• [ «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί» οι φασίστες]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Υστατο αντίο στα μέλη του «Τάγματος που τραγουδάει»

Με θλιβερό νέο ξεκίνησε η μέρα των Χριστουγέννων. Αεροπορική τραγωδία στη Μαύρη Θάλασσα με 92 νεκρούς. Οι 64 εξ αυτών μέλη της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού (χορωδία Αλεξάντροφ) γνωστή κι ως το «Τάγμα που τραγουδάει». Το Τάγμα που με τη γλώσσα της μουσικής εξέφρασε τον παλλαϊκό αντιφασιστικό αγώνα του σοβιετικού λαού.

Η χορωδία Αλεξάντροφ αποτελεί μέρος του ομώνυμου σχήματος, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον μια μπάντα και ένα συγκρότημα χορευτών. Συνολικά μετέχουν σχεδόν 200 τραγουδιστές, μουσικοί και χορευτές

Το «τάγμα που τραγουδάει» μετά τον Αντιφασιστικό Αγώνα έχει πλούσια καλλιτεχνική παρουσία σε κάθε γωνιά της Γης. «Η Χορωδία Αλεξάντροφ είναι το επισκεπτήριο της ρωσικής κουλτούρας» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα ο ο πιανίστας Ντένις Ματσούγιεφ.

Το ρεπερτόριο των ταλαντούχων μελών της αποκλειστικά ανδρικής χορωδίας δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικά τραγούδια. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από περισσότερα από 2.000 έργα: από ρωσικά δημοτικά, σοβιετικούς ύμνους, εκκλησιαστική μουσική, μέχρι και μοντέρνα ξένα τραγούδια που συνοδεύονταν από ακροβατικές χορογραφίες. Εχει ερμηνεύσει και Θεοδωράκη.

Το σχήμα Αλεξαντρόφ ιδρύθηκε το 1928 από τον Αλεξάντερ Βασίλιεφ Αλεξαντρόφ, τον συνθέτη που έγραψε τη μουσική του εθνικού ύμνου της Σοβιετικής Ενωσης, ο οποίος το 2000 έγινε ο εθνικός ύμνος της Ρωσίας (με νέους στίχους).

Ο στρατηγός και συνθέτης Αλεξάντρ Αλεξάντροφ, ο ιδρυτής της, είχε την διεύθυνσή της επί 18 χρόνια και κατόπιν παρέδωσε τη χορωδία στον γιο του, τον Μπόρις που έμεινε επικεφαλής της από το 1946 μέχρι το 1987.

H φήμη του σχήματος δεν περιορίστηκε στη Ρωσία, αλλά επιβραβεύτηκε με πολλές διακρίσεις και στο εξωτερικό, κατακτώντας επάξια τον τίτλο του γνωστότερου μουσικοχορευτικού στρατιωτικού συγκροτήματος στον κόσμο.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά τραγούδια της χορωδίας είναι το «Τραγούδι των βαρκάρηδων του Βόλγα», το «Καλίνκα» και το διάσημο «Κατιούσα», η Κατιούσα (Κατερινούλα) αποχαιρετά τον αγαπημένο της, στον οποίο εύχεται να φυλάει την πατρίδα και η ίδια την αγάπη τους.