Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: Δυναμική κινητοποίηση για ασφαλείς σχολές & ενάντια στο φασισμό

Το αίτημά τους να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας για διά ζώσης μαθήματα διατράνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, με το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το μεσημέρι στο κέντρο , διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη και επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε σκέψη για νέο νόμο-πλαίσιο που θα περιλαμβάνει κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων.

Ταυτόχρονα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι με το συλλαλητήριο τους έδωσαν και μια μεγάλη απάντηση στην επίθεση φασιστών σε μέλη Φοιτητικών Συλλόγων στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φυσικού, Πληροφορικής, Γεωλογικού, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών και Νομικής ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΣΕΜΦΕ, Μεταλλειολόγων, Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, ΝΦΕΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ανάρτησαν πανό στην πρόσοψη των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου, που ανέγραφε τα αιτήματά τους και καλούσε στη σημερινή κινητοποίηση.

Μετά τη συγκέντρωση στα Προπύλαια, ακολούθησε δυναμική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το πανό των Φοιτητικών Συλλόγων που ανέγραφε: «Οι σχολές να ανοίξουν με όλα τα μέτρα προστασίας για διά ζώσης διδασκαλία. Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα ανατραπεί. Κατάργηση της ΕΒΕ – Καμία σκέψη για κλείσιμο και συγχωνεύσεις τμημάτων».

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι για Αστυνομία και διαγραφές» και «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει», οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο αγώνας που ξεκίνησαν πέρσι ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα συνεχιστεί και φέτος με μεγαλύτερη ένταση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα γεγονότα της Σταυρούπολης, με τους φοιτητές να φωνάζουν το σύνθημα «Ούτε στη Σταυρούπολη, ούτε πουθενά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», ξεκαθαρίζοντας ότι με τον αγώνα τους θα οδηγήσουν τους φασίστες εκεί που πρέπει: Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας!

Στη συνέχεια, η πορεία των φοιτητών, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω οι νόμοι και οι κανονισμοί, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή» αλλά και «Τότε Χίτες, τώρα χρυσαυίτες όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες», έφτασε στην πλατεία Συντάγματος.

Όταν η πορεία έφτασε μπροστά από τη Βουλή, στο ύψος του Άγνωστου Στρατιώτη, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές.

Εκπρόσωπος των φοιτητών, απευθυνόμενος στους διαδηλωτές είπε ότι «εδώ είμαστε για να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας, αλλά και για να παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που τα αντιμάχονται, τους μισάνθρωπους που καλλιεργούν το ρατσισμό».

Αμέσως μετά, φοιτητές τραγούδησαν το αγαπημένο «Ακορντεόν» του Μ. Λοΐζου, με τους υπόλοιπους διαδηλωτές να ακούν το τραγούδι με υψωμένη τη γροθιά. Μόλις το τραγούδι τελείωσε, η πλατεία Συντάγματος σείστηκε από το σύνθημα «Ούτε στη Σταυρούπολη, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».