Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Τραγική η κατάσταση στην Ινδία: Πλέον έχουν και έλλειψη ξύλων για να κάψουν τους νεκρούς!!!

Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, κλείνουν για τρεις ημέρες από σήμερα λόγω έλλειψης εμβολίων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ η χώρα κατέγραψε ένα ακόμα ρεκόρ στην αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων κορονοϊού.

Η Ινδία κατέγραψε 386.452 νέα κρούσματα σήμερα, ενώ οι θάνατοι λόγω της COVID-19 κατέγραψαν άλμα κατά 3.498 το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σε επίπεδο κρουσμάτων, η Ινδία βρίσκεται στη δεύτερη θέση και στην τρίτη θέση η Βραζιλία με 14,5 εκατομμύρια μολύνσεις. Οι νεκροί στη Βραζιλία είναι 401 χιλιάδες. Πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων και νεκρών παραμένει η «μητρόπολη» του καπιταλισμού, οι ΗΠΑ. Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 33 εκατομμύρια και οι θάνατοι τις 589 χιλιάδες.

Ωστόσο, ειδικοί σε θέμα υγείας πιστεύουν ότι οι πραγματικοί αριθμοί της COVID-19 στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ίσως είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτεροι από τον επίσημο απολογισμό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά περίπου 7,7 εκατ. από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν εντάθηκε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Μόνο τον Απρίλιο, η Ινδία κατέγραψε περισσότερες από 6,6 εκατ. μολύνσεις. Αντίθετα, η χώρα χρειάστηκε σχεδόν έξι μήνες για να καταγράψει τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Η Ινδία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία να είναι υπερπλήρη, τα φάρμακα και το οξυγόνο σε έλλειψη και τις μεγαλύτερες πόλεις σε καθεστώς αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις. Πολλά αποτεφρωτήρια αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε ξυλεία λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών, καθώς για κάθε νεκρική πυρά απαιτούνται 300-400 κιλά ξύλου.

Κάποιοι στη δυτική πόλη Σούρατ, στο Γκουτζαράτ, έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξύλο που δεν είναι εντελώς στεγνό, και καίνε απορρίμματα, ρίχνοντας βενζίνη στην πυρά έτσι ώστε το υγρό ξύλο να καίει σωστά.

Η Ινδία κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή εμβολίων, αλλά δεν έχει αρκετά αποθέματα για να τα βγάλει πέρα με το δεύτερο, φονικό κύμα της COVID-19, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι σχεδιάζει να εμβολιάσει όλους τους ενήλικες από την 1η Μαΐου. Μόλις περίπου το 9% των 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας έχει λάβει μια δόση εμβολίου από τον Ιανουάριο.

Αρκετές πολιτείες έχουν πει ότι δεν θα μπορέσουν να ανοσοποιήσουν άμεσα τους πολίτες ηλικίας 18-45 ετών.

Ο Μόντι αναμένεται να πραγματοποιήσει συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου σήμερα καθώς το κύμα των μολύνσεων έχει γονατίσει το υγειονομικό σύστημα της χώρας και απειλεί τις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού ολοένα περισσότεροι εργαζόμενοι απουσιάζουν διότι ασθένησαν οι ίδιοι ή διότι χρειάζεται να φροντίσουν άρρωστους συγγενείς τους.

Περισσότερες από 40 χώρες έχουν δεσμευτεί να στείλουν ζωτικής σημασίας ιατρική βοήθεια, ιδίως προμήθεια οξυγόνου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χαρς Βαρντάν Σρίνγκλα, σε δημοσιογράφους την Πέμπτη. Οι προμήθειες περιλαμβάνουν σχεδόν 550 μονάδες παραγωγής οξυγόνου, περισσότερους από 4.000 συμπυκνωτές οξυγόνου, 10.000 κυλίνδρους οξυγόνου καθώς και 17 κρυογονικά δεξαμενόπλοια.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων