Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τρία χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής:  Οργανωμένα εγκλήματα καθοδηγούμενα από τη ναζιστική ιδεολογία της

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019 (…)

Τον Σεπτέμβρη του 2013, ύστερα από τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Πέραμα, οι εισαγγελικές Αρχές στοιχειοθετούν την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία παραπέμπονται σε δίκη 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και βουλευτές της οργάνωσης.

«(…) Η δικογραφία είναι τεράστια. Στην αίθουσα του δικαστηρίου, σε κάθε δικάσιμο, κατατέθηκαν από τους μάρτυρες κατηγορίας συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση, την ιεραρχία και την οργάνωση της Χρυσής Αυγής», λέει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και μέλος του Παρατηρητηρίου «Golden Dawn Watch». (…)

Εκ των κατηγορουμένων που δικάζονται, οι δεκαοκτώ είναι νυν ή πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Μαζί με την κατηγορία για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, συνεκδικάζονται και τρία ακόμα κακουργήματα. Πρόκειται για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ και την απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας έχουν εξεταστεί 147 μάρτυρες του κατηγορητηρίου και της πολιτικής αγωγής, έχουν κατατεθεί έγγραφα και διαβιβαστικά της Αστυνομίας. (…)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, που παρουσιάζονται στη δίκη, οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στις 18/9/2013, περιγράφουν σταθερά τους δράστες της επίθεσης ως «άτομα της Χρυσής Αυγής». Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας, τα ευρήματα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, συνηγορούν υπέρ της σχέσης του με τη Χρυσή Αυγή. Το ίδιο καταδεικνύουν και τα βίντεο που έχει προσκομίσει η πολιτική αγωγή, όπου φαίνεται η στενή του σχέση με τους επικεφαλής της οργάνωσης, οι προαναγγελίες των επιθέσεων στους Αιγύπτιους ψαράδες και τα ρόπαλα έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, αμέσως μετά την επίθεση στα μέλη του ΚΚΕ.

«Κατά τη διάρκεια της ακρόασης έχει καταδειχθεί η επιβεβαίωση του κατηγορητηρίου. Έχει καταδειχθεί ότι τελέστηκαν οι κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες συνεκδικάζονται στην υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτές οι πράξεις τελέστηκαν και μάλιστα με δολοφονικό σκοπό. Αυτό, όμως, είναι μόνο το ένα στοιχείο. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι ενέργειες δεν έγιναν από αυθόρμητες πρωτοβουλίες κάποι ων μεμονωμένων οπαδών της Χρυσής Αυγής. Ήταν πρωτοβουλίες κεντρικά οργανωμένες και καθοδηγημένες από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής, τελέστηκαν από στελέχη και μέλη της, στην προσπάθεια εξόντωσης των αντιπάλων της, στο πλαίσιο της εθνικοσοσιαλιστικής (ναζιστικής) ιδεολογίας», δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της πολιτικής αγωγής.

Σε αντίθεση με άλλες δίκες, η δημοσιογραφική κάλυψη της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι αρκετά περιορισμένη. (…) «Τα μίντια δεν έχουν καλύψει τη δίκη όπως θα έπρεπε. Ασχολούνται με τη δίκη, κυρίως όταν υπάρχουν επεισόδια και όχι με την ου σία», αναφέρει η κ. Κουμάντου. (…)

Συγκλονιστική στιγμή της διαδικασίας ήταν, σύμφωνα με την κ. Κουμάντου, η μέρα που η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, κατέθεσε (…).

Πηγή: Χαραυγή