Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το “ρομαντικό” Παρίσι των αστέγων

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

“Οι τουρίστες βλέπουν τον πύργο του Άιφελ και την Αψίδα του Θριάμβου αλλά αυτό είναι το Παρίσι, αυτό που βλέπεις εδώ, περιγράφει η άνεργη και άστεγη που περιμένει στην ουρά μαζί με εκατοντάδες άλλους για ένα πιάτο σούπα. Η σούπα είναι προσφορά γνωστού εστιατορίου του Παρισιού. Το κράτος δεν ασχολείται. «Σε όλες τις γειτονιές, εκτός από το κέντρο που μας μαζεύει η αστυνομία, υπάρχουν άστεγοι και ζητιάνοι».

astegos

 

Οι οργανώσεις βοήθειας αστέγων υπολογίζουν ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι είναι άστεγοι ή μένουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στην Γαλλία. Από την άλλη, τρία εκατομμύρια ακίνητα μένουν άδεια λόγω της ακρίβειας των ενοικίων που ζητούν οι ιδιοκτήτες.

Katavlismos

 

Τρείς χιλιάδες καταγεγραμένοι άστεγοι υπάρχουν στο Παρίσι, που κοιμούνται στον δρόμο, σε εγκατελειμένους σταθμούς του μετρό, κάτω από τις γέφυρες. Μακριά από το κέντρο και τα βλέμματα των εκατομμυρίων τουριστών. Δεκάδες χιλιάδες μένουν σε αυτοσχέδιες παράγκες.

pret a porte

Η Παριζιάνικη αντίθεση του καπιταλισμού

Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι συνεπειές του. Τσακισμένοι άνθρωποι που δεν θέλουν να συζητάνε για την καταστασή τους, λένε οι εθελοντές που σερβίρουν την σούπα.

soup

FB_IMG_1530044710172

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία