Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: «Πρεμιέρα» με 120 αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και 79 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξεκάθαρο στίγμα για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο.

Απευθυνόμενους στα στελέχη της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στους «μπλε» φακέλους, που μοιράστηκαν σε κάθε υπουργό, περιλαμβάνονται «120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», ως «προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «τέσσερις γενικές κατευθύνσεις» της κυβέρνησης που αφορούν σε «καλύτερους μισθούς, καλύτερη Υγεία, καλύτερη λειτουργία του κράτους και ισχυρή Ελλάδα», όμως τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτού του νέου υπερμνημονίου εγγυώνται το ακριβώς αντίθετο για το λαό.

Όπως είπε, στόχος είναι η «γρήγορη ανάπτυξη» της οικονομίας, δηλαδή η ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους, πετώντας το «τυράκι» στον λαό ότι δήθεν έτσι καταπολεμάται η ανεργία, καθώς δημιουργούνται θέσεις εργασίας οι οποίες όμως είναι με εργασιακές σχέσεις-λάστιχο, συνήθως μερικής απασχόλησης, με χαμηλούς μισθούς και άγρια εκμετάλλευση.

Ακόμα, θέλησε να δείξει αποφασισμένος τόσο για την ψήφιση νέων αντιλαϊκών νόμων, όσο και για την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων. «Στην πρώτη θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους», είπε και πρόσθεσε πως «τώρα είμαστε πιο φιλόδοξοι και στην εφαρμογή όσων νόμων έχουμε ψηφίσει», καθώς «η αποστολή δεν τελειώνει στη νομοθέτηση, ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο».

ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΝΔ: Επιτάχυνση μέτρων ενίσχυσης των κερδών των ομίλων με το λαό στη γωνία

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι «το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στην οργάνωση του κράτους» με τη «μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους» για «πιο αποτελεσματική άσκηση διακυβέρνησης», δηλαδή εργαλεία για την ταχύτερη και επιτυχέστερη εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων. Επιβεβαίωσε επίσης ότι το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά σε οικονομικές δεσμεύσεις, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα περιλαμβάνει το Φορολογικό με νέα ένταση της φοροληστείας, ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους. Ενώ είπε ότι θα υπάρχει ρύθμιση για «υποχρεωτική κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων των κομμάτων» και «επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στον πλήρη έλεγχο του δημοσίου, καθώς είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρακτήρισε τη νέα κυβερνητική θητεία της ΝΔ ως αυτή «της αποτελεσματικότητας και των μεγάλων αλμάτων της χώρας για να αρπάξει τις μεγάλες ευκαιρίες που είναι μπροστά», δηλαδή την υλοποίηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, όπως η αποταμίευση του ζεστού χρήματος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή.