Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φονικό το πέρασμα της Ίρμα και από την Κούβα — Μια αρχή δεν άγγιξε, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΦΩΤΟ)

Ο τυφώ­νας Ίρμα, με την κατα­στρε­πτι­κή δύνα­μή του, χτύ­πη­σε το νησί της Επα­νά­στα­σης για περισ­σό­τε­ρο από 72 ώρες, από το πρωί της 8ης Σεπτεμ­βρί­ου μέχρι το από­γευ­μα της Κυρια­κής. Με ανέ­μους που ξεπέ­ρα­σαν κατά δια­στή­μα­τα τα 250 χιλιό­με­τρα την ώρα έπλη­ξε σχε­δόν το σύνο­λο της κου­βα­νι­κής επικράτειας.

Ο μεγα­λύ­τε­ρος τυφώ­νας που σχη­μα­τί­στη­κε στον Ατλα­ντι­κό, όπως τον χαρα­κτή­ρι­σαν οι επι­στή­μο­νες, προ­κά­λε­σε σοβα­ρές ζημιές στη χώρα και 10 νεκρούς.

«Μετά το πέρα­σμα του επι­κίν­δυ­νου κυκλώ­να Ίρμα στην κου­βα­νι­κή επι­κρά­τεια, γνω­στο­ποιού­με προς το παρόν την θλι­βε­ρή απώ­λεια 10 ανθρώ­πι­νων ζωών, στις επαρ­χί­ες Αβά­να, Ματάν­σας, Καμα­γου­έι και Σιέ­γο ντε Άβι­λα» ανέ­φε­ρε η γενι­κή γραμ­μα­τεία πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας σε ένα δελ­τίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύμα­τα ήταν ηλι­κί­ας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέ­δω­σε ο ιστό­το­πος Cubadebate. Ηλε­κτρο­πλη­ξία, πτώ­ση από μπαλ­κό­νι πάνω σε ένα λεω­φο­ρείο, πνιγ­μός ή κατάρ­ρευ­ση κατοι­κιών: τα αίτια των θανά­των ποι­κίλ­λουν, υπο­γραμ­μί­ζει η γενι­κή γραμ­μα­τεία πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, υπεν­θυ­μί­ζο­ντας ότι ορι­σμέ­να από τα θύμα­τα δεν «υπά­κου­σαν στις συστά­σεις» των αρχών κι αρνή­θη­καν να απο­μα­κρυν­θούν από τις πλη­γεί­σες περιοχές.

Προ­τού κατευ­θυν­θεί προς την Φλό­ρι­ντα, η Ίρμα προ­κά­λε­σε πλημ­μύ­ρες έως την Αβά­να και πολ­λές κατα­στρο­φές στο κεντρι­κό και ανα­το­λι­κό τμή­μα της νήσου, σύμ­φω­να με τις κου­βα­νι­κές αρχές. Η γεωρ­γία και οι του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές μετρούν επί­σης ζημιές, συμπλη­ρώ­νει η ίδια πηγή.

Στο βίντεο η Αβά­να μία μέρα μετά το χτύ­πη­μα της Ίρμα

Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο στο μήνυ­μά του προς τον κου­βα­νι­κό λαό, με το πέρα­σμα του τυφώ­να, μια αρχή παρα­μέ­νει αμε­τά­βλη­τη: η επα­νά­στα­ση δεν θα αφή­σει κανέ­ναν άστε­γο και μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, έτσι ώστε καμία κου­βα­νι­κή οικο­γέ­νεια να μην αφε­θεί στη μοί­ρα της.

cuba48 cuba49 cuba51 cuba52 cuba53 cuba54 cuba55 cuba56 cuba57 cuba58 cuba59 cuba60 cuba61

Κού­βα- Ίρμα: Οι αρχές απο­μά­κρυ­ναν με ελι­κό­πτε­ρο δελ­φί­νια από θαλάσ­σιο πάρ­κο περιο­χής που απει­λεί­ται (ΦΩΤΟ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο