Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Το State Department διαψεύδει τα περί «διαμεσολάβησης» των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές διαφορές

Όσο περνούν οι μέρες τόσο περισσότερο διαψεύδεται το κυβερνητικό αφήγημα, που ακολούθησε της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, περί δήθεν «διαμεσολάβησης των αμερικανών» στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας.

Κυβερνητικοί κύκλοι και φιλικά προσκείμενα στη ΝΔ μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ ως… έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλίες με στόχο την μείωση της προκλητικότητας της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικό το άρθρο της «Καθημερινής», προ πέντε ημερών, περί δήλωσης του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ προτίθεται να αναλάβουν σύντομα «μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία».

Ωστόσο, το ίδιο το State Department δεν δείχνει να επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες. Σε σχετική ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ κράτησε αποστάσεις από τα ελληνικά δημοσιεύματα. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει:

«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.

Γίνεται επομένως σαφές ότι κάποιος, είτε από την ελληνική, είτε από την αμερικανική πλευρά, δεν λέει την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση, τα ήξεις-αφήξεις και η τήρηση ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας εκθέτει την ίδια την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.