Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φάλαινες, οι «πνεύμονες» οξυγόνου της θάλασσας

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

Οι θάλασσες και οι ωκεανοί παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Απορροφούν την υψηλή θερμοκρασία που δημιουργείται από το φαινόμενο του θερμοκηπίου και απορροφούν και την μισή ποσότητα του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα.

Νέες έρευνες δείχνουν πως στην θάλασσα συντελούνται 7 διαδικασίες απορρύπανσης. Οι 4 δημιουργούνται από τις φάλαινες.

Με την ικανότητά τους να συγκρατούν το διοξείδιο του άνθρακα στην θάλασσα βοηθούν οι μεγάλες φάλαινες σημαντικά την απορρύπανση.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως τα δέντρα παίζουν σπουδαίο ρόλο στην παραγωγή οξυγόνο και στην παρακράτηση του διοξειδίου του άνθρακα για την δημιουργία της φωτοσύνθεσης. Οι φάλαινες είναι τα «δέντρα» της θάλασσας σύμφωνα με την έκθεση Finance and Development.

Παρακρατώντας το διοξείδιο του άνθρακα στο κορμί τους δεσμεύουν μια ποσότητα 33 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε όλη τους την ζωή, ποσότητα ίση με την παρακράτηση που θα δημιουργούσαν 1000 δέντρα! Το κέρδος της συμβολής τους σε χρήματα είναι 1,6 εκατομμύρια ευρώ για 33 τόνους διοξείδιο.

Όταν πεθαίνουν και βυθίζονται στα βάθη των ωκεανών, «παίρνουν» μαζί τους την ποσότητα αυτή αφαιρώντας το διοξείδιο από την ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια.

Εαν ο αριθμός των φαλαινών επανερχόταν στην πρότερη κατάσταση πριν αρχίσει το επαγγελματικό κυνήγι ψαρέματος φαλαινών τότε η παρακράτηση θα έφτανε τους 160.000 τόνους διοξείδιο του άνθρακα τον χρόνο.

Άλλη διαδικασία που είναι χρήσιμη για το περιβάλλον είναι πως τα απορρίμματα τους περιέχουν μεγάλα ποσοστά σιδήρου, αζώτου και φωσφόρου που αποτελούν λίπασμα για την ανάπτυξη του φυτικού πλαγκτόν.

valar

Το γεγονός πως οι φάλαινες τρέφονται συνήθως στις Βόρειες θαλάσσιες περιοχές που είναι πλούσιες σε τροφή αλλά μεταναστεύουν στις Νότιες θάλασσες που είναι πιο φτωχές σε οργανική ύλη για να γεννήσουν τα μικρά τους σημαίνει ότι τις εμπλουτίζουν με υλικά για την ανάπτυξη του πλαγκτόν.

Το φυτικό πλαγκτόν συμμετέχει στην παραγωγή σχεδόν της μισής ποσότητας οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με την έρευνα όταν το πλαγκτόν παράγει οξυγόνο ταυτόχρονα δεσμεύει ίση ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα όσο 4 δάση του Αμαζονίου. Επομένως η αύξηση της ποσότητας των φαλαινών ευνοεί την δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Η θάλασσα και η θαλάσσια ζωή φέρνουν σε ισορροπία το κλίμα της γης. Οι φάλαινες μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες λύσης των κλιματικών αλλαγών δηλώνει στην Σουηδική τηλεόραση ο Steven Lutz διευθυντής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ερευνών για την θαλάσσια ζωή

Για να παίξουν τον σημαντικό τους ρόλο στην απορρύπανση οι φάλαινες και άλλα θαλάσσια είδη προφανώς πρέπει να προστατευτούν από το κυνήγι του κέρδους. Η φύση μας δείχνει πως έχει τις δικές της λύσεις. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι φυσικά ένας αποσπασμένος αγώνας αλλά εντάσσεται στον συνολικό αγώνα για την προστασία των ανθρώπων, της χλωρίδας και της πανίδας από τα συμφέροντα των μονοπωλίων που μπροστά στο κυνήγι του κέρδους δεν διστάζουν να εξαφανίσουν και τα δάση του Αμαζονίου και τις φάλαινες. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος θα συντελεστεί μόνο με την αλλαγή του καπιταλιστικού περιβάλλοντος που είναι ο υπ αριθμόν ένα κίνδυνος για την ανθρωπότητα.