Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υποψήφια για το βραβείο Ζαχάρωφ η ακροδεξιά πραξικοπηματίας της Βολιβίας Τζανίν Άνιες!

Η ιστορία πίσω από το περήφημο «Βραβείο Ζαχάρωφ», που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι γνωστή.

Αντικομμουνιστές, αντεπαναστάτες, επίδοξοι πραξικοπηματίες και κάθε λογής – επονομαζόμενοι «αντιφρονούντες» έχουν παρελάσει από το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να παραλάβουν το βραβείο για την… «ελευθερία της σκέψης».

Το «βραβείο» αυτό, που διαχρονικά εξυπηρετεί τους στόχους του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού, ο οποίος αναγορεύεται σε δήθεν υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επαινείται απ’ όλες τις πτέρυγες του αστικού πολιτικού προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου – Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθερους, Πράσινους και GUE και όλο το αστικό φάσμα στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 και το 2010 είχαν τιμηθεί οι Κουβανοί αντεπαναστάτες, εντολοδόχοι της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Οσβάλντο Πάγια και Γκιγιέρμο Φαρίνιας, ενώ το 2017 βραβεύτηκε η «δημοκρατική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» που, όλως τυχαίως, ήταν ο μετέπειτα εσμός των πραξικοπηματιών με πρωταγωνιστή τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Χουάν Γκουαιδό.

Φέτος, η ομάδα «Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές» (ECR) του Ευρωκοινοβουλίου είπε να πάει ένα βήμα περαιτέρω την αθλιότητα των βραβείων, προτείνοντας την προφυλακισμένη πραξικοπηματία της Βολιβίας Τζανίν Άνιες! Υπενθυμίζουμε ότι η ακροδεξιά Άνιες κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά και με την στήριξη των ΗΠΑ το Νοέμβρη του 2019, εκδιώχνοντας την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Έβο Μοράλες.

Η Άνιες συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο με βαρύτατες κατηγορίες για «τρομοκρατία» και «στάση», ενώ αρμόδια επιτροπή του Βολιβιανού κοινοβουλίου έχει προτείνει την καταδίκη της και για ηθική αυτουργία σε γενοκτονία.

Πέραν της πραξικοπηματία Άνιες, άλλοι υποψήφιοι για το «Βραβείο Ζαχάρωφ» είναι ο Ρώσος Αλεξέι Ναβάλνι, μια ομάδα διακεκριμένων Αφγανών γυναικών καθώς και τη βρετανική ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Global Witness».

idcommunism.com

che guevara 008