Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ: Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στην Α’ Αθήνας

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Θέατρο «Τζένη Καρέζη» το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην Α’ Αθήνας για τις βουλευτικές εκλογές.

Την παρουσίαση έκανε ο Μαρίνος Μακρής, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΟ Α’ Αθήνας. Παρευρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο της Αθήνας και όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ.

Η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε πως θα ενταθεί ο αντικομουνισμός το επόμενο διάστημα, ενώ χαιρέτισε το κάλεσμα προς όλους για την ενίσχυση του Κόμματος, του μόνου κόμματος που ενδιαφέρεται συνολικά για την ποιότητα ζωή των εργαζομένων και του λαού όπως ανέφερε.

Ο Χάρης Βουρδουμπάς αναφέρθηκε σε ζητήματα που οι κομμουνιστές βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή συμπορευόμενοι με εργαζόμενους, γονείς της περιοχής και τα όποια πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου για τις λαϊκές οικογένειες, ζητήματα όπως η σχολική στέγη και η μόρφωση που λαμβάνουν τα παιδιά, οι ελάχιστες αθλητικές υποδομές, τα αδιέξοδα που συναντούν οι μικροί επαγγελματίες.

Ο Θέμης Πάνου ανέφερε πως «με μεγάλη χαρά και πλήρη γνώση της ευθύνης δέχτηκα να είμαι υποψήφιος με το ΚΚΕ», ενώ απάγγειλε 3 ποιήματα του Μπ. Μπρεχτ από την συλλογή για την ταξική πάλη.

Ο Δημήτρης Μπιργάλιας στάθηκε στις νέες και στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, σημειώνοντας την ανάγκη η κόκκινη ψήφο τους να εκφράσει το αυξημένο κύρος του Κόμματος σε αυτές ηλικίες, καθώς ότι έχουν κερδίσει το έχουν καταφέρει με τον αγώνα τους, και με του Κνίτες και τα μέλη του Κόμματος στην πρώτη γραμμή.

Ο Νίκος Σοφιανός μεταξύ άλλων σημείωσε στην παρέμβαση του:

«Στους διπλούς εκβιασμούς που ήδη δυναμώνουν και που δεν τους υποτιμούμε καθόλου, έχουμε ένα πολιτικό πλεονέκτημα. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που το έχει -με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση, με συνέπεια και συνέχεια-  στην πολιτική μας θέση, στον πολιτικό μας λόγο ότι θα σταθούμε απέναντι στην νέα κυβέρνηση. Και σ’ αυτούς που βάζουν τους εκβιασμούς ”διαλέξτε Τσίπρα ή Μητσοτάκη” αλλά και σ’ αυτούς που είναι πρόθυμοι συγκυβερνώντες αυτού του δίπολου.

Του δίπολου που μαζί και αυτή την τετραετία και τις προηγούμενες έχει διαμορφώσει αυτό το αποπνικτικό πλαίσιο που ζει στην καθημερινότητά της η λαϊκή οικογένεια. Αυτή την αβεβαιότητα, αυτή τη μελαγχολία, αλλά και αυτή τη διάθεση που μεγαλώνει σε τμήματα του λαού μας, ιδιαίτερα της νεολαίας, κάτι να αλλάξει. Αυτό το κάτι να αλλάξει, η άνοδος της εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ, είναι απόλυτα ρεαλιστικός και εφικτός στόχος. Κι αυτό το δίλημμα πρέπει να μπει.

Γιατί η άνοδος η δική μας, τα δικά μας ποσοστά, οι περισσότεροι κομμουνιστές βουλευτές στη Βουλή σημαίνει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τμημάτων του λαού μας να συγκρουστούν με μια πολιτική που τους μαυρίζει το παρών και το μέλλον. Σημαίνει διάθεση να παλέψουν, να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, να διεκδικήσουν τα πάντα, να διεκδικήσουν αυτό που φαντάζει μικρό που όμως είναι μεγάλο στα μάτια του αλλουνού που του βιώνει, αλλά και να διεκδικήσουν και την ίδια την προοπτική, να τελειώνουμε δηλαδή μ’ αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης, να τελειώνουμε με τα παράσιτα που αποτελούν το βαθύ αλλά επιφανειακό κράτος, επειδή είναι και στην επικαιρότητα η συζήτηση για το βαθύ κράτος, δηλαδή το κεφάλαιο, τους καπιταλιστές, αυτούς που έχουν στα χέρια τους τον πλούτο και τα μέσα που τον παράγουν και αυτοί που διαμορφώνουν αυτή την αντιλαϊκή ατζέντα την οποία θα υλοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση. Και διαμορφώνεται απ’ το πλαίσιο στήριξης, απ’ την περίφημη ”πράσινη μετάβαση”, διαμορφώνεται από ένα μακελειό που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στη γειτονιά μας, δίπλα μας και δεν πρέπει να εθιστούμε με τον πόλεμο ο οποίος ήδη γενικεύεται και διαμορφώνονται όλες οι προϋποθέσεις να γίνει ακόμα πιο τρομακτικός με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την οποία την ψήφισαν από κοινού στη Βουλή, με τα σενάρια για να μπει και να ανοίξει νέο μέτωπο με την Μολδαβία την οποία τρέχει να την επισκεφτεί η ΠτΔ αύριο μεθαύριο.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι κοινή τους επιλογή και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει λοιπόν το υλικό να προβληματιστεί ένας κόσμος, πολύς, που σκέφτεται αριστερά, ριζοσπαστικά αλλά και που σκέφτεται και με τη λογική κάτι πρέπει να δω να αλλάζει και στη ζωή μου. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι με τη δύναμη του αγώνα να τους πιέσουμε, να τους ζορίσουμε να αποσπάσουμε, να καθυστερήσουμε, να μετρήσουμε μικρές νίκες και τέτοιες μετρήσαμε το προηγούμενο διάστημα με πρωταγωνιστικό το ρόλο του ΚΚΕ και των δυνάμεων που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας.

Θα ήθελα ολοκληρώνοντας να βάλω να σκεφτούμε μια ακόμα πλευρά, βεβαίως η εκλογική μάχη στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας δεν διαφοροποιείται πολύ σε σχέση με το ποια πολιτική έχουμε απέναντί μας, είναι η γενική πολιτική που παράγει φτώχεια, ανεργία, ένδεια, που παράγει αυτούς τους μισθούς, αυτές τις συντάξεις. Παρόλα αυτά όμως υπάρχει ένα δυστοπικό τοπίο σε αυτή την πόλη. Και δεν είναι τυχαία η προσπάθεια που κάνουμε, πρώτα απ’ όλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε όλες τις ομιλίες να απευθύνεται και για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος στην μια ή την άλλη περιοχή. Γιατί ο κόσμος μέσα και απ’ το μικρό, αυτό που βλέπει, το δικό του, μπορεί να καταλάβει τη συνολικότερη επίθεση και ότι είναι μέρος μιας συνολικότερης επίθεσης. Λοιπόν στην Αθήνα μην ξεχάσουμε ότι οι ζώνες της φτώχειας είναι μεγάλες. Είναι πάνω απ’ το 1/3 του πληθυσμού αυτής της πόλης, αυτού του δήμου που ταυτίζεται με την Α’ Αθήνας που ζει στα όρια ή και κάτω απ’ τα όρια της φτώχειας, της ένδειας. Μην ξεχάσουμε ότι είμαστε στην πόλη που οι μετανάστες είναι το μεγαλύτερο ποσοστό πληθυσμού, όχι λοιπόν τυχαία το ΚΚΕ σ’ αυτή την εκλογική περιφέρεια έχει δύο μετανάστες υποψήφιους, εργάτες, για να δείξουμε ότι είναι κοινή η ζωή και ο μόχθος που κάνουμε καθημερινά με τους μετανάστες πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς. Και επίσης μην ξεχάσουμε ότι το τοπικό κράτος της Αθήνας ταυτισμένο με το κεντρικό κράτος όχι απλά επειδή ο δήμαρχος είναι και Νεοδημοκράτης, ανήκει σε αυτό το κόμμα, αλλά και γιατί οι κεντρικές πολιτικές επιλογές αυτού του δήμου που καθορίζουν τη δύσκολη καθημερινότητά μας έχουν συναποφασιστεί.

Θα έλεγε κανείς ότι μια εμβληματική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας τον Ιούλιο του ’22 που την ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνει το τι ζούμε και τι θα ζήσουμε. Χαρακτήρισαν την Αθήνα πρότυπη πόλη τουριστικού προορισμού, για να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο που μαζί ψήφισαν και στη Βουλή. 600 ξενοδοχεία λοιπόν στο κέντρο της Αθήνας, το RBNB ζει και βασιλεύει εκτοπίζοντας και κάνοντας την αναζήτηση στέγης άπιαστο όνειρο και από πλευρά ευκαιριών και από πλευρά ενοικίων και φυσικά όλα τα άλλα πρότζεκτ τα οποία τα ζούμε ταυτόχρονα με τη μαζική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής αλλά και των όρων ζωής.

Γιατί ο σεισμός στην Τουρκία μας θύμισε και κάτι άλλο, ότι δεν υπάρχει πρόληψη, δεν υπάρχει υποδομή και θα βρεθούμε σε τραγικές καταστάσεις αν συμβεί αυτό που όλοι απευχόμαστε.

Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις λίγες μέρες ως – απ’ ότι φαίνεται – τις 9 Απρίλη που θα γίνουν οι εκλογές για να μπουν τα δικά μας διλήμματα. Για να μπουν τα δικά μας ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με τους φίλους… για να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που διαμόρφωσε η δράση του Κόμματος και κεντρικά και τοπικά της οργάνωσης εδώ ώστε να ριχθούν χιλιάδες νέες ψήφοι στην κάλπη με το ΚΚΕ».

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Κανέλλη Λιάνα: Η Λιάνα Κανέλλη, είναι βουλευτής που εκλέγεται στην Α’ Αθήνας από το 2000. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών και Δικηγόρος. Έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές «Στοχασμοί» και «Η Λειτουργία των όρκων». Στη διάρκεια της μεγάλης και μακράς δημοσιογραφικής διαδρομής έχει περάσει από πολλά περιοδικά, εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, ενώ υπήρξε εκδότης του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ».

Βουρδουμπάς Χάρης: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και μένει στη Λαμπρινή. Σπούδασε στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθήνας, (πρώην ΑΣΟΕΕ), συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και απόκτηση διδακτορικού τίτλου στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στην διατμηματικό – διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με ευθύνη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 5ου διαμερίσματος και του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του 113ου δημοτικού σχολείου Αθηνών. Είναι στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Γεράκη Κατερίνα: 43 ετών, δικηγόρος, απόφοιτος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Άνω Πετράλωνα. Ζει και εργάζεται στο κέντρο της Αθήνας. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα και στη συνέχεια, μέχρι και σήμερα, στο συνδικαλιστικό κίνημα στον χώρο των δικηγόρων. Συμμετέχει στην Επιτροπή του ΠΑΜΕ κατά των Πλειστηριασμών. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης. Υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων και μέλος του Τμήματος της ΚΕ για την Δικαιοσύνη και τις Λαϊκές Ελευθερίες.

Γκογκάκη Ντίνα: 43 χρονών, ιδιωτική υπάλληλος. Πρόεδρος του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μέλος ΔΣ του ΕΚΑ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 2ου διαμερίσματος Αθήνας. Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων στα ΤΕΙ Πάτρας. Μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ.

Ζάχαρης Παναγιώτης (Πάνος): Είναι 40 ετών, πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας της Φιλοσοφικής Αθήνας και της Σχολής Ορνεράκη. Εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικ στις εφημερίδες «Το Ποντίκι» και «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και ταμίας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων.

Μανιάτη Παρασκευή (Βίκυ): Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και προπονήτρια στίβου από το 1997 έχοντας αναδείξει πολλούς αθλητές – αθλήτριες σε συλλογικό, Πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Εκλέχθηκε ειδική γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Κλασικού Αθλητισμού (ΣΕΠΚΑ).

Μαργαρίτη Κατερίνα: Γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην περιοχή του Κολωνού, όπου πήγε στο 52 ΓΕΛ Κολωνού. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Φιλοσοφική Σχολή, στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας. Επίσης, σπούδασε θέατρο, σκηνογραφία – ενδυματολογία. Από μαθήτρια συμμετείχε στο νεολαιίστικο κίνημα, υπήρξε μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιστορίας – Αρχαιολογίας Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου βιβλιοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Είναι μητέρα δυο παιδιών, συμμετέχει ενεργά στο γονεϊκό κίνημα και στο λαϊκό κίνημα στις γειτονιές. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Γονέων της 4ης δημοτικής κοινότητας Αθήνας και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού σχολείου Αθήνας. Εργάζεται ως σκηνογράφος ενδυματολόγος και είναι συντάκτρια στο διαδικτυακό περιοδικό Praxis Review.

Μουσταφά Άχμετ: 38 χρονών. Εμποροϋπάλληλος. Γεννήθηκε στην Αθήνα, από Αιγύπτιους μετανάστες γονείς. Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ). Είναι γενικός γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Μπιργάλιας Δημήτρης: 31 χρονών, φυσικός. Είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2019 μέχρι το 2022 ήταν Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Α’ Αθήνας της ΚΝΕ.

Νέζα Έντρι: Γεννήθηκε το 1990 και μεγάλωσε στο Κολωνό. Εργάζεται ως τεχνικός ήχου. Δραστηριοποιήθηκε από τα μαθητικά χρόνια στις κινητοποιήσεις και στο μαθητικό κίνημα και μετέπειτα στα ΤΕΙ που σπούδασε στη σχολή ηλεκτρονικών μηχανικών. Είναι πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο θέαμα – ακρόαμα.

Πάνου Θέμης: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1960. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής «Ε. Χατζίκου». Είναι μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Έχει αναλάβει πρωταγωνιστικούς και σημαντικούς ρόλους σε έργα των: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Σαίξπηρ, Μπεν Τζόνσον, Μολιέρου, Μαριβό, Γκολντόνι, Μπέκετ, Ίψεν, Πούσκιν, Ντοστογιέφσκι, Γκαίτε, Ντάριο Φό, Γκόρκι, Μπρεχτ, Βάις, Λόρκα, Καπετανάκη, Καρύδη, Μάτεση, Δημητριάδη και άλλων, συμμετέχοντας στα μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ (Επίδαυρος, Ηρώδειο, Φιλίππων, Δίον).

Έχει βραβευτεί στις ταινίες: «Νοτιάς» με το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το «Miss Violence» του Α. Αβρανά με το βραβείο Coppa Volpi «Καλύτερου Ηθοποιού» Φεστιβάλ Βενετίας και Α’ ανδρικού ρόλου Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, «Μια νύχτα μαζί» της Ε. Αστρινάκη με τη διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο 32ο Φεστιβάλ Δράμας,

Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων: «Στα Θυρανοίξια της μνήμης παρευρεθήκαμε φορώντας τα καλά μας» (εκδ. Αγρα, 2022), «Παραθερισταί με ελαφρά αισθήματα» (εκδ. Αγρα, 2019), «Vita Brevis – ιστορίες για αχρείους» σε σκίτσα Θ. Δήμου (εκδ. Καστανιώτη, 2013), «Αιφνιδίως» (εκδ. Ροδακιό, 2000), καθώς και ποιήματα στα περιοδικά «Κινστερνα» και «Να ένα μήλο». Δίδαξε υποκριτική στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις Δραματικές σχολές του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, του Δήμου Πετρούπολης και του Γ. Αρμένη.

Πανουτσάκου Ελισάβετ (Βέτα): Είναι δημόσιος υπάλληλος με την ειδικότητα της Επόπτριας Δημόσιας Υγείας. Γεννήθηκε στις Κροκεές Λακωνίας και μεγάλωσε στην Λαμπρινή, στο 5ο διαμέρισμα της Αθήνας. Διορίστηκε στον Έβρο, στη Διεύθυνση Υγείας του Υπουργείου Υγείας και μετά από 11 χρόνια μετατέθηκε στην Αττική, όπου με τις διάφορες αναδιαρθρώσεις στο δημόσιο και την μεταφορά των υπηρεσιών στους ΟΤΑ β’ βαθμού μετατάχτηκε στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στη συνέχεια στην Περιφέρεια, όπου από το 2016 είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.

Παπακωνσταντίνου Γεώργιος: Γεννήθηκε στους Ωρεούς, ένα χωριό στην Β. Εύβοια, και μεγάλωσε στους Ωρεούς και στον Πειραιά. Είναι υποπτέραρχος ε.α. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο στον Πειραιά και τις πέντε πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στην Ιστιαία Ευβοίας. Το 1973 πέτυχε στη Σχολή Ικάρων, στο Τμήμα Μηχανικών (ΣΜΑ) αποφοιτώντας με την ειδικότητα του Μηχανικού Αεροσκαφών. Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας του στην Πολεμική Αεροπορία υπηρέτησε σε θέσεις ανάλογες του εκάστοτε βαθμού του και της ειδικότητας του στην 115 ΠΜ, στην 112 ΠΜ, στο Κέντρο Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 116 ΠΜ, στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης, στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στο ΝΑΤΟ και στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Παρακολούθησε δύο χρόνια μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία και απέκτησε Master of Science στην Αεροναυπηγική και αργότερα ΜΒΑ. Μετά την αποστρατεία του εργάστηκε για έξι χρόνια Υπεύθυνος Προγράμματος Συναρμολόγησης Ατράκτου C-130 και F-16 στην ΕΑΒ ΑΕ.

Σιώρας Ηλίας: Γεννήθηκε στο Λεωνίδιο Αρκαδίας το 1953. Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Αττικής. Συνταξιούχος Καρδιολόγος, υπηρέτησε 35 χρόνια στον Ευαγγελισμό, όπου για 10 χρόνια υπήρξε γραμματέας επιστημονικής επιτροπής του Ευαγγελισμού. Όλα τα χρόνια ήταν μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, για 30 χρόνια υπήρξε μέλος του ΔΣ και γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Ήταν πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» και για 14 χρόνια ήταν ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών στη διοίκηση του «Ευαγγελισμού».

Σκαλούμπακα Χριστίνα: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και κατοικεί στα Εξάρχεια. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δικηγόρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος της ΚΕ για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Ταβουλάρη Παναγιώτα: Είναι 49 χρονών, εργαζόμενη στο κλάδο του Φαρμάκου, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας. Επίσης, είναι μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του 1ου διαμερίσματος Αθήνας. Είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χουρδάκης Χαράλαμπος: Είναι 63 χρονών, συνταξιούχος του Δημοσίου. Δραστηριοποιείται από μαθητής στο μαθητικό και στο αναπηρικό κίνημα. Έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και πρόεδρος του σωματείου συμβασιούχων νοσηλευτικών ιδρυμάτων Ελλάδας και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Αγία Όλγα. Είναι απόφοιτος της σχολής Δημοσίας Διοίκησης του Παντείου. Σήμερα είναι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.

Σάπιες ζωές, του Ανδρέα Ονουφρίου