Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υεμένη: Κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί

  Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια σύμφωνα με την Unicef.

Το 2017 εντάθηκαν οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις του Αμερικάνικου συνασπισμού, με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία, πού άρχισε την συμμετοχή της στις επιθέσεις το 2015 και εισέβαλε στην χώρα. Στόχος είναι οι αντάρτες Χούτι που έχουν εκδιώξει την κυβέρνηση και τον πρώην πρόεδρο και έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σάνα.

jemen s.arabien
Τα εγκλήματα του Αμερικάνικου συνασπισμού

Οι αντάρτες Χούτι είναι μουσουλμάνοι Σιίτες και θρησκευτικοί σύμμαχοι του Ιράν, ενώ η Σ.Αραβία ανήκει θρησκευτικά στους μουσουλμάνους Σουνίτες. Τουλάχιστον 32 χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σαυτόν τον άγνωστο και ξεχασμένο δολοφονικό πόλεμο. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Unicef τέσσερις στους πέντε κατοίκους της χώρας έχουν ανάγκη από κάποιου είδους ανθρωπιστική βοήθεια. Ο αποκλεισμός στα λιμάνια που έχει επιβάλλει η Σ.Αραβία, ακόμη και για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, στερεί την εισαγωγή τροφίμων. Η Υεμένη εισάγει το 80% των τροφίμων που χρειάζεται ο πληθυσμός των 24 εκατομμυρίων κατοίκων.

Κάθε 10 λεπτά πεθαίνει ένα παιδί κάτω από 5 χρονών.

jemen 3 barn om vatten
Ενα από τα ελάχιστα σημεία προμήθειας νερού

5000 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από το 2015.Ο αριθμός των παιδιών που πεινάνε στην Υεμένη έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας.

2,2 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται. Η Unicef υπολογίζει πώς 462.000 παιδιά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να πεθάνουν από την πείνα, αν δεν τους δοθεί άμεση βοήθεια. Εκτός των άλλων, 4 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο Σχολείο.

«Η κατάσταση της υγείας των παιδιών στην πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής ποτέ δεν ήταν τόσο καταστροφική» δηλώνει εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη.

Στην έκθεσή της καταγράφει πως κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένα παιδί κάτω των 5 ετών, από υποσιτισμό, διάρροια και αναπνευστικά προβλήματα.

Χολέρα

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά συνεχίζεται η εξάπλωση της επιδημίας της χολέρας, απόρροια της καταστροφής από τους βομβαρδισμούς των συστημάτων καθαρισμού του νερού και των βιολογικών σταθμών της χώρας.

Όσες εγκαταστάσεις δεν καταστράφηκαν από την Σ.Αραβία υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι πόσιμο νερό και αποχέτευση αναμιγνύονται και η χολέρα εξαπλώνεται. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 2.200 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την επιδημία χολέρας, που άρχισε να εξαπλώνεται τον Απρίλιο του 2017. Άμεση βοήθεια ζητάει η Unicef.

Οι ΗΠΑ άρχισαν τους βομβαρδισμούς.

jemen 2 Usa bombar

Όπως και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή οι Αμερικάνοι ώθησαν και στήριξαν την αραβική άνοιξη το 2012 στην Υεμένη. Οι λαϊκές διαμαρτυρίες ενάντια στην κακοδιαχείριση και την διαφθορά είχαν σαν αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο τότε πρόεδρος. Η κατάσταση όμως έγινε ακόμη χειρότερη και ευνόησε μειονοτικές και αποσχιστικές ομάδες που είναι οπλισμένες. Οι ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν αυτούς που είχαν βαφτίσει τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Εδώ άρχισαν όλα. Η Κλίντον και ο πρίγκηπας της Σ.Αραβίας
Εδώ άρχισαν όλα. Η Κλίντον και ο πρίγκηπας της Σ.Αραβίας

Η θρησκευτική διαμάχη, αλλά βασικά τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, δημιούργησαν δύο μεγάλα μέτωπα. Τις δυνάμεις του συνασπισμού των εισβολέων της Σ.Αραβίας και των ΗΠΑ από τη μια, και τους αντάρτες Χούτι που οι Αμερικάνοι ισχυρίζονται πως παίρνουν βοήθεια από το Ιράν, από την άλλη.

Από το 2015 που οι δυνάμεις της Αμερικάνικης συμμαχίας εισέβαλαν στην Υεμένη, οι βομβαρδισμοί είναι ανελέητοι και χτυπούν αδιακρίτως τον λαό της Υεμένης. Στοχεύουν ακόμη και γαμήλιες τελετές, κηδείες και γιορτές του ντόπιου πληθυσμού. Κατόπιν ζητάνε συγνώμη και αναγνωρίζουν το “λάθος” για να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση.

jemen1

Η βοήθεια που δεν έρχεται

Η βοήθεια που ζητά η Unicef δεν έρχεται και δεν θα έρθει ποτέ μέχρι την τελική καταστροφή της χώρας και των παιδιών. Ήδη η παλιά Υεμένη με την μορφή κράτους δεν υπάρχει πια. Διοικούν τοπικοί φύλαρχοι και οπλαρχηγοί στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Ένας αδύνατος και συμβιβασμένος ΟΗΕ, προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, απλά εκφράζει την ανησυχία του, συσκέπτεται και ξανασυσκέπτεται μιά στην Γενεύη και μιά στο Παρίσι, κάνει εκκλήσεις για ειρήνη μεταξύ του θύτη και του θύματος και στο τέλος αφήνει τους λαούς και τα παιδιά του να πεθαίνουν από τον πόλεμο, τις αρρώστιες και την πείνα.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία