Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το «όχι» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο τον λαό

✔️  Ψηφίστηκε ο αντιλαϊκός κρατικός προϋπολογισμός

Με 158 ψήφους υπέρ και 142 κατά ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Οι προβλέψεις του είναι κομμένες και ραμμένες στη στρατηγική του κεφαλαίου και στους καινούργιους του «εθνικούς» στόχους, που είναι οι πράσινες και ψηφιακές μπίζνες, και βέβαια η μοιρασιά των δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του υπερμνημονίου που χαλκεύει νέα δεσμά για τον λαό.

Ακριβώς πάνω σε αυτούς τους στόχους, που όπως προκύπτει από το κείμενο του προϋπολογισμού θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι πανάκριβα οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός, με νέα φοροαφαίμαξη, παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και περικοπές σε κάθε κοινωνική δαπάνη, ακόμα και για την Υγεία, αντιπαρατέθηκαν σε όλη τη διάρκεια της 5ήμερης συζήτησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Διαγκωνίστηκαν, επιστρατεύοντας ακόμα και βαρείς χαρακτηρισμούς, για το ποιος μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, να στρώσει το τραπέζι για το νέο φαγοπότι του «πράσινου new deal» και του Ταμείου Ανάκαμψης. Ειδικά η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα «έβγαζε μάτι» για τη στρατηγική τους ταύτιση, με τον δεύτερο να ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και «εκλογές τώρα» για να προωθήσει πιο αποφασιστικά την καπιταλιστική ανάπτυξη, υποσχόμενος και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή, και ο δεύτερος να απαντά ότι δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα που θέλουν οι επενδυτές και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τα κονδύλια της ΕΕ.

Στον αντίποδα, οι βουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν τον προϋπολογισμό και έκαναν «φύλλο και φτερό» όλες τις πλευρές του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι με όποια μορφή και απόχρωση διαχείρισης, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να διασφαλίζεται η καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Φώτισαν ποια είναι η διέξοδος, τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο λαός σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που με την οργάνωση της πάλης του θα τον οδηγήσει στο ξέφωτο, στην ικανοποίηση των αναγκών του, στην ευημερία, στον σοσιαλισμό.

Δ. Κουτσούμπας:

🔳  Σε συνθήκες ενός νέου, ακόμα πιο φονικού κύματος πανδημίας, από παντού φωνάζει η ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και εσείς έχετε το θράσος να φέρνετε έναν προϋπολογισμό με μειωμένες τις δαπάνες για τα νοσοκομεία και για την ΠΦΥ.
🔳  «Λεφτά υπάρχουν» για τις «πράσινες» ενεργειακές μπίζνες που ιεραρχεί το κεφάλαιο, αλλά για γιατρούς, νοσηλευτές, ιατρικό εξοπλισμό, ούτε ένα ευρώ!
🔳  Βαφτίζετε «άμυνα» και «ασφάλεια» τους επιθετικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ

Πρέπει να αναγνωρίσουμε και σε σας της ΝΔ και σε σας του ΣΥΡΙΖΑ ότι τόσες μέρες τώρα προσπαθήσατε να φέρετε τη συζήτηση στα μέτρα σας!
Ακόμα και μια τέτοια συζήτηση, όπως είναι αυτή για τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία προσφέρεται για να γίνει μια πιο ουσιαστική αντιπαράθεση και ένας κόσμος να βγάλει ίσως ορισμένα συμπεράσματα για την πολιτική, τις θέσεις των κομμάτων, εσείς προσπαθήσατε να τη φέρετε στα μέτρα της κάλπικης αντιπαράθεσής σας.

Εύγε και στους δύο!

Εμείς, πάντως, θα επιμείνουμε στο να αναδείξουμε τα βασικά πολιτικά ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό, θα επιμείνουμε στην ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, με επιχειρήματα και όχι τις λαϊκίστικες κορόνες Μητσοτάκη – Τσίπρα και λοιπών ακολούθων σας εδώ μέσα, σε αυτόν τον κατήφορο!
Πριν από ένα χρόνο, η κυβέρνηση της ΝΔ έλεγε πως «φάγαμε πια τον γάιδαρο, κάντε υπομονή, έρχεται και το εμβόλιο και μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα»!

Τώρα ποιος έφαγε τον γάιδαρο, το συζητάμε…

Πάντως το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ, ακόμα πιο φονική και κάνουμε την ίδια ακριβώς συζήτηση: Για τα αυτονόητα που αρνείστε!

🔳  Εμείς, κύριοι της κυβέρνησης, δεν θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσατε και θα ψηφίσετε σήμερα, είναι «εκτός τόπου και χρόνου», όπως σας καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κρατικός προϋπολογισμός είναι εντός, πιο εντός δεν γίνεται, των απαιτήσεων που έχουν οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, στη δεδομένη χρονική στιγμή, για να κατοχυρώσουν τα τεράστια κέρδη τους, την ώρα που ο λαός υποφέρει.

🔳  Οι «ρυθμοί ανάκαμψης» είναι αποτέλεσμα της συνέχισης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

🔳  Ένας ακόμα βαθιά αντιλαϊκός ταξικός προϋπολογισμός:
Και ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια ή παρεμφερή αντιλαϊκά υλικά, που καταρτίστηκαν και όλοι οι προϋπολογισμοί όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλωστε, ο εκάστοτε κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων. Διαχρονικά αποτελεί το μέσο αναδιανομής σε βάρος των πολλών και προς όφελος των λίγων.

🔳  Δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα: Ακούσαμε και ορισμένους βουλευτές της κυβέρνησης να πηγαίνουν αυτήν την επικίνδυνη λογική παραπέρα. Είπαν και από αυτό εδώ το βήμα: «Καλά όλα τα άλλα που λέτε, αλλά τις δαπάνες αυτές πρέπει να τις ψηφίσουμε όλα τα κόμματα», «όλοι μαζί μωρέ», «σαν μια γροθιά», «γιατί αφορούν την άμυνα, την προστασία, την ασφάλεια της χώρας»!

🔳  Η καπιταλιστική ανάπτυξη μεγαλώνει τις ανισότητες.
Μαζί με όλα τα άλλα, ο αντιλαϊκός και ταξικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού αποκαλύπτεται και από τη σύγκριση δύο μόνο μεγεθών: Τι λέει η κυβέρνηση; Οτι το 2022 το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,5% σε σχέση με το 2021. Την ίδια ώρα, όμως, ο μέσος πραγματικός μισθός θα παρουσιάσει μια οριακή μεταβολή μόλις κατά 0,2%, δηλαδή οι εργαζόμενοι αποσπούν ολοένα και μικρότερο κομμάτι.
🔳  Όπως άλλωστε σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Είτε κυβερνούν νεοφιλελεύθεροι, είτε σοσιαλδημοκράτες. Είτε κεντροδεξιοί, είτε κεντροαριστεροί, όπως κι αν τους λένε. Είτε ανήκουν στη Σοσιαλιστική Διεθνή και στο Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ως παρατηρητής ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε στη Διεθνή του Φιλελευθερισμού και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, όπως η ΝΔ
🔳  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ετήσιος παγκόσμιος κατάλογος με τους δισεκατομμυριούχους περιλαμβάνει έναν κατάλογο με μόλις 2.755, από τα δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν συνολικό πλούτο 13,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, το οποίο είναι αυξημένο από πέρυσι κατά 62%!
🔳  Όσο παραμένει στη θέση του το αντεργατικό οπλοστάσιο ο μέσος μισθός θα συμπιέζεται συνεχώς
Είναι όντως βολική για εσάς η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ασφαλώς και είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, δεν το συζητάμε, αλλά μήπως πρέπει να συζητήσουμε επίσης και ορισμένα άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το τι τελικά θα μπαίνει στην τσέπη του εργαζόμενου;
  • Τι θα γίνει με τον μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;
  • Τι θα γίνει με τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει στον ΣΕΒ ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;
  • Θα μειωθούν, αλήθεια, δραστικά και άμεσα οι έμμεσοι φόροι;
  • Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;
  • Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;
  • Θα καταργηθούν οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας;
  • – Τι θα γίνει όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε και ο ίδιος ο Τσίπρας;
  • Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;

Όπως ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να καταλάβει, μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστεί πολύ εύκολα, αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι αρνητική.
Τώρα σας έπιασε όλους ο πόνος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά κουβέντα δεν λέτε:

  • Για να καταργηθεί ο άθλιος νόμος με την επωνυμία των υπουργών σας, του νόμου Βρούτση της ΝΔ και Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ!
  • Για να ξηλωθούν όλα τα μέτρα που απαγορεύουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και εκείνα που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους συλλογικά, οργανωμένα, μέσα από τα σωματεία τους να παλεύουν, να πιέζουν, να διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις.

