Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Φθινοπωρινή Σονάτα» στο «Κεφαλληνίας»

Το 2018 κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέρκμαν. Τον Σουηδό σκηνοθέτη, του οποίου η συνεισφορά στην τέχνη είναι γνωστή, θα τιμήσει το 2018 το «Teater Giljotin» στη Στοκχόλμη, ανεβάζοντας τη «Φθινοπωρινή Σονάτα».
Το «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας» περιλαμβάνει στο ρεπερτόριό του τη «Φθινοπωρινή Σονάτα» και την παρουσιάζει σε μετάφραση από τα Σουηδικά του Ζάννη Ψάλτη. Πρόκειται για ένα έργο όπου ο Μπέργκμαν στοχάζεται για την αγάπη, πλάθοντας δύο χαρακτήρες: Την κόρη, της οποίας είναι εύκολο να αγαπήσει και δύσκολο να αγαπηθεί, και τη μάνα, της οποίας είναι εύκολο να αγαπηθεί και δύσκολο να αγαπήσει…

Παίζουν η Μπέττυ Αρβανίτη (Σαρλότ), η Δέσποινα Κούρτη (Εύα) και ο Δημήτρης Ημελος (Πάστωρ Βικτώρ).

Ο Αρης Τρουπάκης σημειώνει: «Παρακολουθούμε τη συνάντηση μιας μητέρας με την κόρη της, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια που δεν είχαν δει η μία την άλλη. Η μητέρα, πιανίστα διεθνούς φήμης, με μια ζωή μακριά και πέρα από κάθε οικογενειακή δέσμευση, προσπαθεί να ξαναβρεί τη στοργή και την παρηγοριά που της λείπει στην αγκαλιά της κόρης της, αλλά η σχέση τους είναι από χρόνια βαθιά τραυματισμένη. Η κόρη, όσο κι αν θέλει, δεν μπορεί να κρύψει άλλο κλειδωμένα στα συρτάρια της τα παράπονα, την οργή, το μίσος, το θυμό που της έχει προκαλέσει η μητέρα της. Η διεκδίκηση γίνεται κι από τις δύο πλευρές όλο και πιο άγρια, πιο βαθιά και πιο ανελέητη. Ξεναγοί μας στη μοιραία επανένωση των δύο γυναικών είναι ο σύζυγος της κόρης, ένας σιγόφωνος άντρας που επιμένει να ελπίζει πως θα ξανακερδίσει τη χαμένη ευτυχία στο πλάι της γυναίκας του, και η μικρότερη αδερφή της, χτυπημένη από μια παραλυτική ασθένεια, που με τις άναρθρες κραυγές της τις καλεί και τις ξανακαλεί στο παιδικό της δωμάτιο. Εκεί που κάποτε ξέχασαν το πιο πονεμένο αλλά και πιο μονάκριβο κομμάτι του εαυτού τους».