Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υεμένη: Ένδεκα εκατομμύρια παιδιά έχουν απελπιστική ανάγκη βοήθειας

Περισ­σό­τε­ρα από 11 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά έχουν απελ­πι­στι­κή ανά­γκη ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στην Υεμέ­νη, μια εμπό­λε­μη χώρα που πλήτ­τε­ται από λιμό, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παι­δι­κή Ηλι­κία (UNICEF).

«Σήμε­ρα είναι ορθό να πού­με ότι η Υεμέ­νη είναι ένα από τα χει­ρό­τε­ρα μέρη στη γη για να είναι κανείς παι­δί», δήλω­σε ο Γκέ­ερτ Καπε­λέ­ρε, περι­φε­ρεια­κός διευ­θυ­ντής της UNICEF για τη Μέση Ανα­το­λή και τη Βόρεια Αφρική.

«Δύο εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά στην Υεμέ­νη υπο­φέ­ρουν από οξύ υπο­σι­τι­σμό και σχε­δόν όλα τα μικρά αγό­ρια και κορί­τσια στη χώρα αυτή» έχουν απελ­πι­στι­κή ανά­γκη ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας, δήλω­σε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου στο Αμάν της Ιορδανίας.

«Υπο­λο­γί­ζου­με ότι κάθε 10 λεπτά ένα παι­δί πεθαί­νει στην Υεμέ­νη από ασθέ­νειες που μπο­ρούν να απο­φευ­χθούν», πρό­σθε­σε ο εκπρό­σω­πος του ΟΗΕ.

Μετά την επέμ­βα­ση στην Υεμέ­νη, τον Μάρ­τιο 2015, ενός αρα­βι­κου συνα­σπι­σμού υπό σαου­δα­ρα­βι­κή διοί­κη­ση για να στα­μα­τή­σει η προ­ώ­θη­ση των ανταρ­τών Χού­τι σε βάρος των κυβερ­νη­τι­κών δυνά­με­ων, η σύγκρου­ση έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε περισ­σό­τε­ρους από 8.750 ανθρώ­πους ενώ οι τραυ­μα­τί­ες ανέρ­χο­νται σε 50.600, σύμ­φω­να με τα Ηνω­μέ­να Έθνη.

Ο ΟΗΕ, ο οποί­ος εκφρά­ζει φόβους ότι μπο­ρεί να εκδη­λω­θεί στην Υεμέ­νη «ο μεγα­λύ­τε­ρος λιμός» των τελευ­ταί­ων δεκα­ε­τιών, έχει καλέ­σει τον συνα­σπι­σμό αυτό να άρει γρή­γο­ρα τον απο­κλει­σμό που επι­βάλ­λει στη χώρα, κάτι που αν δεν γίνει, «θα πεθά­νουν χιλιά­δες αθώα θύματα».

Χθες Σάβ­βα­το ένα αερο­πλά­νο φορ­τω­μέ­νο με ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και ναυ­λω­μέ­νο από την UNICEF προ­σγειώ­θη­κε στη Σαναά, για πρώ­τη φορά μετά την ενί­σχυ­ση στις αρχές Νοεμ­βρί­ου του απο­κλει­σμού ως απά­ντη­ση για την εκτό­ξευ­ση ενός πυραύ­λου από τους Χού­τι που ανα­χαι­τί­σθη­κε πάνω από το Ριάντ.

Όμως το λιμά­νι Χοντέι­ντα (δυτι­κή Υεμέ­νη), απ’ όπου περ­νούν τα φορ­τία τρο­φί­μων και φαρ­μά­κων, παρα­μέ­νει κλει­στό, υπο­γραμ­μί­ζουν αξιω­μα­τού­χοι του ΟΗΕ.

«Ο πόλε­μος στην Υεμέ­νη είναι δυστυ­χώς ένας πόλε­μος ενα­ντί­ον των παι­διών», δήλω­σε ο Καπε­λέ­ρε, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως από τον Μάρ­τιο του 2015 σχε­δόν 5.000 παι­διά έχουν σκο­τω­θεί ή τραυ­μα­τι­σθεί σοβαρά.

«Χιλιά­δες σχο­λεία και κέντρα υγεί­ας έχουν υπο­στεί ζημιές ή κατα­στρα­φεί πλή­ρως», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο