Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Φωτιά και λαύρα» φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης (46% αύξηση) και το φυσικό αέριο (διπλάσια τιμή)

«Φωτιά και λαύρα» φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο οι καταναλωτές θα πληρώσουν κατά 45% ακριβότερα. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τα νοικοκυριά που ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, το οποίο διαμορφώνεται στην έναρξη της χειμερινής περιόδου σε διπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περυσινή και για πρώτη φορά υψηλότερα από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Συγκεκριμένα, από 4,5 λεπτά η θερμική κιλοβατώρα πέρυσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε τον Οκτώβριο στα 8 λεπτά, καθιστώντας το κατά 2,5% ακριβότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο θα κάνει «πρεμιέρα»σήμερα στην τιμή του 1,17 ευρώ το λίτρο, δηλαδή κατά 46% ακριβότερο σε σχέση με την έναρξη της περυσινής περιόδου.

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης -ξεκινάει σήμερα η διάθεσή του- για 1.000 λίτρα πετρελαίου,  κάποιος πλήρωνε πέρυσι 800 ευρώ (0,8 ευρώ το λίτρο) και φέτος για την ίδια ποσότητα θα πληρώσει 1.170 ευρώ, επιπλέον κόστος 370 ευρώ.

Πολύ βαθύτερα στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι οι καταναλωτές στην περιφέρεια και στα νησιά, όπου η τιμή διαμορφώνεται αντίστοιχα στο 1,25 ευρώ και το 1,35 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς:

– Διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα, που τον χειμώνα καταναλώνει περίπου 600 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης , θα πληρώσει φέτος 660 έως 690 ευρώ, από 470 ευρώ πέρυσι.

– Μονοκατοικία στη Βόρεια Ελλάδα, που καταναλώνει δύο τόνους πετρέλαιο θέρμανσης , θα πληρώσει φέτος 2.200 έως 2.300 ευρώ, από 1.560 ευρώ πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» και την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσε νέα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης , που διαμορφώνονται για τον άγαμο σε 14.000 ευρώ (από 12.000) και σε περίπτωση οικογένειας σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνονται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης , από 21 ευρώ το χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, στα οποία προστίθεται και ο ΦΠΑ! Ως «αντάλλαγμα» λοιπόν δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης , μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού που πληρώνει στο πολλαπλάσιο από την άλλη τσέπη με τη φοροληστεία.

Για τους υπόλοιπους χτες ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις δόσεις… διαφημίζοντας την πρακτική των μεγάλων εταιρειών διύλισης που βλέποντας την πολύ περιορισμένη ζήτηση υιοθέτησαν για ένα μήνα (15/10-15/11) των δόσεων.  «Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό και θα το υιοθετήσουμε και εμείς: Τη δυνατότητα να μπορέσουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι θα δουν ενδεχομένως μια απότομη αύξηση στο κόστος θέρμανσης, να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, μέσω ενός συστήματος ρυθμίσεων, έτσι ώστε να μην είναι πολύ μεγάλη η οικονομική επιβάρυνση κατά τη διάρκεια του χειμώνα»!!! είπε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Μαρ. Σχοινά.

Ετσι, το κόστος του φετινού επιδόματος θέρμανσης (αφορά πετρέλαιο θέρμανσης , φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ) υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ (από 84 εκατ. πέρυσι). Χαρακτηριστικά, στο κέντρο της Αθήνας για οικογένεια με δύο παιδιά το επίδομα θα ανέλθει από 114 ευρώ πέρυσι σε 181 ευρώ φέτος, ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέλθει από 188 ευρώ πέρυσι σε 299 ευρώ φέτος. Τα κριτήρια αξίας ακίνητης περιουσίας ορίζονται στα 180.000 ευρώ για τον άγαμο (από 130.000) και στα 300.000 ευρώ (από 250.000) για τους έγγαμους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από κοινού απέρριψαν την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και με την οποία ζητούσε την κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Μέτρο που θα ανακούφιζε σε μεγάλο βαθμό τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεινοπαθούν από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

vivlio mpelogiannis