Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΥΠΕΞ: Απελάθηκε ο πρέσβης της «κυβέρνησης» της Λιβύης – Δυσαρέσκεια Αθήνας για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Προθεσμία 72 ωρών δόθηκε στον πρέσβη της «διεθνούς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχε επιδοθεί στον αντιπρόσωπο της Τρίπολης για γνωστοποίηση των περιεχομένων του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επισήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο Ν. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβρη στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, που έχει έδρα τη Βεγγάζη, και στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Όπως αναμενόταν, ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ πήρε αρνητική θέση στην υπογραφή των δύο μνημονίων από τον πρωθυπουργό της λεγόμενης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας Φαγιέζ Σάρατζ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Χάφταρ, που συνομιλεί και με τις ΗΠΑ και με τη Ρωσία, προσπαθεί από τον περασμένο Απρίλη να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, ώστε να εξασφαλίσει την εξουσία σε όλη τη χώρα. Μιλώντας ως επικεφαλής του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» ζήτησε την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ματαιώσει τα σχέδια της Τουρκίας. Χαρακτήρισε την «κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας» του Φ. Σάρατζ «νεκρό εγκέφαλο», επισημαίνοντας ότι δεν έχει την εξουσία ή την εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες παρά μόνον σε συνεννόηση με τους άλλους θεσμούς.

Επιπλέον, χαρακτήρισε την υπογραφή των δύο μνημονίων «πράξη επίθεσης που απειλεί τη διεθνή ειρήνη, την ασφάλεια και τη ναυσιπλοΐα».

Προφανώς και οι σκοπιμότητες του Χάφταρ δεν έχουν σχέση με τα «συμφέροντα του λιβυκού λαού», αλλά με το ρόλο που ο ίδιος θέλει να διαδραματίσει.

Πηγή: 902.gr