Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φονικό το πέρασμα της Ίρμα και από την Κούβα – Μια αρχή δεν άγγιξε, την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ (ΦΩΤΟ)

Ο τυφώνας Ίρμα, με την καταστρεπτική δύναμή του, χτύπησε το νησί της Επανάστασης για περισσότερο από 72 ώρες, από το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής. Με ανέμους που ξεπέρασαν κατά διαστήματα τα 250 χιλιόμετρα την ώρα έπληξε σχεδόν το σύνολο της κουβανικής επικράτειας.

Ο μεγαλύτερος τυφώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό, όπως τον χαρακτήρισαν οι επιστήμονες, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη χώρα και 10 νεκρούς.

«Μετά το πέρασμα του επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα στην κουβανική επικράτεια, γνωστοποιούμε προς το παρόν την θλιβερή απώλεια 10 ανθρώπινων ζωών, στις επαρχίες Αβάνα, Ματάνσας, Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα» ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Cubadebate. Ηλεκτροπληξία, πτώση από μπαλκόνι πάνω σε ένα λεωφορείο, πνιγμός ή κατάρρευση κατοικιών: τα αίτια των θανάτων ποικίλλουν, υπογραμμίζει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα από τα θύματα δεν «υπάκουσαν στις συστάσεις» των αρχών κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Προτού κατευθυνθεί προς την Φλόριντα, η Ίρμα προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές. Η γεωργία και οι τουριστικές υποδομές μετρούν επίσης ζημιές, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Στο βίντεο η Αβάνα μία μέρα μετά το χτύπημα της Ίρμα

Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο στο μήνυμά του προς τον κουβανικό λαό, με το πέρασμα του τυφώνα, μια αρχή παραμένει αμετάβλητη: η επανάσταση δεν θα αφήσει κανέναν άστεγο και μέτρα έχουν ήδη ληφθεί, έτσι ώστε καμία κουβανική οικογένεια να μην αφεθεί στη μοίρα της.

cuba48 cuba49 cuba51 cuba52 cuba53 cuba54 cuba55 cuba56 cuba57 cuba58 cuba59 cuba60 cuba61

Κούβα- Ίρμα: Οι αρχές απομάκρυναν με ελικόπτερο δελφίνια από θαλάσσιο πάρκο περιοχής που απειλείται (ΦΩΤΟ)