Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός. Ο καπιταλισμός είναι ο ιός»: Μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Μεγάλο συλλαλητήριο διοργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας Ομοσπονδιες – Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προκειμένου η πάλη του λαού να αποτελέσει «ανάσα» για να μην πληρώσει ξανά την κρίση.

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν μαζικά σωματεία εργαζομένων, ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχοι, σύλλογοι γυναικών (μέλη της ΟΓΕ), φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που έφτασαν στο Σύνταγμα με πανό, πικέτες και συνθήματα, συντεταγμένα από τις καθορισμένες μαζικές προσυγκεντρώσεις που προηγήθηκαν σε Παλιά Βουλή και Προπύλαια. 

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία», είναι το σύνθημα που αναγράφεται στην πλάτη της κεντρικής εξέδρας ενώ προτάσσονται τα αιτήματα για: Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις. Εισόδημα για όλους. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις. Κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Πάρε ανάσα, σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης», αναγράφουν οι πικέτες που κρατούν πολλά μέλη των σωματείων.

Στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου γίνονται χαιρετισμοί, ενώ παραβρίσκεται πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε και δηλώσεις.

Παράλληλα διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης.

pame2

syllalitirio sygkentrosi 76

Οι χαιρετισμοί, η ομιλία του Γ. Στεφανάκη και ο χαιρετισμός του Cliff Smith από τις ΗΠΑ

Ήδη έχει χαιρετήσει η Ιωάννα Μουρτζιάπη, συμβασιούχος νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ, ενώ μίλησε και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Επίσης χαιρέτησαν ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο Μανώλης Χαρατσής, γραμματέας του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, ο Τζόνυ Νταμπάζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Αποστόλης Στεργιόπουλος, αναπλ. αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ «Δημήτρης Γληνός».

Ξεχωριστή στιγμή του συλλαλητηρίου αποτέλεσε ο χαιρετισμός σε απευθείας σύνδεση με τις ΗΠΑ, μέσω βιντεοκλήσης, του Cliff Smith, Προέδρου του Συνδικάτου Κατασκευών Λος Άντζελες 36, (Roofers Union Local 36). 

Όπως τόνισε ο Γ. Στεφανάκης, «εδώ και μέρες σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες εργαζόμενοι, στην Υγεία, στον επισιτισμό – τουρισμό, εμποροϋπάλληλοι, καλλιτέχνες, οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι ακόμα είμαστε σε κινητοποιήσεις. Είμαστε στο δρόμο και παλεύουμε στους κλάδους μας για τα δίκαια αιτήματα μας. Παλεύουμε καθημερινά, για να μην πληρώσουμε εμείς ξανά. Γιατί πάνε να μας φορτώσουν άλλη μια κρίση, όπως το έκαναν το 2010. Με τον συντονισμό μας, με τη κοινή δράση κόντρα στη πολιτική των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, γινόμαστε πιο δυνατοί, γινόμαστε όλο και περισσότεροι, γιατί ένας κλάδος μόνος του δε μπορεί. Γιατί όλοι οι κλάδοι μαζί, στη γραμμή του συμβιβασμού, της κοινωνικής συναίνεσης, δε μπορούν.Τώρα, όλοι οι εργαζόμενοι, όλα τα σωματεία, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους. Να επιλέξουν το δρόμο που θα διαλέξουν από δω και πέρα. Το βασικό δίλημμα είναι ένα, ή θα συμβιβαστούμε με την πολιτική που μας εξαθλιώνει, με το σύστημα που κυριολεκτικά μας κόβει την ανάσα, ή θα οργανώσουμε την αντεπίθεση μας». .

Η συγκέντρωση συνεχίστηκε με τραγούδια του αγώνα, από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

syllalitirio sygkentrosi 84

syllalitirio sygkentrosi 86

Πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Η πορεία στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αμερικάνικο λαό και τις κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές στην πορεία παραβρίσκεται και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και ο Μαρουάν Τουμπάσι, πρέσβης της Παλαστινιακής Αρχής στην Ελλάδα.

«Πάρε ανάσα, σπάσε τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης», αναγράφουν στην ελληνική και αγγλική γλώσσα οι πικέτες που κρατούν μέλη των σωματείων.

Tο ίδιο αναγράφεται σε πανό του ΠΑΜΕ το οποίο είναι δεμένο με λευκά μπαλόνια, ενώ συμβολικά μέλη των σωματείων έχουν δεμένα τα χέρια τους με αλυσίδες.