Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φαγητό ή ινσουλίνη; Θάνατοι στις ΗΠΑ από την αδυναμία αγοράς της από τους ασθενείς!

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η ινσουλίνη είναι πιο ακριβή από τον χρυσό.

To ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι WBMA του Μπίρμπινγκχαμ στην Αλαμπάμα ΗΠΑ, μεταδίδει πως οι πάσχοντες από διαβήτη στις ΗΠΑ έχουν να επιλέξουν μεταξύ φαγητού και φάρμακου.

Αιτία είναι το δυσβάσταχτο κόστος αγοράς της ινσουλίνης. Οι γιατροί δηλώνουν ότι όσοι ασθενείς μειώνουν τα φάρμακά τους για να έχουν φαγητό καταλήγουν στο Νοσοκομείο ακόμη και στον θάνατο.

Ένα συνταγογραφημένο (!) φιαλίδιο ινσουλίνης κόστιζε 50 δολάρια και έχει φτάσει τα 300! Ακόμη και πλήρη ασφάλεια να έχει κανείς πάλι είναι πανάκριβο, δηλώνει η ασθενής Jennifer Brown νέα μητέρα στο κανάλι. Μου χρειάζονται 900 δολάρια για φάρμακα και φαγητό συνεχίζει και δεν τα έχω.

Η Chloe Grill και αυτή νέα μητέρα αναφέρει πως μόνο αυτό τον μήνα ανέβηκαν οι τιμές της σύριγγας και των λουρίδων δοκιμής κατά 20 δολάρια.

-Η ινσουλίνη στην Αμερική είναι πιο ακριβή από τον χρυσό συνεχίζει η Brown αλλά δεν έχουμε καμία άλλη λύση. Βοηθούν οι φίλοι, οι συγγενείς, μοιραζόμαστε με άλλους ασθενείς τα φάρμακα. Κάποιοι από μας πρέπει να πηγαίνουμε στα Νοσοκομεία στα επείγοντα πριν το τέλος του μήνα όταν το τσεκ του μισθού δεν έχει έρθει ακόμη.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν 26 με 30 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από ζαχαροδιαβήτη και είναι απόλυτα εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη.

Η ζωή τους έχει γίνει ένας καθημερινός αγώνας για να φτάσουν τα λεφτά για την αγορά της.

“Έχουν γίνει συγκρίσεις τιμών που δείχνουν πως η τιμή της εξαγόμενης ινσουλίνης είναι κατά πολύ χαμηλότερη”, δηλώνει ο Dr. Fernando Ovalle του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

Λέει ακόμη, ότι υπάρχουν περιπτώσεις στην περιοχή του μετρό του Μπέρμιγχαμ όπου ασθενείς πέθαναν ή κατέληξαν στο νοσοκομείο με κίνδυνο απώλειας της όρασης, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακά προβλήματα λόγω έλλειψης ινσουλίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τιμή γίνεται εξωφρενικά ακριβή λόγω της αλυσίδας των ενδιάμεσων εμπόρων και των αλυσίδων των φαρμακείων που προσθέτουν πάνω στην τιμή τις προμήθειες τους και εκτοξεύουν τις τιμές.

Ιδιαίτερα μετά την ίδρυση του Οργανισμού Φαρμάκων PBM που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διαπραγματεύεται και να ελέγχει τις τιμές υπέρ των ασθενών.

Οι θάνατοι από την μείωση της απαιτούμενης ποσότητας ινσουλίνης στους ασθενείς έχει θορυβήσει την κοινή γνώμη που απαιτεί μέτρα από τους πολιτικούς.

Το Κογκρέσο σε διάφορες επιτροπές του έχει καλέσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για ακροάσεις τις τρεις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες ινσουλίνης για να διερευνηθεί η τεράστια αύξηση της τιμής στην εσωτερική αγορά.

Έτσι τα πράγματα χειροτερεύουν σε όλους τους τομείς στην μεγαλύτερη και πιο πλούσια δημοκρατία του πλανήτη που δεν εξουθενώνει μόνο τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου αλλά πρώτα και κύρια τους φτωχούς πολίτες της. Ο σκοπός είναι πάντα το κέρδος με το όποιο τίμημα για τους ασθενέστερους. Αυτή είναι η σαπίλα του καπιταλισμού που σαπίζοντας παρασέρνει τα πάντα στο διάβα του.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία