Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υποχρεωτικά τα self test σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια, μεταφορές και κλάδους του δημοσίου

Την επέκταση των self-tests στο λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων σούπερ μάρκετ και καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών), εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Οι κατηγορίες του δημόσιου τομέα που ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός είναι:

–Yπάλληλοι ΚΕΠ

–ΟΤΑ

–Εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

-Υπηρεσίες καθαριότητας

–Δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Χωρίς τα selftest να αποτελούν λύση, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και με αμφίβολα αποτελέσματα από την λήψη δείγματος που θα γίνεται από τους πολίτες, δημιουργείται το ερώτημα γιατί ένα τη βδομάδα και όχι δύο όπως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η διενέργεια των self-tests θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους στους παραπάνω κλάδους και θα πρέπει να γίνονται μία φορά την εβδομάδα.

Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πώς μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΓΑΝΗ θα γίνεται η διαδικασία, που την χαρακτήρισε εύκολη και φιλική προς το χρήστη.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση που το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο, εντός 24ωρών, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας.

Όπως τονίστηκε, εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του για τα self-tests του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Παράλληλα, αν βρεθεί εργοδότης που δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ αν ο εργοδότης απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διανομή των δωρεάν κατ’ οίκον αυτοδιαγνωστικών τεστ από τα φαρμακεία ξεκινά την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου.

Φώτης Αγγουλές, ο προλετάριος ποιητής