Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υμηττός SOS! μέτρα πυροπροστασίας τώρα! Ενάντια στην εγκληματική πολιτική ΕΕ — Κυβερνήσεων #ΤΩΡΑ_ΚΚΕ,

Με μεγάλη επιτυχία _εκατοντάδες Καισαριανιώτες, πήραν μέρος στην εκδήλωση _Σύσκεψη Φορέων (18η Μάη), στο χώρο αναψυχής “Ξύλινα”

ΥΜΗΤΤΟΣ SOS
Με το ΚΚΕ αγωνιζόμαστε
για μέτρα πυροπροστασίας τώρα!
Ενάντια στην εγκληματική πολιτική
ΕΕ — Κυβερνήσεων!

Μίλησαν ο Αντώνης Ραλλάτος _μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Αραχωβίτη αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας Δήμου Καισαριανής και η Νίκη Χρονοπούλου υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από φορείς της ευρύτερης περιοχής, που πλούτισαν τον προβληματισμό

Υμηττός SOS! _εκδήλωση στην Καισαριανή

Παραθέτουμε ευρεία περίληψη της παρέμβασης του σ,φου Ραλλάτου

 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η σημερινή εκδήλωση γίνεται σε μια περίοδο που

 • η ακρίβεια έρχεται να γκρεμίσει ότι έχει απομείνει όρθιο.
 • το κόστος της πράσινης ενέργειας, βυθίζει στην ενεργειακή φτώχεια σχεδόν την πλειοψηφία του λαού αποκαλύπτοντας τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα.
 • στο όνομα της πράσινης μετάβασης η κυβέρνηση εκχωρεί τη διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία σε Ανώνυμη Εταιρεία, ως πρώτο βήμα που θα γενικευθεί σε όλη την Ελλάδα και τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους

Σε μια περίοδο, όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διευρύνεται, το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται, και βαθαίνει την ανοικτή στρατιωτική συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Σ αυτές τις συνθήκες συζητάμε για την προστασία και διαχείριση των δασών, για την πυροπροστασία συνολικά, για τον Υμηττό, για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και τα μέτρα που έχει πάρει ή έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2024 (1η Μάη) και έχοντες την τραγική εμπειρία των τελευταίων χρόνων.

 • Το 2007, 84 νεκροί και 2,7 εκατομμύρια στρέμματα καμένα.
 • Το 2018 πάνω από 100 νεκροί.
 • Το 2021, 1,2 εκατομμύρια στρέμματα.
 • Το 2023, 28 νεκροί και 1,726 εκατομμύρια στρέμματα.

Εκατομμύρια στρέμματα ντύθηκαν στο σταχτί και στο μαύρο.

Χρώματα που ταιριάζουν στον καπιταλισμό που σαπίζει και στις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και όχι στο λαό μας.

Ενώ οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν άφησαν σημάδια αλλά ολοκληρωτική καταστροφή.

Αυτές και ανάλογες καταστροφές αξιοποιούνται ως «ευκαιρία» για κερδοφόρες επενδύσεις, σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, «σπάει κάθε ρεκόρ» έντασης της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης των δασών.

Γι’ αυτό «απλώνουν στο τραπέζι» τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» και «διαχείρισης», με στόχο τη μετατροπή των δασών σε πεδίο κυρίως βιομηχανικής, τουριστικής, εκμετάλλευσης από τα επιχειρηματικά κοράκια «αναδόχους» ή «διαχειριστές» σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών.

Γεννιούνται όμως ερωτήματα που οφείλουμε να απαντήσουμε όλοι.

 • Ποιοι και γιατί απειλούν τον Υμηττό, τα βουνά και τα δάση της Αττικής, όλης της Ελλάδας,?
 • Ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι και ποιος ο αντίπαλος του περιβάλλοντος?
 • Υπάρχει σχέση μεταξύ της πολιτικής της ΕΕ, και της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων?
 • Υπάρχει λύση προς όφελος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος και ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για όλα αυτά;

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το λέμε καθαρά οι τεράστιες καταστροφές δεν οφείλονται στη λεγόμενη κλιματική κρίση για την οποία σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο γίνεται ακόμη συζήτηση την οποία παρακολουθούμε.
Οφείλεται στο ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των Ελληνικών κυβερνήσεων, είναι αντίθετες προς την προστασία του Περιβάλλοντος.
Καθορίζονται από την στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας, του πράσινου ηβνν άβαΙ και των κοινών αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ περί ανθεκτικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν την αύξηση της παράγωγης ενέργειας από βιομάζα και δασική βιομάζα ως κομμάτι της ώστε η βιομάζα να γίνει η τρίτη στην κατάταξη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2050.

Γι αυτό για τα δάση επιδιώκουν την αύξηση της δασικής βιομάζας με το νέο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

 • Υπάρχει το πλαίσιο γι αυτό. Είναι οι κατευθύνσεις και οι κανονισμοί της ΕΕ, ( πχ 2018/841, 2020/852, 2021/1119) που συνδέουν τα δάση με το εμπόριο ρύπων και την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ. Και βρίσκουν τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Εξειδίκευση των παραπάνω γίνεται στη Μακροχρόνια Στρατηγική για το 2050, στους Εθνικούς Κλιματικούς Νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στα διάφορα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, με αυτό του 2023 που προβλέπει την εκμετάλλευση των δασών με τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων στα οποία θα εκχωρηθεί η διαχείριση των δασών για παραγωγή δασικής βιομάζας.

Γενικότερα η πράσινη μετάβαση, είναι η απάντηση που προσπαθεί να δώσει ο καπιταλισμός στην δίψα του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη. Άστε να βρεθούν διέξοδοι κερδοφορίας για όλα τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που όταν δεν είναι εξασφαλισμένη δεν επενδύονται. Δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας του πλανήτη. Είναι όλοι τους υποκριτές.

Η «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ που υλοποιείται με τη συνενοχή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων και «χρηματοδότη» τα «ματωμένα πλεονάσματα» και το Ταμείο Ανάκαμψης, γίνεται «καταλύτης» για την επίσπευση των σχεδίων των ισχυρών «πράσινων» οικονομικών συμφερόντων που βάζουν στο μάτι ορεινούς όγκους ως «επενδυτικές ευκαιρίες».

Εμείς δεν πρόκειται να κρύψουμε την αλήθεια ότι όλα αυτά αποτελούν εξειδίκευση αυτής της στρατηγικής που έχει γίνει πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ ,ώστε τα δάση της Αττικής και όλης της Ελλάδας, να αξιοποιηθούν στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Δηλαδή θα μπορούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να αντισταθμίζουν την εκπομπή ρύπων με αγορά δικαιωμάτων που θα προκύπτουν από την διαχείριση των δασών από τους ξυλοβιομήχανους. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!

 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Σε αυτές τις συνθήκες αποκαλύπτεται και ο πραγματικός ρόλος του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας.

Είναι ενταγμένος στις συμφωνίες των ιμπεριαλιστικών ενώσεων
και των κατασταλτικών μηχανισμών τους, που συμμετέχει η Ελλάδα.

Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής της λεγόμενης «Εσωτερικής και Εξωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και του ΝΑΤΟ, με τις ένοπλες δυνάμεις ως εργαλείο υλοποίησης της σύνδεσης με την πολιτική προστασία, όπως είχε δηλώσει άλλωστε κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών στο Μάτι ο τότε υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Π. Κομμένος στο πλαίσιο της Νατοϊκής Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών.

Μάλιστα πρόσφατα, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ επικαιροποίησαν τη Στρατηγική τους για την ανθεκτικότητα, υπό το φως των “νέων προκλήσεων”, όπως λένε την ένταση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών. Με βάση αυτή τη στρατηγική, κάθε Κ-Μ θα εκπονήσει τους εθνικούς στόχους ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απειλές και να διατηρεί εκτός των άλλων την “υποστήριξη που παρέχει ο πολιτικός τομέας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις”, για να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές από τον εντεινόμενο γεωστρατηγικό ανταγωνισμό.

Είναι ένα ερωτηματικό, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας σε συνθήκες κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ελλάδας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ στους δύο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον πόλεμο στην Ουκρανία στο πλευρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή στηρίζοντας το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

 

Το σίγουρο πάντως είναι πως οι σχεδιασμοί αυτοί είναι αντίθετοι με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες προστασίας από φυσικά φαινόμενα, από την αντιπυρική προστασία των Δασών.
Αυτός ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση, τη λαϊκή περιουσία από τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως δεν μπορεί να τα προστατέψει ούτε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας «UCPM» για τον οποίο πολύ υπερηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος αποδείχτηκε κυριολεκτικά μια κοροϊδία, αλλά και αναποτελεσματικός, αφού πέρυσι τα μέσα κατάσβεσης που έστειλε έφτασαν από 4μερες έως μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το υπουργείο και τη νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας έχει ακριβώς αυτό το βασικό στόχο, την ολοκληρωτική ένταξη της πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο της κοινής στρατηγικής και του σχεδιασμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον όρο “ανθεκτικότητα”, και στην κατεύθυνση της παραπέρα καταστολής απέναντι στο λαό.

Παράλληλα μετατρέπει την Πολιτική Προστασία, σε ένα ακόμα κερδοφόρο εμπόρευμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προβλέποντας την παρουσία τους σε διοικητικά κέντρα Πολιτικής Προστασίας, την πώληση εκπαιδευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών, τη διενέργεια μελετών, την κατασκευή υποδομών πυρασφάλειας με τις Συμπράξεις γνώστες ως ΣΔΙΤ κλπ.

Σ αυτό το πλαίσιο με πρωτοστάτη τον ΣΠΑΥ και σε δημοτικά συμβούλια τα κυβερνητικά στελέχη σε συμφωνία με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μπαίνει η συμμέτοχη των δήμων στην ίδρυση του «Δικτύου Πόλεων για την Πολιτική Προστασία, την Ανθεκτικότητα και την Αειφορία», το οποίο θα δραστηριοποιηθεί με βάση την ιεράρχηση και παραπάνω προτεραιότητες όπως και να τα ονομάσουν.

Καταψηφίζουμε και δεν συμμετέχουμε
στο Δίκτυο Πόλεων.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Το θέμα των δασικών πυρκαγιών και των τεράστιων καταστροφών, είναι βαθιά κοινωνικό πολιτικό ζήτημα. Διαμορφώθηκε κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, όλων ανεξαιρέτως των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο του σημερινού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας, που υπηρέτησαν κάθε φορά με πίστη, από την ίδρυση του ελληνικού αστικού κράτους μέχρι σήμερα, τις εκμεταλλευτικές επιδιώξεις των κατασκευαστικών, βιομηχανικών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ήδη το έδαφος για νέες καταστροφές προετοιμάζεται με τα γνωστά επιχειρήματα – δικαιολογίες που αναμασά τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ότι “φταίει η κλιματική κρίση”, οι αναμενόμενοι καύσωνες, οι ακραίες και πρωτόγνωρες καιρικές συνθήκες.

Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, για τη φωτιά τον ιούνη του ’22 στον Υμηττό, έγινε “ψυχίατρος των βουνών”, γνωμάτευσε ότι ο Υμηττός είναι τρελός. Οτι δημιουργεί χοάνες και κηλιδώσεις, εχει περίεργο ανάγλυφο (λες και επί ΝΔ απόκτησε ο Υμηττός αυτό το ανάγλυφο). Επιστράτευσε ακόμη και τη ζαχαροπλαστική για να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι μοιάζει με τον μπακλαβά!

Ο τότε υπουργός Κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας κ Χρήστος Στυλιανίδης δήλωνε, ότι “η Ανατολική Μεσόγειος θεωρείται hot spot της κλιματικής κρίσης”, ενώ χαρακτήρισε μια πυρκαγιά στον Υμηττό ως φαινόμενο που προέρχονταν από την κλιματική κρίση. Άκουσον άκουσον νέο φαινόμενο μια πυρκαγιά στον Υμηττό!

Δεν υποτιμούμε τις κλιματικές μεταβολές,
αλλά αυτές συμβαίνουν από τη δημιουργία της γης.

Είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα, τον Αρίσταρχο τον Σάμιο κι αργότερα από τον Γαλιλαίο, ότι η γη κινείται και ότι το κλίμα πάντα αλλάζει και θα αλλάζει όσο υπάρχει η γη και ο Ηλείος του οποίου η ενεργεία καθορίζει ουσιαστικά το κλίμα της γης.

Αυτές δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι, για να δικαιολογήσουν τις καταστροφές, αλλά μόνο λόγος για να τις προλάβουμε.

Το λέμε ξεκάθαρα.

Η λεγόμενη κλιματική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. Όταν πριν 50 και 40 χρόνια κανείς δεν αναφερόταν σε αυτή, πάλι υπήρχε το πρόσχημα του στρατηγού ανέμου των ακραίων θερμοκρασιών και τους έριχναν την ευθύνη για τις καταστροφές.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η κυβέρνηση, τα μόνα νέα μέτρα που έχει πάρει και ισχυρίζεται ανεπιτυχώς, ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη προετοιμασία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών από το κράτος, είναι:

 • Η δήλωση ενδιαφέροντος για παραγγελία νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών που αν και εφόσον ξεκινήσει η παραγωγή τους, το πρώτο θα έρθει το 2027 το νωρίτερο, αφού, ακόμη δεν είναι εξασφαλισμένη, ούτε καν η γραμμή παραγωγής τους από την Καναδική εταιρία.
 • Η προώθηση της υποκατάστασης σημαντικού μέρους των πυροσβεστικών υπηρεσιών, από τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ και η παραχώρηση αρμοδιοτήτων δασοπροστασίας, στις Περιφέρειες και την τοπική διοίκηση, χωρίς να διασφαλίζει καμιά προϋπόθεση, επιβαρύνοντας τις λαϊκές οικογένειες με επιπρόσθετους φόρους και τέλη.
 • Η συνέχιση της ανάθεσης στο αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ δασοτεχνικών έργων καθαρισμού με απευθείας αναθέσεις, με ελεγχόμενες διαδικασίες επιλογής ανάδοχων, που καλούνται να εκτελέσουν έργα καθαρισμού δασών δίπλα σε δρόμους, έργα συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών (με πρόχειρες ή κατόπιν εορτής μελέτες). Έργα που κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια ευρώ. Κόστος τετραπλάσιο μέχρι και οχταπλάσιο, απ’ ότι αν τα ίδια έργα εκτελούνταν με αυτεπιστασία από μια διαφορετικά οργανωμένη και στελεχωμένη δασική υπηρεσία, που θα τα εκτελούσαν στο σύνολο των δασικών συμπλεγμάτων, στο πλαίσιο της διαχείρισης των δασών και όχι αποσπασματικά με κριτήριο την κερδοφορία συγκεκριμένων ομάδων εργοληπτικών εταιρειών και την εξασφάλιση εκλογικής πελατείας.
 • Όμως κυρίως φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να τταραδώσει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ξυλοβιομηχανιών από τη δεκαετία του 2000.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων, ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα στη βουλή Το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση και της δασικής βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, με στόχο το 2050 να είναι η βιομάζα, τρίτη στην κατάταξη του ενεργειακού μείγματος στη βιομηχανία.

