Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φαρσοκωμωδίας συνέχεια στην Προανακριτική – Έπεσαν οι μάσκες των κομμάτων (πλην ΚΚΕ)

Φαρσοκωμωδίας συνέχεια στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση «Novartis».

Μετά από δύο περίπου 24ωρα που ήταν άφαντος, ο «προστατευόμενος μάρτυρας» με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε σημάδια ζωής… και εξέφρασε την πρόθεση του να καταθέσει υπό το καθεστώς της ανωνυμίας που του δίνει αυτός ο διάτρητος και αντιδραστικός θεσμός των μαρτύρων με «κουκούλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «προστατευόμενος μάρτυρας» επικοινώνησε με το τμήμα προστασίας μαρτύρων της Ασφάλειας Αττικής και δήλωσε στον αρμόδιο αξιωματικό ότι είναι διαθέσιμος να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή», αλλά μόνο υπό το καθεστώς της προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί και χωρίς να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Επίσης, φέρεται να υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο λόγος που δεν προσήλθε να εξεταστεί από τους βουλευτές. Εάν το αίτημα του γίνει δεκτό, σημαίνει ότι θα καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών του.

Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων από τα κόμματα που επιμένουν στον αντιδραστικό θεσμό των «προστατευόμενων μαρτύρων»

Στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα προσήλθε το μεσημέρι αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση «Novartis», προκειμένου να καταθέσει έγγραφο για την άρνηση των «προστατευόμενων μαρτύρων» να εξεταστούν από τους βουλευτές.

Στο υπόμνημα τους, ζητάνε από τον Β. Πλιώτα να διασφαλίσει ότι οι δύο «προστατευόμενοι μάρτυρες» με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα εξεταστούν «όπως ακριβώς εξετάστηκαν» από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λ. Σοφουλάκη. Επίσης, καλούν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να απευθυνθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς που έχουν την ευθύνη της υπαγωγής τους στο καθεστώς «προστασίας» για «να εκτιμήσουν τα ανωτέρω λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή μας και την εν τέλει άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Γ. Μπουγά και τους βουλευτές Θ. Πλεύρη (ΝΔ), Δ. Μπιάγκη (ΚΙΝΑΛ) και Β. Βιλιάρδο (Ελληνική Λύση).

Έπεσαν οι μάσκες

Ωστόσο, λίγο νωρίτερα οι μάσκες των άλλων πολιτικών κομμάτων έπεσαν, όταν αρνήθηκαν να δεχθούν την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ να αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Στο υπόμνημα τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι βουλευτές σημειώνουν πως η εξέταση των «προστατευόμενων μαρτύρων» από την Επιτροπή «είναι κρίσιμη για την ανεύρεση της αλήθειας» γιατί «πρέπει να εξεταστεί εάν αυτοί έλκουν όφελος ή είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, καθώς μάρτυρες έχουν καταθέσει προς τούτο και επομένως πρέπει να αξιολογηθεί εάν νόμιμα εισήχθησαν στο καθεστώς ή δύνανται να παραμένουν».

Με το ίδιο υπόμνημα κατηγορούν την εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη ότι αρνείται να τους διαβιβάσει όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και καλούν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να μεσολαβήσει για να δοθούν στην Προανακριτική.