Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φρανσουά Μιτεράν: Έδωσε τα διαπιστευτήρια της σοσιαλδημοκρατίας στο μεγάλο κεφάλαιο

Στις 26 Οκτωβρίου 1916 γεννήθηκε  ο  Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν. Ηταν διδάκτορας Πανεπιστημίου στο Δίκαιο και πτυχιούχος γαλλικής φιλολογίας

Ο Μιτεράν, επικεφαλής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διεκδίκησε την Προεδρία της Δημοκρατίας από τη δεκαετία του ’60. Ωστόσο, εκλέγεται Πρόεδρος το 1981 και έμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 1995.

Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες της στροφής της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας προς την κατεύθυνση του νεοφιλελευθερισμού. Εγκαταλείποντας και τα τελευταία προσχήματα των Σοσιαλιστών για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, ο Μιτεράν έδωσε τα διαπιστευτήρια της σοσιαλδημοκρατίας στο μεγάλο κεφάλαιο εφαρμόζοντας πολιτικές σκληρής λιτότητας. Ετσι, τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης έγιναν οι προνομιακοί διαχειριστές του συστήματος, παραγκωνίζοντας τις παραδοσιακές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.

Ο Φρ. Μιτεράν ήταν ακόμη από τους πρωτεργάτες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, που προσδιόρισε την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ρόλος του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι αμφιλεγόμενος και κατηγορήθηκε για συνεργασία με το καθεστώς του Βισί. Σύμφωνα, πάντα, με την επίσημη εκδοχή του παρελθόντος του, το 1940 συνελήφθη αιχμάλωτος και οδηγήθηκε στη Γερμανία, από όπου δραπέτευσε το 1941. Εργάσθηκε στην επιτροπή κρατουμένων του καθεστώτος Βισί και το 1943 εντάχθηκε στις γραμμές της γαλλικής αντίστασης. Η εκδοχή αυτή, που ο ίδιος ο Μιτεράν καλλιέργησε, αμφισβητήθηκε έντονα μετά τη δημοσίευση ενός βιβλίου το 1994, του οποίου ο συγγραφέας, επικαλούμενος μαρτυρίες και στοιχεία της εποχής, υποστήριζε ότι ο Μιτεράν γνώριζε για τις παραδώσεις Εβραίων στους Γερμανούς και για το θάνατο που τους περίμενε επί καθεστώτος Βισί. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπηρέτησε το καθεστώς, αλλά το έκανε για να βοηθήσει την Αντίσταση.

Ο  Φρανσουά Μιτεράν πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1996.