Η εκχώρηση αυτή γίνεται στο όνομα της “πράσινης μετάβασης”. Της επιδίωξης της ΕΕ, για «κλιματική ουδετερότητα» απέναντι στη λεγόμενη κλιματική κρίση. Εντείνει την εκμετάλλευση των δασών, οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίησή και την καταστροφή τους για το κέρδος. Στη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μάλιστα στις πρώτες διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται συμπεριλαμβάνεται και ο Υμηττός.

Ο νόμος αυτός, δεν πρόκειται ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, ούτε εξασφαλίζει την διαχείριση και προστασία των δασών από τις δασικές πυρκαγιές και κάθε άλλο κίνδυνο.

 • Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων, μέσα και κοντά σε δάση κ δασικές εκτάσεις, με την οποία για άλλη μια φορά προσπαθεί να “βγάλει από πάνω της“ την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στα λαϊκά νοικοκυριά με προσθετά χαράτσια – πρόστιμο- και νέα βάρη.

Αφού θα πρέπει να πληρώσουν για την προβλεπόμενη τεχνική έκθεση πυροπροστασίας τουλάχιστον 500 ευρώ.

Φορτώνει δε και την υποστελεχωμένη από τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό τοπική διοίκηση, με πρόσθετο διοικητικό βάρος με το τυράκι της είσπραξης των προστίμων.

Και αυτός ο κανονισμός αυτός αποτελεί μέρος της εξειδίκευσης στην Ελλάδα της πράσινης μετάβασης της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής συμφωνίας, που αποτελεί την κοινή πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής. Γιατί είναι κι αυτός ενταγμένος, εκτός των άλλων, και στην προσπάθεια να αυξηθεί η δασική βιομάζα για παραγωγή ενέργειας με κάθε τρόπο, ως πρώτη ύλη για ενέργεια.

 

Φίλες και φίλοι σ.σες & σ.φοι

Η κατάσταση των περισσότερων δασών της Ελλάδας, φανερώνει σε όλο της το μεγαλείο, τα «επιτεύγματα» μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη Βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των πάντων και των δασών σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

Ως ΚΚΕ θέτουμε βέβαια το πρόβλημα της αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αλλά τεράστια και επείγουσα σημασία για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού έχει η συνολική αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της πολιτικής προστασίας, της αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, των δημόσιων κτιρίων, των Βιομηχανικών και επαγγελματικών χώρων, των καλλιεργειών, του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και υποδομών κλπ από μεγάλα Βιομηχανικά και τεχνολογικά ατυχήματα.

Η αποτελεσματική πυροπροστασία των δασών πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας τους. Με ενιαία διαχείριση και αντιπυρικό σχεδίασμά. Όχι με διασπασμένη την πρόληψη από την καταστολή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, μετατρέπει την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, από πολιτικό και επιστημονικό ζήτημα ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας από κάθε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων και των δασικών πυρκαγιών, σε επιχειρησιακό πρόβλημα, που «μετατρέπεται» σε τέτοιο, απ’ τη στιγμή που ξεσπάσει η δασική πυρκαγιά.

Δίνει το βάρος στην κατάσβεση και μάλιστα από τις εναέριες δυνάμεις. Άλλωστε είναι βολικό ενώ δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα, να ισχυρίζεται ότι αφού και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να σβήσουν τη φωτιά τι άλλο να κάνει.

Όμως είναι γνωστό ότι τα εναέρια μέσα παρά το ότι βοηθούν, δεν αποτελούν το κύριο μέσο κατάσβεσης.

Οι πυρκαγιές σβήνουν από εκπαιδευμένες επίγειες δυνάμεις που γνωρίζουν τις τοπικές συνθήκες του δάσους, που βρίσκονται διασπαρμένες μέσα στο δάσος και μπορούν αμεσα να προσβάλλουν κάθε πυρκαγιά πριν εξελιχθεί.

Τραγικές είναι επίσης και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα, στη δασική υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων.

 • Λείπουν περίπου 1.500 θέσεις Δασολόγων. Σήμερα υπηρετούν 550 περίπου.
 • Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
 • Ενώ, στην πυροσβεστική υπηρεσία, τα μέσα καταστολής, είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι ανάλογες. Περίπου 4.000 με 4500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών. Ενώ η χρηματοδότηση είναι χαμηλότερη από τις ανάγκες.

Τα μέτρα ενίσχυσης των επίγειων δυνάμεων, είναι ασπιρίνη στον καρκίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάταξη πρόσληψης των μονάδων δασοκομμάντο προβλέπει την αξιοποίησή τους και σε αστικά συμβάντα άρα, ποιες “δασικές επιχειρήσεις”;

Αποδεικνύεται, ότι και η ολοκληρωμένη πυροπροστασία των δασών, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με διάφορα “μπαλώματα”, χωρίς την κύρια ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας και έξω από την αναγκαία ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.

Πράσινη Βίβλος

Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι.

Εμείς ως ΚΚΕ, δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι
δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος,
των δασών,
ανεξάρτητα από τις σχέσεις και το κίνητρο
της παραγωγής κάθε κοινωνίας.

Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή
ανάμεσα στα κόμματα και τα ταξικά συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όλα τα αστικά κόμματα συμπεριλαμβανομένων των Πράσινων, όλες οι ΜΚΟ, αποσπούν το περιβάλλον από το χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής και ιδιοκτησίας.

Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτή τη δυνατότητα φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ.

Ο Υμηττός μπορεί να ξαναγίνει αναπτυσσόμενο δασικό οικοσύστημα ανοιχτό στους κάτοικους του λεκανοπεδίου, ανταποκρινόμενος στο βασικό του ρόλο της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής, με την οικολογική του ανόρθωση την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του και όχι με τη μετατροπή του σε κερδοφόρα διέξοδο για τους ομίλους. Θέσεις στις οποίες αναλυτικά θα αναφερθεί επόμενος ομιλητής και μπορούμε να συζητήσουμε στη συνέχεια.

Φίλες και φίλοι Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Για το ΚΚΕ,
τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία _ιδιοκτησία
και όχι εμπορεύματα για την ενίσχυση
των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων
κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η προστασία των δασών, της λαϊκής περιουσίας, των κατοικιών, κλπ από τις δασικές πυρκαγιές και από κάθε άλλο κίνδυνο, ή θα αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών ή τα δάση θα θυσιαστούν στο βωμό των εκμεταλλευτικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, που υλοποιεί με τον καλύτερο τρόπο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών είναι αναγκαία, η ενιαία σύγχρονη αντιπυρική προστασία, με κύριο Βάρος στην πρόληψη.

Είμαστε αντίθετοι με την αντιεπιστημονική διάσπαση της ενιαίας διαχείρισης των δασών, με τον διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση και την μεταφορά της αρμοδιότητας δασοπυρόσβεσης από τη Δασική υπηρεσία στην Πυροσβεστική υπηρεσία.

Μια διάσπαση, χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αυτής που ξεκίνησε το 1998 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα από όλες τις κυβερνήσεις, με τραγικά αποτελέσματα.

Πάνω από 200 νεκρούς πολίτες και πυροσβέστες και πάνω από 15 εκατομμύρια στρέμματα καμένα ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι κατεστραμμένες καλλιέργειες, δεκάδες χιλιάδες το κατεστραμμένο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, χιλιάδες κατεστραμμένες οι λαϊκές κατοικίες.

Η επιλογή αυτή συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια έκταση των καταστροφών.

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική, η εργατική τάξη, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες, οι συνταξιούχοι, μπορούν να αντιπαρατάξουν τον αγώνα τους.

Να αγωνιστούν μέσα από τους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος, τους μαζικούς φορείς τους:

 • Για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.
 • Γ ια συνολική και συνδυασμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
 • Για ενιαίο σύγχρονο αντιπυρικό σχεδίασμά, με κύριο Βάρος στην πρόληψη, την ειδική διαχείριση της δασικής Βλάστησης και την διαφορετική οργάνωση των επίγειων δυνάμενων.
 • Για την ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με διαφορετική δομή, οργάνωση, με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των άλλων εργασιακών σχέσεων.
 • Για εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων υποδομών και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τα αναγκαία δασοτεχνικά έργα διαχείρισης και αντιπυρικής προστασίας.

Όμως η πλήρη και μόνιμη ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων, κυρίως η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών, ο πλήρης ενιαίος αντιπυρικός σχεδιασμός, ο σχεδιασμός χρήσης της γης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος, μπορεί να υλοποιηθούν, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, που ο λαός θα έχει την εξουσία στα δικά του χέρια. Της εργατικής εξουσίας, του Σοσιαλισμού.

 • Που θα αξιοποιεί την επιστήμη και την τεχνική.
 • Θα σχεδιάζει κεντρικά για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και της προστασίας των δασών, του περιβάλλοντος, για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης.
 • Θα μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση.

Η πολιτική αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού – λαϊκού κινήματος, ενάντια στους μονοπωλιακούς ομίλους, με την ανατροπή της κρατικής πολιτικής και των αντιλαϊκών νόμων που εντείνουν την εμπορευματοποίηση της γης, των δασικών οικοσυστημάτων, σε σύγκρουση με τα αναπτυξιακά σχέδια της άρχουσας τάξης και όλα τα εργαλεία υλοποίησής τους, όπως η δασική πολιτική και η πολιτική γης.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έδωσαν και δίνουν μεγάλες μάχες. Στην πρώτη γραμμή στα μέτωπα των πυρκαγιών, μαζί με άλλους κατοίκους, εργαζόμενους, αγρότες.

Πρωτοστατούν στην αλληλεγγύη, στην οργάνωση της διεκδίκησης και στήριξης των πληγέντων, για πλήρη αποζημίωση, μετά από κάθε καταστροφή. Στη δημιουργία επιτροπών αγώνα.

 • Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στο μεγάλο αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης της εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος, των δασών, της χρήσης της γης. Ενάντια στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ και των μονοπωλιακών ομίλων.
 • Διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να οργανώσει ο λαός την αντεπίθεσή του, να βάλουν οι εργαζόμενοι τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.
 • Το Κόμμα μας, στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα και έξω από τη Βουλή και την ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, πολύμορφα, έχει αποκαλύψει την πολιτική υποκρισία των κυβερνήσεων και κομμάτων, της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Που δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ, κλεμμένα από τους λαούς για τους πολέμους, για τη στήριξη του αντιδραστικού Ζελένσκι και άλλων σφαγέων των λαϊκών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που αφήνουν τα δάση, τις λαϊκές περιουσίες, απροστάτευτα.
Είναι ένας ακόμα λόγος, για να σταθμίσει καλά ο καθένας και η καθεμιά, την επιλογή του μπροστά στην κάλπη των Ευρωεκλογών.
Να σκεφτεί σε ποιους πρέπει να δώσει περισσότερη δύναμη, αξιοποιώντας και την πείρα του από τις μεγάλες καταστροφές που ζούμε δυστυχώς κάθε χρόνο.
Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ για να δοθεί δύναμη κι ελπίδα στο λαό μας και στους υπόλοιπους λαούς σε όλη την Ευρώπη.
Δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση της βαρβαρότητας, των πολέμων, των μονοπωλίων και φυσικά της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Γιατί το ΚΚΕ, απέναντι στην διασφάλιση της “σταθερότητας” της αντιλαϊκής πολιτικής, υψώνει την σταθερότητα της μαχητικής αντιπολίτευσης , της αμφισβήτησης , της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, την ΕΕ τους μονοπωλιακούς ομίλους και τη δικτατορία του κεφάλαιου σε κάθε χώρα.

Γιατί το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ είναι η έκφραση των αγώνων των εργαζομένων, της νεολαίας των γυναικών, των επαγγελματιών των αγροτών.

Με δύναμη λοιπόν και αποφασιστικότητα
για να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής
για πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και στην κάλπη και στο δρόμο .

Αυτό είναι άλλωστε αντικειμενικό συμφέρον του λαού, αφού όταν η κοινωνία γίνεται έρμαιο των καταστροφών από τα φυσικά φαινόμενα, γίνεται ο λαός έρμαιο της εκμετάλλευσης, του ανταγωνισμού για το κέρδος που υπονομεύει τη ζωή μας και το περιβάλλον. Γεια σας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος Μπουγάς, γραμματέας ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών, μέλος ΕΟΕ της ΚΟΑ και η Μάγδα Χαλτσοτάκη, γραμματέας Νοτίου Τομέα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ.

Μαζικοί φορείς που παρευρέθηκαν:

– Ομάδες Εθελοντικής Δασοπροστασίας των Δήμων Καισαριανής, Ηλιούπολης, Βύρωνα – Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής – Επιτροπή Κατοίκων του οικισμού «Βλητικός Σταθμός» Καισαριανής – Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων – Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καισαριανής – Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής – Παράρτημα του ΕΣΥΝ Καισαριανής – Βύρωνα – Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων – Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καισαριανής – Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης – Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Δάφνης – Υμηττού – Ηλιούπολης – Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης – Σύλλογος Γυναικών Δάφνης – Υμηττού – Ομάδα Δράσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «ΚΙΝΗΤΡΟΝ» Ηλιούπολης  – Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ» – Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου – Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου – Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης – Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισσός» – Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης – Πρωτοβουλία «Save Υμηττός» – Πολιτιστικός φορέας Ηλιούπολης «ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ» – Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγγελος Σικελιανός» Ηλιούπολης – Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ».

Επίσης:
Ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και πολυμελής αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής – Δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους δήμους:

 • Ηλιούπολης
 • Βύρωνα
 • Ζωγράφου
 • Δάφνης – Υμηττού
 • Γλυφάδας
 • Π. Φαλήρου
 • Ελληνικού – Αργυρούπολης
 • Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
  • Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης, Περικλής Καπετανόπουλος

 

Παρεμβάσεις έκαναν:

– Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής, Θανάσης Εξαρχόπουλος – Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Ηλιούπολης, Μαρία Αρβανίτη – Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα, Σταύρος Σαλαγιάννης – Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης – Πρωτοβουλία «Save Υμηττός», Θοδωρής Χορόζογλου – Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισσός», Κώστας Διάκος – Πολιτιστικός φορέας Ηλιούπολης «ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ», Μαρία Αντωνοπούλου – Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγγελος Σικελιανός» Ηλιούπολης, Μίνα Παυλίδου, Πρόεδρος – Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Αλέξανδρος Ρήγας.

«Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή του ΚΚΕ, τους φορείς που βρεθήκαμε και κουβεντιάσαμε μαζί όλο το προηγούμενο διάστημα», τονίζεται.

Στην ομιλία της η Νίκη Χρονοπούλου, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι η γνωστή λογική «κόστους – οφέλους» στην οποία συνεχώς σκοντάφτουμε, φαίνεται και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. «Έτσι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στρατηγική επιλογή η αποζημίωση των καμένων ή των πλημμυρών από την ολοκληρωμένη πρόληψη και τα μέτρα για την πυροπροστασία, αν είναι φθηνότερη για το κράτος. Λένε δηλαδή ωμά στον λαό: Να καείς, να πνιγείς, να καταστραφείς!».

