Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φιντέλ: «Αυτή είναι η σοσιαλιστική και δημοκρατική Επανάσταση των ταπεινών, με τους ταπεινούς, για τους ταπεινούς!» (16 Απρίλη 1961)

15 Απρί­λη 1961. Αμε­ρι­κα­νι­κά πολε­μι­κά αερο­σκά­φη «Β‑26», με ψεύ­τι­κα δια­κρι­τι­κά της Κου­βα­νι­κής Αερο­πο­ρί­ας, βομ­βαρ­δί­ζουν τις αερο­πο­ρι­κές βάσεις της Κούβας.

16 Απρί­λη 1961. Κατά τις κηδεί­ες των θυμά­των από τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην πλα­τεία της Επα­νά­στα­σης ογκώ­δης δια­δή­λω­ση, όπου ο ηγέ­της της Κού­βας Φιντέλ Κάστρο, μπρο­στά σε χιλιά­δες οπλι­σμέ­νους άντρες και γυναί­κες δια­κη­ρύσ­σει για πρώ­τη φορά το σοσια­λι­στι­κό χαρα­κτή­ρα της Επα­νά­στα­σης.

Φιντέλ: «Εμείς, με την επα­νά­στα­σή μας, όχι μόνο έχου­με ξερι­ζώ­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση του έθνους από άλλο έθνος, αλλά επί­σης την εκμε­τάλ­λευ­ση κάποιων ανθρώ­πων από άλλους ανθρώ­πους! Εμείς έχου­με κατα­δι­κά­σει την εκμε­τάλ­λευ­ση του ανθρώ­που από άνθρω­πο και επί­σης θα ξερι­ζώ­σου­με στην πατρί­δα μας την εκμε­τάλ­λευ­ση του ανθρώ­που από τον άνθρω­πο… Σύντρο­φοι, εργά­τες και αγρό­τες! Αυτή είναι η σοσια­λι­στι­κή και δημο­κρα­τι­κή επα­νά­στα­ση των ταπει­νών, με τους ταπει­νούς και για τους ταπει­νούς. Και γι’ αυτή την επα­νά­στα­ση των ταπει­νών, με τους ταπει­νούς και για τους ταπει­νούς, είμα­στε δια­τε­θει­μέ­νοι να δώσου­με τη ζωή μας».
Αλέ­χο Καρ­πε­ντιέρ, «Ο καθα­για­σμός της Ανοι­ξης» (1979)

16 Απρίλη 1961. «Λοιπόν, ναι! Το καθεστώς μας είναι σοσιαλιστικό!»

16 Απρί­λη 1961. «Λοι­πόν, ναι! Το καθε­στώς μας είναι σοσιαλιστικό!»

17 Απρί­λη 1961. Πέντε χιλιά­δες κου­βα­νοί αντε­πα­να­στά­τες που στρα­το­λο­γή­θη­καν και εκπαι­δεύ­τη­καν στη Γουα­τε­μά­λα από τη CIA, εισβάλ­λουν με την καθο­δή­γη­ση των ΗΠΑ στην πλα­γιά Χιρόν του Κόλ­που των Χοί­ρων. Ο λαϊ­κός επα­να­στα­τι­κός στρα­τός της Κού­βας τους συντρίβει.

«Λοι­πόν, ναι! Το καθε­στώς μας είναι σοσια­λι­στι­κό! Και αν υπάρ­χει εδώ, στην Καραϊ­βι­κή, το φταί­ξι­μο δεν είναι μόνο δικό μας. Είναι και του Χρι­στό­φο­ρου Κολόμ­βου και των άγγλων και ισπα­νών αποι­κι­στών και της ίδιας της γεω­γρα­φί­ας της χώρας μας! Αλλά εμείς πιστεύ­ου­με ότι με πλή­ρες δικαί­ω­μα μπο­ρού­με να ζήσου­με εδώ με το σοσια­λι­στι­κό καθε­στώς που ο λαός μας προ­τί­μη­σε και διάλεξε».

Δύο βδο­μά­δες αργό­τε­ρα, κατά τη διάρ­κεια του γιορ­τα­σμού της Πρω­το­μα­γιάς, ο Φιντέλ σε ομι­λία του χαρα­κτη­ρί­ζει την Κού­βα «πρώ­τη Λαο­κρα­τι­κή Σοσια­λι­στι­κή Δημο­κρα­τία της Λατι­νι­κής Αμερικής».

Επι­μέ­λεια: Οικο­δό­μος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο