Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα: «Σταματήσαμε, σηκώσαμε τα χέρια ψηλά και μας πυροβόλησαν»

«Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά κι αυτοί μας πυροβολήσανε…» ανέφερε ο 14χρονος Ρομά που επέβαινε στο αυτοκίνητο κατά την αιματηρή καταδίωξη και είχε διαφύγει και σήμερα παρουσιάστηκε στα Δικαστήρια του Πειραιά.

Τα όσα περιέγραψε στους δημοσιογράφους προκαλούν επιπλέον ερωτήματα για τα όσα συνέβησαν στο Πέραμα, όπου σκοτώθηκε ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης που σήμερα κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης.

Όπως είπε «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη και αυτοί άφησαν μετά κάτω τα μηχανάκια τους και μας πυροβολήσανε. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά κάναμε πίσω. Εγώ οδηγούσα».

Είπε πως δεν είχαν όπλα μαζί τους και πως δεν εμβόλισε τους αστυνομικούς, αφού όταν έκανε όπισθεν ήταν πεσμένες οι μηχανές και οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν πάει από δεξιά στο αυτοκίνητο και πυροβόλησαν. Όπως είπε βγήκε από το αυτοκίνητο κρύφτηκε στη ρόδα και όταν τελείωσαν οι γεμιστήρες άρχισε να τρέχει.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως «κινδύνευσε άμεσα η ζωή τους» προκειμένου να δικαιολογήσουν τον καταιγισμό πυρών που εξαπέλυσαν με απολογισμό ένα νεκρό και ένα τραυματία.

«Στο περιστατικό έπεσαν τουλάχιστον 36 σφαίρες. Πολλές εξ αυτών διαπέρασαν το σώμα του Ν. Σαμπάνη και τραυμάτισαν σοβαρά το δεύτερο επιβαίνοντα του λευκού Hyundai. Το θύμα φέρει δύο διαμπερή τραύματα (στο θώρακα και την κοιλιακή χώρα)» ανέφερε (Alpha989) η δικηγόρος (Αλεξάνδρα Καραγιάννη) της οικογένειας του 18χρονου Ρομά που έχασε τη ζωή του από τα πυρά των αστυνομικών. Η ίδια σχολίασε πως «πρόκειται για εκτέλεση».

Αντιφατικές καταθέσεις των κατηγορουμένων αστυνομικών

Με την ανάκριση να βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εκ των αστυνομικών που έλαβε μέρος στην αιματηρή καταδίωξη, στο υπόμνημα του, αναφέρει πως «κατά το χρόνο που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί κατά του οχήματος κινδύνευε άμεσα η ζωή των αστυνομικών Ι.Γ. και Α.Φ., οι οποίοι βρίσκονταν στην πορεία του οχήματος, το οποίο κατευθυνόταν κατά πάνω τους».

Το υπόμνημα του κατηγορούμενου αστυνομικού έρχεται σε αντίθεση με την κατάθεση του Ι.Γ., ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι «σύρθηκε πρηνηδόν» και οι πυροβολισμοί έπεσαν αφού ο ίδιος είχε πλέον καλυφθεί.

Όπως χαρακτηριστικά έχει καταθέσει: «Κάποια στιγμή και ενώ βρισκόμουν στο έδαφος αντιλήφθηκα ότι πέρασε από δίπλα μου κάποιο άτομο από το αυτοκίνητο που σας λέω και πήγαινε να διαφύγει. Εγώ σηκώθηκα να το καταδιώξω πεζός αλλά σταμάτησα. ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΣΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ και επειδή δεν ήξερα από που προέρχονται έπεσα πάλι κάτω να πάρω την κάλυψή μου. Όταν σταμάτησαν οι πυροβολισμοί και ηρέμησαν τα πράγματα σηκώθηκα πάλι και πήγα προς το αυτοκίνητο…».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος σχολιάζουν στο υπόμνημά τους: «Δηλαδή ο αστυνομικός (…) έπεσε για να καλυφθεί από τα πυρά των συναδέλφων του και βέβαια ο ίδιος δεν έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου για να προστατευτεί γιατί δεν αξιολόγησε ότι υπήρξε κίνδυνος τέτοιος που να το επιτρέπει».

Πηγή: 902.gr / efsyn.gr

che guevara 008