Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υπάρχουν μακαρονόδεντρα;

Με την επική φάρσα του BBC την Πρωταπριλία του 1957 παραλλήλισε η Αλέκα Παπαρήγα την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με την επίκληση των αντιμέτρων.

Είπε η Αλ. Παπαρήγα:

«Είναι τραγωδία τα αντίμετρα (…) Είναι μονιμοποίηση της ανεργίας, της φτώχειας κλπ. (…). Η άλλη όψη της τραγωδίας είναι το χιούμορ του Πρωταπριλιάτικου ψέματος. Ξέρετε τα Πρωταπριλιάτικα ψέματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, γιατί στο τέλος γελάς και αποκαλύπτονται. Δείχνει όμως πώς ένας λαός, ανεξάρτητα από τη νοημοσύνη του, δείχνει μάλλον τα μέσα που έχει η εξουσία του κεφαλαίου, το πολιτικό της προσωπικό που είναι τα πολιτικά κόμματα να εξαπατούν το λαό. 

Ξέρετε τι μου θυμίζουν τα αντίμετρα; Το μεγάλο πρωταπριλιάτικο αστείο που οργάνωσε το BBC τη δεκαετία του 1950»

Ποιο ήταν το Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Την Πρωταπριλιά του 1957 το BBC παρουσίασε ένα (κατά τα λοιπά) υπέροχο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή… σπαγκέτι στην Ιταλία. Ο δημοσιογράφος, με χροιά φωνής από αυτές που αγαπάμε στα ντοκιμαντέρ και με εικόνες που δείχνουν τα μέλη μίας ιταλικής οικογένειας να μαζεύουν τη σοδειά των μακαρονόδεντρων, πείθει τον βρετανικό λαό, ότι, ναι, τα μακαρόνια φύονται σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η χάρη του BBC, έφτασε στο Ticino, στα σύνορα Ιταλίας – Eλβετίας για να καταγράψει σκηνές από αυτή τη συναρπαστική συγκομιδή…

Την επόμενη μέρα, εκατοντάδες τηλεθεατές τηλεφώνησαν στον σταθμό, για να μάθουν πώς να προμηθευτούν σπόρους για μακαρονόδεντρα. Η απάντηση του σταθμού ήταν: «Τοποθετείστε ένα μακαρόνι σε τενεκεδάκι από σάλτσα ντομάτας και ελπίστε για το καλύτερο»….

 

(Το Ατέχνως σήμερα λόγω της απεργίας έκανε μόνο μία απεργιακή ανάρτηση και το θέμα αυτό από τη συζήτηση στη Βουλή. Θέμα που συνδέεται άμεσα με την απεργία)