Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φινλανδία, φασίστες Ες Ες, εγκληματίες πολέμου που θεωρούνταν ήρωες, αποκαλύπτονται

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Το βιβλίο του καθηγητή Θρησκευτικής Ιστορίας André Swanström στο Πανεπιστήμιο του Όμπο της Φινλανδίας αποκαλύπτει την συμμετοχή των Φινλανδών Ες Ες σε θηριωδίες ενάντια στους Εβραίους και Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου. Ανατρέπει την μέχρι τώρα επίσημη εκδοχή της Φινλανδικής ιστορίας για την συμμετοχή της στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στη Φινλανδία με το κεφάλι ψηλά. Δεν πολεμήσαμε με το όπλο στο χέρι για το μεγαλείο της Φινλανδίας. Δεν είμαστε καν απαραίτητοι σαν ειδικοί για το στράτευμα. Άλλωστε θα αρκούσαν και χειρότεροι από εμάς στην σκοποβολή για να εκτελούν Εβραίους..» γράφει στο γράμμα του απο το Ανατολικό Μέτωπο ο στρατιώτης του Φινλανδικού τάγματος Ες Ες Karpalo και συνυπογράφουν και άλλοι 5 εθελοντές.

ss

Το Φινλανδικό τάγμα αποτελούνταν από 1400 στρατιώτες και μαζί με άλλους εθελοντές από άλλες χώρες και Γερμανούς Ες Ες αποτέλεσαν το Σύνταγμα Βίκινγκ που πήρε μέρος στο Σχέδιο Μπαρμπαρόσα δηλαδή στην εκστρατεία των Ναζί ενάντια στην Σοβιετική Ένωση. Ήταν το μόνο εθελοντικό στρατιωτικό σώμα που προερχόταν από χώρα που δεν είχε Γερμανική κατοχή για να ισχυριστεί κανείς πως τους έστειλαν με το ζόρι.

Έφτασαν στην Γερμανία τον Μάιο του 1941 και τον Οκτώβριο ορκίστηκαν πίστη στον Χίτλερ. Πρόλαβαν τον Ιούλιο του 41 να συμμετέχουν σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων σε χωριά της Πολωνίας. Κατόπιν βρέθηκαν στην Ουκρανία όπου συμμετείχαν σε εκτελέσεις Εβραίων και Σοβιετικών αιχμαλώτων και ιδιαίτερα ενός πολιτικού κομισσάριου για την οποία ένοιωθαν μεγάλη περιφάνεια και ζήτησαν να δημοσιεύσουν και την φωτογραφία της εκτέλεσης. Έμειναν εκεί μέχρι το 43 που γύρισαν έκτακτα για να ενισχύσουν την Φινλανδία, την Γερμανία και τους άλλους συμμάχους των Ναζί εναντίον της Σ.Ένωσης.

ss2

Kiurkala

Κατά 50% αποτελούνταν από μέλη του εθνικιστικού-φασιστικού κόμματος που ήταν συγγενές με το Ναζιστικό της Γερμανίας. Το τάγμα δημιουργήθηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της στρατιωτικής ηγεσίας αλλά με σχετική μυστικότητα για τον φόβο των Σοβιετικών. Εντύπωση κάνει πως πάρα πολλοί ιερείς ήταν στελέχη των Ες Ες και ένας από αυτούς, ο Kiurkala προήχθει σε Συνταγματάρχη των Ες Ες και είχε προσωπική επαφή με τον Χίμλερ. Οι θηριωδίες του Συντάγματος Βίκινγκ, οι επαφές με το φασιστικό κόμμα, οι στενές επαφές με την ηγεσία των Ναζί , όλα αυτά επιμελώς αποκρύφτηκαν από την επίσημη Φινλανδία. Ενώ στην Δανία περίπου 3 300 και στην Νορβηγία  4 800 καταδικάστηκαν για προδοσία συνεργαζόμενοι με τις δυνάμεις κατοχής, οι Φινλανδοί Ες Ες που υπέπεσαν σε εγκλήματα, απλά αποστρατεύτηκαν, αφού η ίδια η κυβέρνηση τους είχε υποδείξει να μπούν στα Ες Ες. Όχι μόνον αυτό αλλά επί δεκαετίες θεωρούνται ήρωες που πολέμησαν για το γόητρο της Φινλανδίας. Ο Karpalo μην ξέροντας τι τον περιμένει διέφυγε στην Βενεζουέλα και ο συνταγματάρχης στρατιωτικός ιερέας Kiurkala βρήκε καταφύγιο στην Σουηδία.

ss1

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Andre Swanström

Αυτά αποκαλύπτει ο καθηγητής και έχει αναστατώσει την Φινλανδία, ιδιαίτερα σε μιά εποχή που οι Ακροδεξιοί συμμετέχουν στην κυβερνηση της Φινλανδίας με 5 στους 14 υπουργούς, μεταξύ των άλλων και τον Υπουργό Άμυνας.

Η Φινλανδική κυβέρνηση και με παραίνεση του Φιλανδού Προέδρου παρήγγειλε έκτακτη έρευνα για να πιστοποιηθεί η συμμετοχή του τάγματος σε εγκλήματα πολέμου μεταξύ 1941 και 43 όσο βρισκόταν στην Ουκρανία. Έτσι οι «ήρωες» Ες Ες και λόγω ηλικίας ίσως να μην μπορούν να δικαστούν αλλά τουλάχιστον να λάμψει η αλήθεια για τον πολύμορφο αγώνα που γινόταν ενάντια στον ανθρωπισμό από τα ανθρωπόμορφα κτήνη και βασικά ενάντια στον κομμουνισμό και την Σ. Ένωση.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία