Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υποκριτική αντίδραση της Αρχιεπισκοπής για το περιστατικό της Θείας Κοινωνίας στο Κουκάκι

Έρευνα για περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι διεξάγει η Αρχιεπισκοπή έπειτα από φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (από το zugla.gr) και εμφανίζουν τον ιερέα της εκκλησίας να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού.

Η πράξη του ιερέα προκάλεσε την αντίδραση και τις διαμαρτυρίες γειτόνων και περιοίκων, οι οποίοι κάλεσαν τον ιερέα να σταματήσει, όμως εκείνος φέρεται να υποστήριξε ότι είναι νόμιμο αυτό που κάνει.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή Αθηνών τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους. Υπογραμμίζει επίσης ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ξεχνά (;!) η Αρχιεπισκοπή τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου προ ημερών ότι στο ζήτημα της θείας Κοινωνίας δεν πέφτει λόγος στην Εκκλησία.

Αντιγράφουμε από το kathimerini.gr (4/4/2020) σε ανάρτηση που αναφέρεται στα όσο είπε την προηγόυμενη ημέρα στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

Διευκρίνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής και τόνισε ότι δεν υπάρχει «καμία έκπτωση για τη Θεία Κοινωνία».

Ούτε μετά από αυτό (εγκληματικό και ανεύθυνο) περιστατικό δεν αναστέλει τη Θεία Κοινωνία για το διάστημα της καραντίνας. Αντιθέτως στο πνεύμα της τοποθέτησης του Αρχιεπισκόπου ιερείς συνεχίζουν να κοινωνούν πιστούς. Το πρόβλημα προέκυψε γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν τα φωτογραφικά τεκμήρια.

Ησημερινή σχετική  ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.»

ΥΓ: Υπενθυμίζουμε ότι στη συμβολη κινητοποίηση γιατρών και υγειονομικών, όπου είχαν ληφθή όλα τα μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση έστειλε τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες υπό την κατακραυγή αναγάστηκαν να αποχωρήσουν.