Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το σχέδιο για την κατάτμηση της Β Αθηνών

Τα «σπασιμο» της Β’ Περιφέρειας Αθηνών θα περιλαμβάνεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης 1», το οποίο αναμένεται να προωθηθεί σήμερα για επεξεργασία στη Βουλή

Η κατάτμηση της θηριώδους Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών στην οποία εκλέγονται 44 βουλευτές, περίπου το 1/6 του συνόλου της Βουλής, έχει συνομολογηθεί ως αναγκαία από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ (στο τέλος του κειμένου η θέση του) καθώς επίσης και το «σπάσιμο» του λεγόμενου Υπολοίπου Αττικής, που επίσης προβλέπεται στη συγκεκριμένη τροπολογία.

Η κυβέρνηση σπάει σε τρεις τομείς τη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, μοιράζοντας τους συνολικά 44 βουλευτές που εκλέγονταν με το υφιστάμενο σύστημα, κατά τρόπο που ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται οι νέες εκλογικές περιφέρειες ευνοεί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσσει δύο δήμους στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί πρώτος, τον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και τον Δήμο Γαλατσίου στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση (Σεπτέμβριος 2015) στον τομέα των «βορείων» προαστίων, όπου η Ν.Δ. είχε την πρώτη θέση, με στόχο να επιτύχει την εκλογή μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών.

Αντίστοιχα, χωρίζει στα δύο και το Υπόλοιπο Αττικής και στον τομέα με τους δήμους των νοτίων προαστίων, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ανέδειξαν στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα τη ΝΔ, εντάσσονται οι δήμοι Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανής, στους οποίους είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών με τις 44 έδρες χωρίζεται ως εξής:

— ο Βόρειος Τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες,

— ο Δυτικός Τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και

— ο Νότιος Τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.

Συγκεκριμένα:

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι:

–Χαλάνδρι,

— Μαρούσι,

— Κηφισιά,

— Νέα Ιωνία,

— Αγία Παρασκευή,

— Νέο Ηράκλειο,

— Παπάγου,

— Πεντέλη,

— Λυκόβρυση – Πεύκη,

— Βριλήσσια,

— Μεταμόρφωση,

— Φιλοθέη – Ψυχικό,

— Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και

— Γαλάτσι

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι:

— Περιστέρι,

— Ιλιον,

— Αιγάλεω,

— Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό,

— Πετρούπολη,

— Χαϊδάρι,

— Αγία Βαρβάρα.

(Σε αυτούς τους δήμους είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν γίνεται καμιά «μεταφορά» άλλων δήμων…).

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι:

— Καλλιθέα,

— Γλυφάδα,

— Νέα Σμύρνη,

— Αγιος Δημήτριος,

— Παλαιό Φάληρο,

— Ελληνικό – Αργυρούπολη,

— Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος

και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα:

— Ηλιούπολη,

— Ζωγράφου,

— Βύρωνας,

— Δάφνη – Υμηττός και

— Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες:

Ανατολική Αττική με 10 έδρες, που περιλαμβάνει 13 δήμους:

— Αχαρνές,

— Παλλήνη,

— Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη,

— Διόνυσος,

— Σπάτα – Αρτέμιδα,

— Ωρωπός,

— Μαραθώνας,

— Κορωπί,

— Σαρωνικός,

— Παιανία,

— Λαυρεωτική,

— Ραφήνα – Πικέρμι και

— Μαρκόπουλο

Δυτική Αττική με 4 έδρες, που περιλαμβάνει 5 δήμους

— Φυλή,

— Μέγαρα,

— Ασπρόπυργος,

— Ελευσίνα,

— Μάνδρα\

Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα, όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.

ΚΚΕ: Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

«Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων», αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην απαντητική επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για να παραστεί εκπρόσωπος του Κόμματος σε παρουσίαση της κυβερνητικής πρότασης για το σπάσιμο της Β’ Αθήνας. Στην απαντητική επιστολή η Κοινοβουλευτική Ομάδα επισημαίνει πως «δεν θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της επιστολής σας για την παρουσία εκπροσώπου του ΚΚΕ στην παρουσίαση της πρότασης, σχετικά με την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, σας γνωρίζουμε το εξής:

Δεν θεωρούμε ότι υφίσταται λόγος για την παρουσία εκπροσώπου μας σε μια τέτοια συνάντηση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο θέμα είναι εδώ και καιρό δημόσια εκφρασμένη. Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, γιατί στρέφεται κυρίως κατά των μικρότερων κομμάτων.

Ως γνωστόν, τα μικρότερα κόμματα εκλέγουν τις περισσότερες έδρες τους στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, συνεπώς μια πιθανή κατάτμησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκλέγονται βουλευτές τυχαία σε διάφορες περιοχές, με βάση τις “καραμπόλες” του εκλογικού νόμου, αλλοιώνοντας επί της ουσίας την αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου.

Με τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με την αντίστοιχη της ΝΔ, εξυπηρετούνται άλλου είδους σκοπιμότητες και όχι το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία ή διαφάνεια. Εξυπηρετούνται πρακτικές αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα, όπως επίσης και σκοπιμότητες κατανομής των κεντρικών στελεχών των κομμάτων του δικομματισμού – διπολισμού.

Στη Βουλή μπορεί κάλλιστα να γίνει συζήτηση για αυτά τα ζητήματα και κάθε κόμμα να τοποθετηθεί ουσιαστικά».