Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φινλανδία: Απαγορεύτηκε ναζιστική οργάνωση λόγω «ρητορικής μίσους κατά των μεταναστών και ηρωοποίηση φασιστών…»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η ύπαρξη και δράση της Ναζιστικής οργάνωσης NMR (Βόρεια Αντιστασιακή Κίνηση) στη Φινλανδία απαγορεύτηκε στις 28 Μαρτίου μετά την απόφαση επικύρωσης από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης του αρμόδιου Εφετείου.

Στο Εφετείο είχε προσφύγει η οργάνωση μετά την πρώτη καταδίκη αλλά η απόφαση ήταν πάλι καταδικαστική. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι η οργάνωση “παραβιάζει τον νόμο και τα καλά ήθη και έθιμα διαδίδοντας ρητορική μίσους εναντίον μεταναστών, σεξουαλικών μειοψηφιών και Εβραίων, αμφισβητεί το Ολοκαύτωμα και ηρωοποιεί τους φασίστες καθώς και ότι εμπλέκεται σε πράξεις βίας.”

Η ΝΜR προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αλλά μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση αναστέλλεται οποιαδήποτε δράση της οργάνωσης.

Ήταν η Ανώτατη Αστυνομική Διεύθυνση της Φινλανδίας που ξεκίνησε την δικαστική διαδικασία απαγόρευση της οργάνωσης με το παραπάνω σκεπτικό. Αυτό συνέβει μετά την εν ψυχρώ δολοφονία από μέλη της Ναζιστικής οργάνωσης ενός άνδρα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ελσίνκι το 2016 κατά την διάρκεια διαδήλωσης των Ναζιστών.

Τότε καταδικάστηκε ένα μέλος της οργάνωσης σε 2 χρόνια φυλακή.

Το 2017 πάρθηκε η πρωτόδικη απόφαση απαγόρευσης της οργάνωσης και τον Σεπτέμβριο του 2018 η απόφαση του Εφετείου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίκασε καταρχήν αν έχει δικαίωμα προσφυγής η Ναζιστική οργάνωση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε το δικαίωμα προσφυγής, επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου και απαγόρευσε την ύπαρξη και δράση της οργάνωσης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής σε περίπου ένα χρόνο.

Η Ναζιστική οργάνωση έχει, παρ όλες τις απαγορεύσεις έντονη πολιτική παρουσία λόγω και των βουλευτικών εκλογών στις 14 Απριλίου. Κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση των Ναζιστών που επικαλούνται το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και γνώμης για την ύπαρξή τους.

Η Αστυνομία δηλώνει πως η απόφαση απαγόρευσης θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα από εδώ και πέρα. Δεν θα δεχτούμε σημαίες και Ναζιστικά σύμβολα στους δρόμους μας.

Η απαγόρευση της Ναζιστικής οργάνωσης έστω και για ένα χρόνο έχει ξεκινήσει αντίστοιχη συζήτηση και στην Σουηδία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας είχε δηλώσει το καλοκαίρι ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε οργανώσεις που καταδιώκουν άλλους ανθρώπους. Ψάχνουν παραθυράκια στο Σύνταγμα για την πιθανή απαγόρευση των Ναζιστών στην Σουηδία που σημειωτέον είναι αδερφή οργάνωση, μέλος της Ομοσπονδίας Ναζιστών της Σκανδιναβίας, με το ίδιο ακριβώς όνομα με αυτό της οργάνωσης των Φιλανδών, Δανών και Νορβηγών.

Το ερώτημα που θέτουν διάφοροι αναλυτές στην Σουηδία είναι γιατί επικεντρώνεται η συζήτηση γύρω από τις Ναζιστικές τους θεωρίες και όχι στο γεγονός ότι ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις, επιθέσεις με μαχαίρια, πυρπόλυση κέντρων μεταναστών και προσφύγων, βιαιοπραγίες κατά ζητιάνων, ξυλοδαρμούς κ.α. και λόγω αυτών θα έπρεπε να διωχθούν και οι πρωταγωνιστές και οι αρχηγοί τους σαν ηθικοί αυτουργοί εγκλημάτων.

Πρόσφατη είναι και η αποκάλυψη πως εταιρία Σεκιούριτι της Στοκχόλμης στελεχώνεται από μέλη και στελέχη της ΝΜR Σουηδίας που δείχνουν ιδιαίτερη σκληρότητα στην αντιμετώπιση των «διαφορετικών», όπως το ξυλοκόπημα μαύρης εγκύου στο Μετρό της Στοκχόλμης που δεν είχε εισιτήριο.

Η αντιμετώπιση των Ναζιστών στην Φιλανδία και ενδεχόμενα και στην Σουηδία και η σχετική ταχύτητα που κινήθηκαν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, ακόμη και να μην θέλαμε να το αναφέρουμε, μας παραπέμπει στην δίκη για την δολοφονία του Φύσα που επί 4 χρόνια σέρνεται στα έδρανα όσο οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής ανενόχλητοι συνεχίζουν τις εγκληματικές τους επιθέσεις. Δυστυχώς όχι μόνο αυτό αλλά και επιβραβεύονται παρευρισκόμενοι στις παρελάσεις και στα μπαλκόνια των επισήμων έχοντας και ιδιαίτερη αντιμετώπιση από τις κυβερνητικές αρχές όπως τελευταία στην επίσκεψή τους στον ΧΥΤΑ.

Σε όποια περίπτωση η αστική δημοκρατία και η επιβολή του αστικού Νόμου με απαγορεύσεις δεν φρενάρει τον φασισμό που βγαίνει από τα σπλάχνα του καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός είναι που θέλει ξερίζωμα και μαζί του ξεριζώνεται και ο φασισμός.