ρωσία, ο τέταρτος εμπορικός εταίρος της Κούβας (εκατομμυρίων δολαρίων), έχοντας αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των κουβανικών σιδηροδρόμων, ενώ η Lada έχει ενεργοποιήσει εκ νέου τις μαζικές αποστολές αυτοκινήτων.

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο συναντήθηκε αυτό το μήνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft, Igor Sechin, ο οποίος μελετά τη συμμετοχή στον εκσυγχρονισμό του κουβανικού διυλιστηρίου στο Cienfuegos.

Η Rosneft έστειλε 200.000 τόνους πετρελαίου τον περασμένο Μάιο στην κουβανική εταιρεία Cubametales, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας.

Επιπλέον, η άφιξη Ρώσων τουριστών στην Κούβα προβλέπεται αυξημένη κατά 67% φέτος –παρά την πανδημία, σε σύγκριση με το 2016, ένα νέο ρεκόρ που τοποθετεί τη χώρα αυτή στις δέκα πρώτες εξερχόμενες αγορές για ταξιδιώτες στο έθνος της Καραϊβικής.

Τον Δεκέμβρη του 2014, λίγο πριν η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώσουν την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης στις σχέσεις τους (επί Μπαράκ Ομπάμα –που δεν προχώρησε) ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ακύρωσε το 90% του χρέους που είχε συνάψει η Κούβα.

ℹ️ Με πληροφορίες από cubactualidad & Granma


🔺 Περισσότερα πηγή