🔳  Αν σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στον πάτο, αυτό συμβαίνει γιατί παραμένει σε ισχύ ο νόμος σας.

🔳  Οι αιτίες της ακρίβειας βρίσκονται στη λειτουργία του συστήματος
Είναι βολική, επίσης, η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κύμα της ακρίβειας και τις ανατιμήσεις, αφού συσκοτίζει τις ίδιες τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα.

Τι είναι τελικά η ακρίβεια που έχει γονατίσει τα λαϊκά νοικοκυριά;

Μήπως καμιά ελληνική πρωτοτυπία; ή μήπως κανένα νέο φυσικό φαινόμενο, άρα και παροδικό;

Για να μην πω για το τι έχουμε ακούσει τους τελευταίους μήνες για τις βραζιλιάνικες φυτείες του καφέ, τα κινέζικα λιμάνια και τα μέτρα της πανδημίας στο Βιετνάμ…

Ολα αυτά ξεχάστηκαν, μαζί με αυτά που λέγατε πως η ακρίβεια «μπόρα είναι, θα περάσει» και ότι σύντομα μάλιστα θα υποχωρήσει…

🔳  Πού την είδατε την υποχώρηση; Κάντε μια βόλτα στις λαϊκές γειτονιές…

Οι αιτίες της ακρίβειας είναι έξω και μακριά από τη λειτουργία του ίδιου αυτού του συστήματος;

Δηλαδή, θέλετε να μας πείτε πως δεν έχει καμιά σχέση με τη διαχείριση της κρίσης, όπου τώρα επιλογή δεν είναι οι οριζόντιες περικοπές στο εισόδημα, η εφαρμογή αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων αλλά η προσωρινή χαλάρωσή τους και μια πιο επεκτατική οικονομική πολιτική, στην οποία μάλιστα όλοι σας συγκλίνετε;

Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή;

🔳  Πολύτιμες οι «υπηρεσίες» της σοσιαλδημοκρατίας στο σύστημα.
Και όλος ο «καβγάς» γίνεται για το ποια μέθοδος, ποιο εναλλακτικό σχέδιο θα αξιοποιηθεί για να υπηρετήσει ακριβώς αυτό.
Κι εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η εγχώρια – έστω και ετεροφωτισμένη ως ένα μεγάλο βαθμό – σοσιαλδημοκρατία, με όλες τις παραλλαγές της, έχει δοκιμαστεί και στη χώρα μας σε διάφορες φάσεις.
🔳  Και έχει αποδείξει ότι έχει ορισμένα επιπλέον προσόντα: Έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τον πυρήνα αυτής της πολιτικής με λιγότερους κραδασμούς για το σύστημα και την εξουσία του.
Να του μπαλώνει τρύπες, να το εξωραΐζει στα μάτια του λαϊκού παράγοντα, να του δίνει ανάσες και να το παραδίνει μετά στην «επάρατο» για να συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πορεία.
🔳  Θέλετε να θυμηθούμε τη δεκαετία του ’80, όταν το κραταιό ΠΑΣΟΚ τότε, με σημαία τα συνθήματα του λαϊκού κινήματος στήριξε το αστικό σύστημα να σταθεροποιηθεί, τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας;

Εννοείται, βέβαια, σε μια άλλη περίοδο, κατά την οποία και ο διεθνής συσχετισμός δυνάμεων ήταν διαφορετικός, λόγω της ύπαρξης του διεθνούς σοσιαλιστικού συστήματος, ειδικά της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και η καπιταλιστική οικονομία ήταν σε άλλη φάση, με άλλες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων του ίδιου του συστήματος, με τις γνωστές μεταρρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις για την εδραίωση και μακροημέρευση, όμως, πάλι του καπιταλιστικού συστήματος.

🔳  Θέλετε να πάμε πιο πρόσφατα, στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ο οποίος κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να πάρει τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν κατάφεραν όλες μαζί οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Και την ίδια ώρα, το χειρότερο, κατάφερε να φέρει χρόνια πίσω το εργατικόλαϊκό κίνημα, να ευνουχίσει, να διακορεύσει ριζοσπαστικές έντιμες λαϊκές συνειδήσεις.

🔳  Θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία στο σύστημα από αυτήν;
Το ίδιο, δυστυχώς, κάνει και τώρα ως αντιπολίτευση.

