Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας – «Ένα μόνοι σας τώρα»

Με ένα ξεχωριστό, συγκινητικό, βίντεο τιμά και αποχαιρετά η ΚΝΕ στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έναν φίλο του Φεστιβάλ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

 

Στιγμές από εμφανίσεις του Λαυρέντη σε προηγούμενα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» εμφανίζονται στο βίντεο που έπαιξε στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, με τη γνώριμη και αγαπημένη φωνή και την προτροπή «ένα μόνοι σας τώρα» από την εμφάνισή του στο 39ο Φεστιβάλ να δίνουν την αίσθηση ότι ήταν εκεί, ρίχνοντας κόκκινο στη νύχτα

Λίγο νωρίτερα είχαν ολοκληρώσει την εμφάνισή τους οι Γ. Νταλάρας και Μ. Πασχαλίδης, τραγουδώντας «Εκεί στο Νότο», διερωτώμενοι «ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα σε ταξιδεύει τώρα»…

Λαυρέντης ΜαχαιρίτσςΣΣ |>

2000 … (26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», 20 – 23 Σεπτέμβρη 2000, Ιλίσια)  «Η συμμετοχή μας έχει τη σημασία του να τροφοδοτείται μονίμως το Φεστιβάλ με ανθρώπους της τέχνης, που νομίζω ότι συμβαίνει κατά κόρον τελευταία και αυτό είναι καλό, για να μπορεί το Φεστιβάλ να έχει και αυτή τη λειτουργικότητα, την πνευματική. Αυτό που πρέπει να είναι, είναι ένας μαζικός φορέας πολιτισμού και αυτό καθιστά τη συμμετοχή μας απαραίτητη».

2002«Καλησπέρα!», φώναξε από μικροφώνου της κεντρικής εξέδρας, ο Λαυρέντης για να τη φουντώσει (μαζί με το Διονύση Τσακνή) με ένα μήνυμα στο 28ο Φεστιβάλ: «Υπάρχω ακόμα, είμαι ακόμα εδώ» και στα νιάτα που τους περιτριγύριζαν «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα, ρίξε λάδι στη φωτιά». Κόκκινο, κόντρα στη «σύμβαση που απαγόρευε να σκέφτομαι», όπως κατήγγειλε τραγουδιστικά. Χαρακτηρίζοντας «πολύ επίκαιρο το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ», φώναξε «δε θα μας πιάσουν τον κώλο.. Ετσι;», γιατί τον καθένα μας αυτή η κατάσταση «του τη σπάει, του σπάει πολύ». Κι ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια – «σταφύλια οργής» για το «άδειο στομάχι» δισεκατομμυρίων ανθρώπων, επειδή έτσι συμφέρει το «Βρώμικο χρήμα» και η αδήριτη, επείγουσα ανάγκη «να ξαναβρούμε, να ξαναπούμε το δικό μας τραγουδάκι…».

2007 …μπροστά στις εκλογές – 33ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», «Θα στηρίξουμε το ΚΚΕ με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Εχω βαρεθεί να βλέπω τα ίδια και τα ίδια. Το ΚΚΕ, με τις αδυναμίες του ίσως, είναι η μοναδική διαφορετική άποψη. Εξάλλου, δε ζούμε στον πιο ιδεατό κόσμο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, που να μου δώσει μια λύση. Τα άλλα είναι δήθεν, ίδια, παραμύθι… Με τον γνωστό, πάντα, γνώμονα του πώς οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μπορεί αυτά που λέω να φαίνονται απλοϊκά, όμως τώρα δεν είναι ώρα για αναλύσεις – τις κάνουμε μετά τις εκλογές. Τώρα είναι ώρα για δουλιά».

.jpg

Λαυρέντης 21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

Λαυρέντης 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ

2009 … «Συμφωνώ απόλυτα με τα κεντρικά συνθήματα του ΚΚΕ, για ανυπακοή και αντεπίθεση. Άλλωστε, είναι και το μόνο κόμμα που ασχολείται με τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

9-Σεπ-2019 «Έφυγε» ξαφνικά στα 63 του ο πληθωρικός Λαυρέντης που έψαχνε μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάει, -πριν προλάβει να ρίξει «κόκκινο στη νύχτα και λάδι στη φωτιά»  … Δεν πρόλαβε το 45οΜια μπάλα στο κούτελο τον πάει ίσα Αντίκρα, στο βασίλειο της Λευτεριάς, της Αλήθειας και της Ομορφιάς! Δεν πρόφταξε να ιδεί τον κόσμο ανάποδα (Βάρναλης)