«Το ζήτημα δεν είναι μόνο η υπάρχουσα κατάσταση. Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτή τη δυνατότητα υλοποίησης φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ. Για το ΚΚΕ τα δάση είναι κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία και όχι εμπορεύματα για την ενίσχυση των κάθε φορά επενδυτικών επιδιώξεων κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Μόνο, όμως, ένας ριζικά διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας θα έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει κεντρικά για την προστασία των δασών, του περιβάλλοντος, για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές μεγάλης έκτασης και θα μπορεί έτσι να εξασφαλίσει την ισόρροπη σχέση του εργαζόμενου ανθρώπου με τη φύση», ανέδειξε στην συνέχεια η υποψήφια ευρωβουλευτής.

Στάθηκε στο γεγονός ότι «η πολιτική προστασία είναι και αυτή μία πλευρά της ευρωενωσιακής στρατηγικής. Η αλήθεια όμως είναι ότι όποια πέτρα της καθημερινότητά μας και να σηκώσεις από κάτω θα βρεις την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πίσω από κάθε μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εργατική – λαϊκή οικογένεια, υπάρχει και μία ευρωπαϊκή οδηγία, υπάρχει μια κατεύθυνση της Ευρωπαϊκή Ένωσης, τις οποίες συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες, με συμφωνία που αγγίζει το 70% των ψηφοφοριών και τις υλοποιούν διαχρονικά τα ίδια κόμματα στην Ελλάδα είτε ως κυβερνήσεις, είτε τις στηρίζουν ως “συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση”, αναδεικνύοντας μια σειρά παραδείγματα που το αποδεικνύουν, από τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τους παγωμένους μισθούς και συντάξεις, το Υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που όλοι μαζί ψήφισαν, μέχρι την στρατηγική της ΕΕ που ρίχνει “λάδι στη φωτιά” των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι όλοι μαζί έχουν στηρίξει».

«Θα δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των λόμπι και στα κόμματα που την στηρίζουν και στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως χρώματος προβιάς που μπορεί να φοράνε “πράσινο φως” για να τσακίζουν τη ζωή μας και να υποθηκεύουν το μέλλον μας; Ή θα την καταδικάσει, ψηφίζοντας το ΚΚΕ που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα, μπορεί, όπως έχει αποδείξει, ν’ αποτελέσει τη γνήσια, λαϊκή αντιπολίτευση υπέρ των συμφερόντων της μεγάλης πλειοψηφίας, στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και κυρίως στον δρόμο της καθημερινής διεκδίκησης στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού όπου ζει και αναπνέει η εργατική τάξη;» τόνισε στην παρέμβασή της καλώντας να «δυναμώσουμε το ΚΚΕ ακόμα πιο πολύ ενάντια σε όλα αυτά που θα είναι εδώ την επόμενη μέρα! Με ψήφο στο ΚΚΕ στέλνουμε πανευρωπαϊκό μήνυμα αντεπίθεσης στους άλλους λαούς της ΕΕ που ξεχύθηκαν στους δρόμους του αγώνα ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους. Οι λαοί της Ευρώπης θα νικήσουμε!».

 

Στην παρέμβασή της η Μαρία Αραχωβίτη, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Πολιτικής Προστασίας στην Καισαριανή, ανέδειξε ότι διαχρονικά η στάση όλων των κυβερνήσεων και οι κατευθύνσεις της ΕΕ υπονομεύουν την πρόταση να λειτουργήσει ο Υμηττός ως δασικό οικοσύστημα που έχει ανάγκη όχι μόνο ο λαός της Καισαριανής και των όμορων δήμων, αλλά ο λαός του Λεκανοπεδίου. Βασική αίτια για τα οξυμένα ζητήματα που αντιμετωπίζει και ο Υμηττός είναι η για δεκαετίες ασκούμενη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική με αποτέλεσμα την άναρχη ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου, προς όφελος της κερδοφορίας του κατασκευαστικού κυρίως κεφαλαίου που εκμεταλλεύεται ληστρικά το Περιβάλλον, εκχερσώνει, αλλάζει χρήση, καταπατά, καίει τους πνεύμονες του Λεκανοπεδίου, γιατί έτσι πάντα και σήμερα εξυπηρετούνταν με τον καλύτερο τρόπο οι επιδιώξεις του. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουν οικονομικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και ασύμβατες χρήσεις σε προστατευόμενες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Η «γνωστή και μη εξαιρετέα» Φιλοδασική Ένωση συνεχίζει να εκμεταλλεύεται τον Υμηττό, να φράσει οικόπεδα στον ορεινό όγκο, με την ανοχή και στήριξη όλων των κυβερνήσεων. Συνεχίζεται η οικολογική του υποβάθμιση από τις πυρκαγιές, τη βοσκή στα καμένα, με το έργο της πρόληψης να ανατίθεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες. «Ιδίως, σήμερα ο Υμηττός δέχεται την πιο οξυμένη επίθεση με τα σχέδια που αναπτύσσονται προκειμένου να εξυπηρετηθεί η νέα πολιτεία του Ελληνικού ως επιχειρηματική τουριστική κυρίως διέξοδος. Αξιοποιείται για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα με τον μανδύα της οικολογίας και της δήθεν ανάπτυξης αγροπεριβαλλοντικής συνείδησης, χωρίς μελέτη των όποιων παρεμβάσεων και των επιπτώσεών τους, π.χ. μονοπάτια, με τη συσσωρευμένη γνώση της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας να εργαλειοποιείται αποσπασματικά», τόνισε στην ομιλία της. Ανέδειξε το γεγονός ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν τον ΣΠΑΥ, συνολικά την Τοπική Διοίκηση, σε «πλασιέ» των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης ανάπτυξης», της μετατροπής των δασών σε κερδοφόρα διέξοδο στις εκμεταλλευτικές επενδυτικές προτεραιότητές τους.

Η αντιδήμαρχος τόνισε ότι «οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Λεκανοπέδιου ήταν και είναι να λειτουργήσουν πάλι ο Υμηττός και τα γύρω βουνά ως δασικά οικοσυστήματα για την εξασφάλιση της μέγιστης λειτουργίας τους και της προσφοράς τους στην ποιότητα ζωής, στο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, τότε προστατεύονται με τον πιο ενεργητικό τρόπο. Γι’ αυτό χρειάζεται η οικολογική τους ανόρθωση με μια ριζικά διαφορετική πολιτική που θα εξασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία (αντιπλημμυρική, αντιπυρική, από παράνομες αλλαγές χρήσης, αποχαρακτηρισμούς, ασθένειες, εκτός σχεδίου δόμηση κλπ.)».

Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι από φορείς που συμμετείχαν. Ο Σάκης Εξαρχόπουλος, από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής, στην παρέμβασή του ανέδειξε ότι από το 2009 δεν έχουν δοθεί κονδύλια για την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων, ενώ διαρκώς μετατίθενται βασικές ευθύνες του σχεδιασμού στις Περιφέρειες και τους δήμους χωρίς να διαθέτουν σε καμία περίπτωση ούτε το ελάχιστο προσωπικό. Η ομάδα άλλωστε εδώ και δεκαετίες απαιτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό και σοβαρή εκπαίδευση για να μπορεί να συνδράμουν εθελοντικά δίπλα στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο λόγος που έγιναν εθελοντές είναι γιατί θέλουν το καλό του βουνού, του Υμηττού, να μπορεί ο κόσμος να είναι πάνω, να το αγαπά ανάφερε η Μαρία Αρβανίτη, από την Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Ηλιούπολης. Στάθηκε στο γεγονός ότι χρόνια τώρα από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές δεν δίνεται η απαραίτητη ενίσχυση στις εθελοντικές ομάδες ούτε για εξοπλισμό, ούτε σε εκπαίδευση, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των ομάδων. Ο Σταύρος Σαλαγιάννης, από την Εθελοντική Δασοπροστασία Βύρωνα, μίλησε για τον ελλιπή συντονισμό και σχεδιασμό που επικρατεί, καθώς δεν γίνεται ως χώρα να έχεις από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη και η κατάσταση να παραμένει ίδια. Ακόμα άλλωστε συζητάμε τι θα κάνουμε το 2024, ενώ η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη εδώ και μέρες ξεκινήσει.

Ο Θοδωρής Χορόζογλου, από τη Συνέλευση Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης – Πρωτοβουλία «Save Υμηττός», μίλησε για τους αγώνες που έχουν δοθεί διαχρονικά για την υπεράσπιση του Υμηττού εδώ και δεκαετίες. Στάθηκε στα σχέδια εκμετάλλευσής του, με τη σύνδεσή του με το έργο στο Ελληνικό και την τουριστικοποίηση του βουνού, τα διάφορα συμφέροντα που χρόνια τώρα προσπαθούν να «σκαρφαλώσουν» στο βουνό. Ανέδειξε την ουσιαστική απαίτηση να υπάρξει απόλυτη ζώνη προστασίας του Υμηττού, καθώς δεν είναι αστικό πάρκο, όπως πλέον το χαρακτηρίζουν.

Ο Κώστας Διάκος, από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ιλισσός», στάθηκε στην σημασία του Ιλισσού, ο οποίος είναι ένας Εθνικός Δρυμός και όχι μόνο ένα οικοσύστημα και ανέδειξε την ανάγκη να φτιαχτεί ένα περιβαλλοντικό «φράγμα», ένα κοινό μέτωπο των κατοίκων των περιοχών ώστε να σταματήσει κάθε πρόθεση ιδιωτικοποίησης των βουνών.

Εκ μέρους του πολιτιστικού φορέα «Πλατεία Τέχνης», η Μαρία Αντωνοπούλου και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγγελος Σικελιανός», η Μίνα Παυλίδου, χαιρέτισαν στις παρεμβάσεις τους την εκδήλωση και ανέδειξαν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από τη σκοπιά της ύπαρξης του ίδιου του πολιτισμού.

Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξανδρος Ρήγας, από το Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, ανέδειξε πως με αγώνες έγινε κατορθωτό να μη δημιουργηθεί αγωγός όμβριων μέχρι τη θάλασσα. Στηλίτευσε την κυβέρνηση και το γεγονός ότι δεν έχει καμία πρόθεση να λύσει το θέμα των απορριμμάτων, αλλά και την ατομική ευθύνη που στην πυροπροστασία με το περίφημο 112 του «όπου φύγει φύγει», αλλά το «κανένας νεκρός» δεν αποτελεί λύση για τις πυρκαγιές και τις καταστροφές.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook _ Twitter

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το: