Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υγρός τάφος χιλιάδων προσφύγων η Μεσόγειος

Συνολικά 3.940 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν φέτος τη ζωή τους κατά τον διάπλου της Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Βάσει των τελευταίων στοιχείων, οι περισσότεροι θάνατοι (3.463) καταγράφηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, στο πέρασμα που συνδέει τη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Ο διάπλους προς την Ιταλία παραμένει η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός. Μόνον τούτη την εβδομάδα πάνω από 280 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοιάρια που σάλπαραν από την Λιβύη προς την Ιταλία έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Άλλοι 415 χάθηκαν στο πέρασμα της ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ 62 πνίγηκαν διασχίζοντας τη δυτική Μεσόγειο και τα περάσματα της δυτικής Αφρικής.

Αν και ο αριθμός των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα από τις αρχές του έτους έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των θυμάτων για το σύνολο του 2015, όταν καταγράφηκαν 3.702 θάνατοι, ο αριθμός των αφίξεων είναι σημαντικά χαμηλότερος φέτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ, σχεδόν 333.400 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στις ευρωπαϊκές ακτές δια θαλάσσης φέτος, συγκριτικά με 728.926 αφίξεις που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες ήλθαν τελικά στην Ευρώπη έως τα τέλη του περασμένου έτους, με τους περισσότερους εξ αυτών να φθάνουν στην Ελλάδα.

Καθημερινά τα ναυάγια

Δώδεκα νεκροί, 29 διασωθέντες και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, ο απολογισμός ναυαγίου πλοιαρίου με μετανάστες και πρόσφυγες, ανοιχτά της Λιβύης σήμερα.

Τις σορούς των 12 προσφύγων και μεταναστών ανέσυραν την Τετάρτη οι ιταλικές αρχές από φουσκωτό σκάφος που βυθίστηκε 40 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης.

Στην ίδια επιχείρηση διασώθηκαν 29 άνθρωποι, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.