• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Φάλτσο η Πορεία» της Κυριακής Γεροζήση

Λίγα λόγια για το Φάλτσο η Πορεία

Στη δίνη των γεγονότων του τελευταίου μισού αιώνα, μεγάλοι έρωτες, δραματικά γεγονότα, συνθέτουν τον καμβά της περιπετειώδους ρεαλιστικής μυθοπλασίας η οποία διαδραματίζεται στην Αθήνα του ‘65, της δικτατορίας, της πρόσφατης κρίσης, στην Κύπρο του Αττίλα, την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της, το προσφυγικό, τους αγνοούμενους, στο Παρίσι του Γαλλικού Μάη, τη Χιλή του Πινοσέτ… Ιστορικό, κοινωνικοπολιτικό, αισθηματικό, ψυχολογικό, ελπιδοφόρο μυθιστόρημα με σασπένς.

Απόσπασμα.

Η έλλειψη οξυγόνου συνέχιζε να την οδηγεί σε σκέψεις μπερδεμένες και εφιαλτικές. Είχε την εντύπωση ότι βυθιζόταν σ` ένα από τα ναυάγια του Αιγαίου τα οποία είχαν συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Πνιγόταν σ` ένα από τα παμπάλαια σαπιοκάραβα που κυκλοφορούσαν με την ευλογία της κάθε κυβέρνησης και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τα οποία κατά δεκάδες είχαν εκδώσει για πλεούμενα φέρετρα, ελληνικές και ευρωπαϊκές ιδιωτικές εταιρείες…

Στον εφιάλτη της, μια βρισκόταν στο «Εξπρές Σάμινα», μια στο «Δύστος» ή το «Άιρον Αντώνης» και μια στο «Σίι Ντάιαμον». Στην προσπάθειά του να επιζήσει, ένας ναυτικός, από το Νεπάλ ή μήπως από τη Νιγηρία; της μιλούσε στη μητρική του ακαταλαβίστικη γλώσσα, γαντζωνόταν στα μαλλιά της, την παράσερνε στο βυθό.

Ο αέρας λιγόστευε στα πνευμόνια της. Κατάφερνε για λίγο να βγει στην επιφάνεια, να αναπνεύσει, να χαλαρώσει. Αμέσως μετά βυθιζόταν και πάλι.

Βιογραφικό

Η Λαρισαία συγγραφέας σπούδασε στην Αθήνα και το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας θεωρήθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια και της απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Εργάστηκε σε βιομηχανίες τροφίμων, ποτών και φαρμάκων. Το 1973 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου απόκτησε διδακτορικό δίπλωμα βιοχημείας, κρατικό διδακτορικό στις θετικές επιστήμες και αφοσιώθηκε στην επιστημονική έρευνα. Εργάστηκε στο Ινστιτούτο Παστέρ, το Collège de France, το 7ο και 11ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού με μόνιμη ερευνητική θέση στο Κρατικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας Γαλλίας από το 1981. Συνταξιοδοτήθηκε το 2011 και κατοικεί στο Μαρούσι.

Στη λογοτεχνία εμφανίσθηκε το 2005-2006 με τα μυθιστορήματα «Αναδρομή στο χώρο και το χρόνο-Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βαγδάτη» (Σύγχρονη Εποχή). Ακολούθησαν τα «Μαύρο και Κόκκινο της φωτιάς-Κρασί με Στρυχνίνη» (Εντός, 2011, 2012), Το Φάλτσο η Πορεία (Εντός 2015). Συμμετέχει στους συλλογικούς τόμους αστυνομικών διηγημάτων Κλέφτες και Αστυνόμοι-Ψυχογιός 2013, Ο Τόπος πρόδωσε τον Ένοχο-Εκδόσεις Τόπος, 2014, στην ετήσια έκδοση «Λογοτεχνική Χρονιά» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ) από το 2013. Συνεργάζεται με το προοδευτικό Λογοτεχνικό περιοδικό «Φωνή Λογοτεχνών», διηγήματά της δημοσιεύονται στον Ελληνικό και Κυπριακό τύπο. Είναι ενεργό μέλος της ΕΕΛ και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, ΕΛΣΑΛ.