Η σοσιαλδημοκρατία προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στο κεφάλαιο και την εξουσία παντού στον κόσμο!
Κι αφήστε τώρα αυτά για τον άνεμο της σοσιαλδημοκρατικής αλλαγής που πνέει σε όλη την Ευρώπη…
Πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, υπουργού της Μέρκελ για να μην ξεχνιόμαστε, που προβάλλει τα γνωστά περί σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή ο λαός στην πείνα…
Κι αυτός της λογικής ο γερμανικός ιμπεριαλισμός uber alles!!!

🔻  Η πραγματική προοδευτική πρόταση διεξόδου είναι η πρόταση του ΚΚΕ

Σήμερα, όλοι σας, ακόμα και η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά σας να στήσετε νέες παγίδες στον λαό, φορέσατε τη μάσκα της «προόδου»
Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή καραμέλα της δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης κι από την άλλη η ΝΔ, η οποία διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο του προοδευτικού κόμματος, όπως είπε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Ελεος! Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε!

«Πρόοδος», λέει ο Μητσοτάκης, «είναι η αλλαγή, η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο που αλλάζει». Τι σημαίνει, όμως, αυτό που λέει η ΝΔ για τους εργαζόμενους, για το λαό;
Η πρόοδός σας είναι ταυτισμένη με την καπιταλιστική κερδοφορία.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν για το ποιος είναι ο καλύτερος εκφραστής της «προοδευτικής» διακυβέρνησης, κακοποιώντας την έννοια της προόδου.
Όμως, πρόοδος είναι να προχωράς μπροστά, να βελτιώνεις τη ζωή σου. Πρόοδος είναι τα παιδιά σου να ζουν καλύτερα από σένα, από τις προηγούμενες γενιές.

Για πείτε μας: Ποιος από σας έχει σχέδιο που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαϊκών οικογενειών να ζήσουν χωρίς άγχος και ανασφάλεια;
Ποιος από εσάς έχει σχέδιο το οποίο μπορεί, έστω σε μια άμεση προοπτική, να εξασφαλίσει στους εργαζόμενους μια σταθερή δουλειά για έναν καλό μισθό;
Να μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, χωρίς να πληρώνουν συνεχώς και ακριβά για τη μόρφωσή τους, για την υγεία τους.

Να μπορούν, με λίγα λόγια, να έχουν τα αυτονόητα. Σε μια εποχή που τα αυτονόητα βαφτίζονται «πολυτέλεια».

Κανένας από σας δεν έχει τέτοιου είδους σχέδιο, τέτοια πρόταση και ούτε θα μπορούσε να έχει. Γιατί το σχέδιο, με ορισμένες παραλλαγές βέβαια, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των λίγων, των καπιταλιστών. Γι’ αυτό και είναι ασφυκτικό για τις λαϊκές ανάγκες.

Τέτοια πρόταση – σχέδιο έχει το ΚΚΕ, το οποίο δίνει απάντηση στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει και πώς μπορούμε πραγματικά να τα καταφέρουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

✔️  Σε όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, της δουλειάς, της ζωής απευθυνόμαστε.
✔️  Να σκεφτούν πως η ζωή τούς φέρνει μπροστά σε μια σημαντική επιλογή που ή δεν είχαν σκεφτεί μέχρι τώρα ή μπορεί και να είχαν απορρίψει:
✔️  Να συμπορευτούν δηλαδή με το ΚΚΕ, μέσα στους αγώνες, στο κίνημα.

✔️  Να βάλουν οι ίδιοι μαζί το ΚΚΕ τη σφραγίδα τους στις ερχόμενες εξελίξεις. Αλλη λύση σήμερα δεν υπάρχει. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

🔺 Το επόμενο διάστημα το «ΟΧΙ» του ΚΚΕ σε αυτόν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό μπορεί και πρέπει να γίνει πολύ πιο δυνατό, από τον ίδιο το λαό.

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εδώ.


🔺 Σε επί μέρους θέματα του αντιλαϊκού προϋπολογισμού στάθηκαν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ -μεταξύ αυτών Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος.

🔳  ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ
«Καβγάς» για το ποιος διασφαλίζει την «πολιτική σταθερότητα» για το κεφάλαιο.

Μπορεί η προσοχή και τα φώτα να έπεσαν αλλού – αφού έτσι επιτάσσει το «παιχνίδι» των «υψηλών τόνων» – αλλά όποιος παρακολουθούσε τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό θα έχει για καιρό να θυμάται τόση σύμπλευση ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τους υπόλοιπους.


Διαβάστε τον σημερινό Ριζοσπάστη

Μετάβαση στο περιεχόμενο