Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φονική καταδίωξη στο Πέραμα: Στην εισαγγελία Πειραιά οι επτά αστυνομικοί

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οδηγούνται στην ανακρίτρια Πειραιά οι επτά αστυνομικοί, έξι αστυφύλακες και ένας αξιωματικός (υπαστυνόμος), που συμμετείχαν στην αιματηρή καταδίωξη κλεμμένου οχήματος με τρεις επιβαίνοντες στο Πέραμα που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ένας 18χρονος Ρομά, να τραυματιστεί ακόμα ένας και ο τρίτος να διαφεύγει της σύλληψης.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της οπλοχρησίας 

Η καταδίωξη του κλεμμένου ΙΧ ξεκίνησε όταν αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έκαναν νόημα σε ένα όχημα, όπου επέβαιναν τρία άτομα να σταματήσει για έλεγχο, αλλά ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε.

Στο Πέραμα, ο οδηγός εμβόλισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τις μηχανές της ΔΙΑΣ και τότε οι αστυνομικοί πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν θανάσιμα τον 18χρονο και να τραυματίσουν ένα ακόμη άτομο που επέβαινε σε όχημα.

Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στην ανακρίτρια Πειραιά, κατέθεσαν χθες οι γονείς του 18χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στην αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Η δήλωση συνοδεύτηκε με πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτρια Πειραιά από τους συνηγόρους της οικογένειας του 18χρονου, Θανάση Καμπαγιάννη και Αλεξάνδρα Καραγιάννη. Την οικογένεια στηρίζει στη δικαιοσύνη η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», δια της νομικής της υπηρεσίας, με το δικηγόρο Ηλία Γιαννόπουλο. Η δήλωση που έγινε δεκτή, συνοδεύτηκε από ένα πολυσέλιδο υπόμνημα.

Σε αυτό γίνεται αναφορά σε βασικά σημεία της υπόθεσης και υποστηρίζεται ότι οι επτά αστυνομικοί τέλεσαν το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή και κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, και ότι ο 18χρονος στην κυριολεξία γαζώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών.

Στο μεταξύ, εντύπωση έχουν προκαλέσει τα στοιχεία που «διέρρευσαν» από την συνομιλία που είχε η ομάδα ΔΙΑΣ με το κέντρο της ΕΛΑΣ.

Από αυτά προκύπτει ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη γνώριζαν ότι πρόκειται για Ρομά. «Κέντρο δεν σταματάει, τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι», ακούγεται να λέει η ομάδα της ΔΙΑΣ.

Αφού συνεχίζεται η καταδίωξη του οχήματος σε κατοικημένη περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, η εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων είναι σαφής. «Τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδέ ένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον». Η ομάδα της ΔΙΑΣ απαντάει «ίσως το προλάβω» και το κέντρο επαναλαμβάνει: «Η εντολή είναι σαφής διακόπτουμε τώρα». Το κέντρο της ΕΛΑΣ δίνει αρκετές φορές ακόμη την ίδια εντολή.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ ζητάνε από το κέντρο να σταλεί ασθενοφόρο γιατί «έχουμε Ε23 (σ.σ. πυροβολισμοί) και.. εμβολισμό μηχανής». Το κέντρο ρωτάει: «Ποιος έχει τραυματιστεί, συνάδελφος;» και η ομάδα της ΔΙΑΣ απαντάει: «Αρνητικός κέντρο, παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 γιατί κινούνταν … εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες».

Το κέντρο ξαναρωτάει εάν οι «δράστες έχουν τραυματιστεί λόγω του Ε -23» και μετά την θετική απάντηση από την ομάδα ΔΙΑΣ απευθύνει το ερώτημα εάν «υπάρχουν και τραυματίες από τους δικυκλιστές». «Κέντρο έχει παρασύρει 5 υπηρεσιακά δίκυκλα, δεν υπάρχει τραυματίας συνάδελφος, αναγκαστήκαμε να ενεργήσουμε Ε- 23 γιατί κινούνταν με θανατηφόρο.. εναντίον συναδέλφου», είναι η απάντηση που δίνεται στο ερώτημα.

Υπενθυμίζουμε πως η επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας έκανε λόγο για εφτά αστυνομικούς που τραυματίστηκαν όταν εμβολίστηκαν οι μηχανές τους.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος ζητούν τη διερεύνηση πιθανού ρατσιστικού κινήτρου. Οι Ηλ. Γιαννόπουλος (νομικός σύμβουλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η οποία στηρίζει την οικογένεια για την απόδοση δικαιοσύνης), Θαν. Καμπαγιάννης και Αλ. Καραγιάννη δηλώνουν ότι επιδιώκουν «την πλήρη, αντικειμενική, ανεξάρτητη και ενδελεχή διερεύνηση της υπόθεσης και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων». Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Οι τουλάχιστον 36 σφαίρες, που οι επτά αστυνομικοί έριξαν σε τρεις νεαρούς και ανήλικους ανθρώπους, είναι δολοφονία: Δεν αποτελούν άμυνα και βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη νομιμότητα» και προσθέτουν ότι «ο δηλούμενος στόχος της ακινητοποίησης θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλους τρόπους που θα σέβονταν την ανθρώπινη ζωή».

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το υπόμνημα των γονιών του θύματος, ο οποίος είχε δυο παιδιά και η σύζυγός του είναι έγκυος, που σημειώνει ότι απαιτεί την τιμωρία των υπευθύνων και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την οποία θεωρεί έγκλημα με ρατσιστικά κίνητρα. Διευκρινίζει δε ότι ο γιος τους ήταν συνοδηγός και το σώμα του γαζώθηκε από σφαίρες.

 

vivlio mpelogiannis